Sindirim sistemi kanserlerinde "erken tani" hayat kurtariyorFatma Eda Topcu- Medical Point Gaziantep Hastanesi Gastroenteroloji Uzmani Doç. Dr. Muhammed Sait Dag: - "Tüm kanserlerde oldugu gibi gastrointestinal sistem kanserlerinde de sag kalim süresini belirleyen en önemli faktör erken evrede tani konmasidir"
ISTANBUL (AA) - Medical Point Gaziantep Hastanesi Gastroenteroloji Uzmani Doç. Dr. Muhammed Sait Dag, tüm kanserlerde oldugu gibi gastrointestinal sistem kanserlerinde de sag kalim süresini belirleyen en önemli faktörün erken evrede tani konmasi oldugunu bildirdi.
Medical Point Gaziantep Hastanesi'nden yapilan açiklamada görüslerine yer verilen Doç. Dr. Dag, tüm dünyada kardiovasküler hastaliklardan sonra en önemli ikinci ölüm sebebinin kanser oldugunu belirterek, gastrointestinal sistem kanserlerinin (GISK) erkeklerde akciger ve prostat, kadinlarda meme kanserinden sonra en sik görülen ve ölüme sebep olan kanserler oldugunu bildirdi.
GISK'in, yemek borusu, mide, karaciger, safra kesesi, pankreas, ince ve kalin bagirsak kanserlerini içerdigine dikkati çeken Dag, "Tüm kanserlerde oldugu gibi gastrointestinal sistem kanserlerinde de sag kalim süresini belirleyen en önemli faktör erken evrede tani konmasidir. Bu kanser türlerine ne kadar erken evrede tani konursa küratif tedavi sansi o kadar yüksek olacaktir. Kanserlerin türüne göre degismekle birlikte genellikle erkeklerde daha sik görülmektedir." ifadelerini kullandi.
Dag, çogu hastanin erken evrede genellikle asemptomatik oldugundan taninin genellikle ileri evrede konduguna isaret ederek, bu yüzden erken tani için tarama programlarina ihtiyaç duyuldugunu bildirdi.
- Risk faktörleri
Doç. Dr. Dag, gastrointestinal sistem kanserleri hakkinda bilgiler vererek, yemek borusu kanserlerinin belirtilerinin kati gidalarla olan yutma güçlügü, üst karin-gögüs bölgesinde agri, kilo kaybi, kusma, kanama gibi sikayetler oldugunu aktardi.
Hastalarda bu sikayetlerin olmasi durumunda mutlaka endoskopik inceleme yapilmasi gerektigini belirten Dag, sunlari kaydetti:
"Sigara, alkol, reflüye ikincil hastalik, obezite, tylosis gibi genetik hastaliklar önemli risk faktörleri olarak siralanabilir. Mide kanserli hastalarda da hastalik ilerledikçe bulanti, kusma, kilo kaybi, epigastrik bölgede agri veya ele gelen kitle, kanama gibi sikayetler görülür. Alkol, sigara, helikobakter pilori enfeksiyonu, atrofik gastrit, kötü beslenme aliskanliklari ve ailede mide kanseri öyküsü olmasi önemli risk faktörleri olup, bu durumlarin varliginda endoskopik inceleme gerekir. Pankreas kanserleri, daha nadir ve genellikle daha ileri yaslarda görülen, son derece kötü seyirli kanserlerdir. Klinikte karin üstü agri, kilo kaybi, sarilik, bulanti, kusma, diski renginde açilma, sirt agrisi gibi sikayetler görülür.
Diyabet, sigara, alkol, obezite, kronik pankreatit ve ailede pankreas kanseri öyküsü olmasi önemli risk faktörleridir. Bu gibi durumlarda endoskopik ultrasonografi ve diger radyolojik yöntemlerle tarama yapilmasi gerekmektedir. Karaciger kanseri önemli bir gastrointestinal sistem kanserleri olup, altta yatan majör risk faktörü degisik sebeplere bagli olarak gelisen karaciger sirozu varligidir. Kronik hepatit b ve c enfeksiyonlari, obezite, karaciger yaglanmasi, diyabet, aflatoksin maruziyeti, Wilson hastaligi, hemakromatozis, alkol tüketimi önemli risk faktörleri olup radyolojik görüntüleme yöntemleri ile tarama yapilmalidir."
- "Yüksek riskli hasta gruplarina tarama programlari ivedilikle uygulanmali"
Dag, kalin bagirsak kanserlerinde erken taninin ve tarama programlarinin oldukça önemli olduguna dikkati çekerek, bu tür kanserlerde kalin bagirsak segmentine göre hastanin sikayetleri arasinda karin agrisi, kabizlik, ishal, siskinlik, kilo kaybi ve rektal kanamanin öne çiktigini bildirdi.
Doç. Dr. Dag, "Kalin bagirsak problemi olan hastalarin bagirsak aliskanliginda degisiklikler, 50 yas ve üzerindeki hasta grubundakilerde, açiklanamayan kilo kaybi, demir eksikligi anemisi, rektal kanama ve ailede kolon kanseri öyküsü olmasi durumunda, kesin tanida altin standart olan kolonoskopi ile tarama yapilmasi gerek. Gastrointestinal sistem kanserlerine erken tani konulamadigi durumlarda, son derece kötü prognozlu kanserlere neden olabilir. Yüksek riskli hasta gruplarinda ve alarm semptomlarinin varliginda tarama programlari ve tanisal testler ivedilikle uygulanmali. " uyarisinda bulundu.