Saglikta siddet olaylarina karsi baslatilacak "Gri Kod" uygulamasinda sona gelindiYesim Sert Karaaslan- Saglik Bakani Fahrettin Koca: - "Uygulama, Içisleri Bakanligimizla birlikte devreye konacak. Iki bakanligin ekipleri detaylari birlikte çalistilar. Hazirlik yapildi ve tüm senaryolar gözden geçirildi" - "Simdi de yazilimi yapiliyor. Yazilim hazir oldugunda uygulama baslayacak. Sona yaklasmis durumdayiz"
ANKARA (AA) - Saglik Bakani Fahrettin Koca, saglikta siddet olaylarina karsi baslatilacak "Gri Kod" uygulamasinin Içisleri Bakanligi ile birlikte devreye konacagini belirterek, "Iki bakanligin ekipleri detaylari birlikte çalistilar. Bir hazirlik yapildi ve tüm senaryolar gözden geçirildi. Simdi de yazilimi yapiliyor. Yazilim hazir oldugunda uygulama baslayacak. Sona yaklasmis durumdayiz." ifadelerini kullandi.
Koca, sosyal medya hesabindan yaptigi paylasimda, çesitli konulardaki sorulara yanit verdi.
"Kovid-19'un Eris varyanti niçin toplumsal gündem olacak önemde degil? Asi programi neden geçmiste kaldi?" seklindeki sorulari yanitlayan Koca, bazi görüs ve israrli beyanlarin kesinlikle bilimsel amaçli olmadigini anlatti. Bakan Koca, "Salgin boyunca alinan tüm kararlarin arkasinda bilim var. Bilimsel gelismeleri asla göz ardi etmedik. Mücadeleyi bilimsel verilerle yönetmis bir ekibin, sayet gerekli olsa her seyin en kolay olabilecegi bir noktada bilime sirt çevirmesi hiç mümkün mü? Bizleri karsitiymisiz gibi göstermek isteyenler, ülkemizde basariyla yürütülen asi uygulamalarini bilemeyecek kadar bilgisiz olamaz." ifadelerini kullandi.
"Çocukluk çagi asilamalarinda oran neden yüzde 95'in üzerinde?" sorusunu yönelten Koca, Kovid-19 salgini basladiginda asi çalismalarinin tamamini yakindan takip ettilerini ve Türkiye'nin kendi asisini da en kisa sürede gelistirip üretmeye çalistigini, sonunda da Turkovac'in da ortaya çiktigini belirtti.
O dönemde ülke sathinda hizla asilama kampanyasi yürüttüklerini ve sonuçta çok basarili olduklarini kaydeden Koca, açiklamasinda su ifadelere yer verdi:
"Hayatini kaybeden saglik çalisani haberleri çok sikti. Saglik çalisanlari asilandiktan sonra bu ölümler çok azaldi. Salginin direncini kirmak için asi o zaman elzemdi. Virüsle ilk defa karsilasiyorduk ve bagisiklik sistemimizin virüsü tanimasi gerekiyordu. Çok ise yaradi asilama kampanyamiz. Virüs bir RNA virüsü oldugu için çesitli mutasyonlar geçirdi. Virülansi, yani hasta etme gücü azaldi. Ya kovid geçirdik ya asilandik ya da her ikisi birlikte oldu ve sonuçta bünyelerimiz virüsü tanir hale geldi. Virüsün de etkisi azaldi."
- " Toplu asilamaya kesinlikle ihtiyaç duyulmayan bir dönemdeyiz"
Mutasyona göre yeni asilarin gelistirilmeye çalisildigini ve bunun normal oldugunu vurgulayan Koca, "Ancak geldigimiz noktada bir propaganda yürütülüyor. Toplu asilama propagandasi. Toplu asilamaya kesinlikle ihtiyaç duyulmayan bir dönemdeyiz. Biz gerekli oldugunda gerekeni yaptik. Kapanma gibi toplu tedbirler artik söz konusu degil. Açikça söylüyorum, Kovid-19 için mevcut kisisel tedbirler disinda yeni bir tedbir asla söz konusu degil. Türkiye, küresel propagandanin uygulama sahasi olmayacak." degerlendirmesinde bulundu.
Koca, Türkiye'nin saglik konusunda da tam bagimsiz oldugunun altini çizerek, "Kovid-19 asisinin yeniden toplu olarak yapilmasini gerektiren, bilimin teyit ettigi bir durum yoktur. Saglik ve bilim pazarlamanin alanina dahil degildir." ifadesini kullandi.
- "Yazilim hazir oldugunda uygulama baslayacak"
Öte yandan Koca, saglikta siddet olaylarina karsi baslatilacak "Gri Kod" uygulamasina iliskin de bilgi verdi.
Bir siddet olayi oldugunda "Beyaz Kod" verilirse buna bagli olarak adli sürecin hemen basladigina isaret eden Koca, sunlari kaydetti:
"Saglik çalisani Beyaz Kod vermesi durumunda süreci düsünerek çekingen davranabiliyor. Daha basit bir müdahale ile Beyaz Kod ihtiyaci azaltilabilir, çogu siddet olayi daha o esigi geçmeden önlenebilir. Siddet egiliminin siddet davranisina dönüsmesini önleyecek çözüm olarak Gri Kod uygulamasini düsündük. Beyaz Kod uygulamasi ayni sekilde sürecek."
Koca, "Gri Kod" verildiginde, hastane güvenligi ve hastane polisinin gerekli müdahaleyi yapmak üzere durumdan haberdar oldugunu belirterek, sürece iliskin su bilgileri paylasti:
"Hastane polisi, merkeze haber vererek Beyaz Kod gerektirecek bir olayi, siddete dönüsmesi muhtemel bir olayi haber veriyor. Isin bir hastane güvenligi tarafi var, bir de kolluk kuvvetleri tarafi var. Kolluk kuvveti Hazir Kod durumunda hazir halde bekliyor olacak. Uygulama Içisleri Bakanligimizla birlikte devreye konacak. Iki bakanligin ekipleri detaylari birlikte çalistilar. Bir hazirlik yapildi ve tüm senaryolar gözden geçirildi. Simdi de yazilimi yapiliyor. Yazilim hazir oldugunda uygulama baslayacak. Sona yaklasmis durumdayiz."
- "Aile Hekimleri, vatandaslarimizi dogru branslara yönlendirebilir, bununla ilgili çalismamiz var"
Hekimden randevu alma konusunda dünyada benzeri olmayan bir uygulamanin söz konusu oldugunu ifade eden Koca, "Vatandasimiz, ilk defa muayene olacagi zaman, bir sevk olmadan, kendi talebiyle örnegin endokrinoloji kliniginden randevu alabiliyor. Oysa hastanin ihtiyacinin bir endokrinolog olmasini bilmesini beklemek dogru degil." açiklamasini yapti.
Bunun hastanelere katlanan is yükü olarak döndügünü belirten Koca, sunlari kaydetti:
"Gerekli çözümleri gelistiriyoruz. Vatandasimizin saglik ihtiyacinin hangi bransta oldugunu bilme zarureti yok. Bir saglik profesyonelinin onu yönlendirmesi daha dogru. Bu bakimdan aile hekimlerimizin rolünü çok önemli görüyorum. Aile hekimleri vatandaslarimizi dogru branslara yönlendirebilir. Bununla ilgili bir çalismamiz var.
Ayrica hastalarimizin arayip durumunu anlatacagi, dogru danismanlik alarak dogru bransa müracaat etmesini saglayacak bir çalisma planladik. Gerek gerçek saglik profesyonelleri ile gerekse yapay zeka tabanli yönlendirme sistemleri ile bu konudaki is yükünü azaltacak bir sistem için çalisiyoruz. Önemli mesafe katettigimizi düsünüyorum."