Sanayi ve Teknoloji Bakani Kacir, AA'nin TEKNOFEST'teki haber merkezini ziyaret etti:Ayse Böcüoglu Bodur,Zeynep Duyar- "Yurdun dört bir yanindaki cevherleri bulmak konusunda AA elimiz, ayagimiz, gözümüz ve kulagimiz... Sizden benzer destekleri bekliyoruz. Siz haber yapin biz destek çikariz"
ANKARA (AA) - Sanayi ve Teknoloji Bakani Mehmet Fatih Kacir, "Yurdun dört bir yanindaki cevherleri bulmak konusunda AA elimiz, ayagimiz, gözümüz ve kulagimiz... Sizden benzer destekleri bekliyoruz. Siz haber yapin biz destek çikariz." dedi.
Kacir, Anadolu Ajansinin (AA) 8. kez global iletisim ortagi oldugu, T3 Vakfi ile Sanayi ve Teknoloji Bakanligi yürütücülügünde gerçeklestirilen TEKNOFEST'in, üçüncü gününde AA'nin haber merkezini ziyaret etti. Kacir'i AA Genel Müdür Yardimcisi Oguz Enis Peru karsiladi.
Bakan Kacir, buradaki konusmasinda, TEKNOFEST'in hem Türkiye'ye hem dünyaya duyurulmasina AA'nin öncülük ettigini söyledi.
Çok sayida medya kurulusunun paydaslari bulundugunu fakat AA'nin yerinin ayri oldugunu dile getiren Kacir, su ifadeleri kullandi:
"AA, onlari da besleyen, bütün medyaya dogru, nitelikli, isabetli içerikler üreten Türkiye'nin milli ajansi. Gurur duyuyoruz, çok tesekkür ediyoruz. AA burada misafir degil ev sahibidir. 2018'den bu yana da AA'nin tüm ekibi, burayi bir ev sahibi olarak yükleniyorlar, sirtlaniyorlar. Buradaki sorumlulugu üstleniyorlar. Bizim herhangi bir talebimiz olmaksizin yüzlerce, binlerce haber içerigi üretip milletimizle ve dünyayla paylasiyor."
Kacir, TEKNOFEST'in dünyada Türkiye'nin imajina katkisina isaret ederek, bütün dünyanin TEKNOFEST'ten haberdar oldugunu bildirdi.
Dünyada esi benzeri olmayan bir ise imza atildigini dile getiren Kacir, sunlari kaydetti:
"Bizden nüfusça çok daha büyük ülkeler var. Hindistan, Çin gibi ülkelerin nüfusu bizim 20 mislimize yakin. Teknolojide, roket biliminde, uzay teknolojilerinde bizden çok daha ilerde oldugu düsünülebilecek ülkeler var ama hiçbirinde böyle bir etkinlik yok. Hiçbirinde yüzbinlerce genç bu alanlarda proje gelistirmiyor ve teknoloji girisimi kurmuyor. Dünyada esi benzeri olmayan bir is yapmamiz, Türkiye'nin imajina da, sizlerin eliyle ve sayenizde katkisi oluyor."
- "2024'te Türkiye disinda bir TEKNOFEST düzenleyecegimizi umut ediyorum"
Kacir, TEKNOFEST'i baska ülkelerde de düzenlemeyi düsündüklerini belirterek, bu konuda konustuklari ülkeler oldugunu bildirdi.
Teknoloji yarismalari düzenlemenin TEKNOFEST'in ana amaci oldugunun altini çizen Kacir, sözlerini söyle sürdürdü:
"Birlikte rahat çalisabilecegimiz ülkelerle yola çikmaliyiz. Azerbaycan'da en büyük sansimiz dil birligimiz. Biz ayni dili konusuyoruz. Biraz lehçelerimiz farkli olsa da Azerbaycan ile ayni dili konusuyoruz ve birbirimizi rahat anliyoruz. O, isimizi çok kolaylastiriyor. Bu sayede o yarismalari düzenledik. Simdi diger görüstügümüz ülkelerle farkli dili konusan ülkeler var, dogrudan ayni dili konusarak anlasma imkanimiz olmayan ama TEKNOFEST düzenlemek isteyen ülkeler var. Onlarla özellikle yarismalarin formatini nasil gelistirecegimizi çalisiyoruz. KKTC mutlaka bir etkinlik yapmak istiyoruz, bizim için çok önemli KKTC. 2024'te Türkiye disinda mutlaka bir TEKNOFEST düzenleyecegimizi umut ediyorum."
Kacir, TEKNOFEST ile ilgili Ankara'da muazzam bir beklenti oldugunu kaydederek, 2018'den bu yana Ankara'da TEKNOFEST düzenleyemediklerini animsatti.
Istanbul'da 2018, 2019, 2021 ve 2023 yillarinda olmak üzere 4 TEKNOFEST düzenlediklerini hatirlatan Kacir, "Dolayisiyla Ankara'nin hakli bir beklentisi vardi. Simdi o beklentiyle bulusmanin hakli bir coskusunu yasiyor Ankara. Bugün dünden daha kalabalik. Tabii ilk gün, 30 Agustos Zafer Bayrami tatili olmasi dolayisiyla, fazlaca kalabalik vardi." diye konustu.
Kacir, TEKNOFEST'in genis bir alanda yer aldigini belirterek, alanin 10 kilometrelik bir parkur olduguna dikkati çekti.
Alanda 300'e yakin stant oldugunu belirten Kacir, 350 bin metrekare açik, 35 bin metrekare kapali alan bulundugunu bildirdi.
TEKNOFEST'i gelecek yil bir Anadolu sehrinde yapmak istediklerini anlatan Kacir, su ifadeleri kullandi:
"Bir yil Istanbul, bir yil Anadolu diye planladik. 2019'da 1 milyon 700 bin kisi yapinca seneye Anadolu'ya açilacagiz dedik. Pandemi oldu, iptal etmedik. Yarismalari gerçeklestirdik ve Gaziantep'e gittik. 2021'de Istanbul, 2022'de Samsun'da Karadeniz'de gerçeklestirdik. 2023'te yine Istanbul'du. Ama Ankara ve Izmir'i Cumhuriyet'imizin 100. yili oldugu için yapiyoruz. Önümüzdeki yil yeniden bir Anadolu sehrine gidecegiz. Neresi oldugunu Izmir'de açiklayacagiz. 2023'ü kapatirken 2024'ü açiklayacagiz. Ben geçen gün Elazig'daydim. Burada farkli kesimlerle gençlerle, kadinlarla, organize sanayi bölgelerinde sanayicilerle, ticaret ve sanayi odasinda toplanti yaptik. Her gittigim toplantida her kesimden TEKNOFEST talebi oldu. Baska önemli konularimiz var ama Elazig için sanki en önemlisi TEKNOFEST. Çünkü herkes ortak bir talep olarak 'Biz Elazig'da TEKNOFEST istiyoruz.' dedi. Pek çok sehirde su anda durum benzer. 27 Eylül'de Izmir TEKNOFEST'in son gününde TEKNOFEST sancagini Izmir Valimizle birlikte önümüzdeki yil TEKNOFEST düzenleyecegimiz ilin valisine teslim edecegiz"
- "Siz haber yapin biz destek çikariz"
Kacir, 2017'de AA haberiyle tanidigi Mert Delibalta ile yillar sonra bu TEKNOFEST'te bir daha karsilastiklarini belirterek, sözlerini söyle tamamladi:
"Bir yapay zeka girisimi kurmus. Güzel bir sunum yapti, beni çok etkiledi. Hatta MIT'de doktorasini sürdüren bir Türk var, onunla gece irtibatladim. Kendisine mentorlük yapsin diye. Yine MIT mezunu T3 Vakfi'nin Mütevelli Heyetinde bir baska teknolojistle de kendisini irtibatladim. Ama bunu Anadolu Ajansina borçluyuz. 2017'de haberi AA yapmisti. O zaman AA'dan rica ettik, ailesiyle görüstüler, bizimle tanistirdilar. Onlari Istanbul'a davet ettik, 3 yil boyunca 'Deneyap' egitimlerine dahil oldu. Annesi tayinini Istanbul'a istedi, bankaci Nermin Hanim... Öyle bir tanisma hikayemiz AA'dan dogdu. Yurdun dört bir yanindaki cevherleri bulmak konusunda AA elimiz, ayagimiz, gözümüz ve kulagimiz... Sizden benzer destekleri bekliyoruz. Siz haber yapin biz destek çikariz. Basarilar diliyorum."