Rus arama kurtarma ekibi: Herkes deprem trajedisini atlatmak için seferber olduDmitri Chirciu
MOSKOVA (AA) - DMITRI CHIRCIU - "Asrin felaketi" olarak nitelendirilen 6 Subat'taki Kahramanmaras merkezli depremler sonrasi Türkiye'deki çalismalara katilan Rus arama kurtarma ekibi, insanlarin seferber oldugunu ve trajediyi atlatmak için ellerinden geleni yaptigini gördüklerini söyledi.
Merkez üssü Kahramanmaras olan 7,7 ve 7,6 büyüklügündeki depremlerin ardindan Türkiye'ye arama kurtarma çalismalari için ekip gönderen ülkelerden biri de Rusya oldu.
Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin'in talimatiyla 150 kisilik arama kurtarma ve tibbi yardim ekibi ile sahra hastanesi Türkiye’ye ulastirildi. Rus arama kurtarma ekibine özel egitimli 7 de köpek eslik etti.
Yogun olarak faaliyetlerini Kahramanmaras'ta sürdüren ekip, deneyimlerini ve gözlemlerini AA muhabirine anlatti.
- "Yerel servisler ile iyi bir etkilesim organize edildi"
Rusya Acil Durumlar Bakanligina bagli Devlet Merkezi Hava Araci Kurtarma Ekibi'nin (CENTROSPAS) yöneticisi Aleksandr Kresan, depremlerin ardindan Adana'ya ulastiklarini, daha sonra Kahramanmaras’a geçerek ivedilikle çalismalara basladiklarini söyledi.
Kresan, Türk kurumlariyla hizli sekilde organize olduklarini belirterek, "Ilk günden beri yerel servisler, Afet ve Acil Durum Yönetimi Baskanligi (AFAD) ile çok iyi bir etkilesim organize edildi. Bu, ilgimizi çekti. Tüm sorunlarimiz aninda çözüldü. Böylece yerinde çalismalara hemen basladik." dedi.
Dil konusunda hiç sorun yasamadiklarini söyleyen Kresan, Rusça ve Türkçeyi iyi seviyede bilen gönüllülerin yanlarindan hiç ayrilmadigini ve ekiple birlikte çalistiklarini anlatti.
Kresan, her kosulda çalismalar için gerekli ekipmana sahip olduklarini dile getirerek, "Bu süreçte 6 kisi kurtardik. Maalesef 100’den fazla kisinin de cansiz bedenine ulastik ve akrabalarina teslim ettik." diye konustu.
Bir kisinin depremlerden 6 gün sonra enkazdan sag çikarildigini anlatan Kresan, "Bu sahsin etrafinda yasananlara inanamadigini gördük. Bu kisiyi kurtardiktan sonra hastanede de ziyaret ettik ve hayatinda az da olsa yer edinmeye çalistik. Bu kisi Tanri'nin yardimiyla hayatta kaldi, ona saglikli bir hayat diliyorum." ifadelerini kullandi.
Kresan, Türk, Belarus, Kirgiz ve Kazak ekiplerle birlikte çalistiklarina dikkati çekerek, "Her kurtardigimiz can sadece Ruslarin degil, bu korkunç trajedide yer alan herkesin zaferidir." degerlendirmesinde bulundu.
Kahramanmaras'ta kurduklari sahra hastanesinin gece gündüz çalistigina isaret eden Kresan, bu süreçte hastanede 800’ü askin kisiye hizmet verildigini söyledi.
Kresan, depremlerin yol açtigi yikimin boyutunun kendilerini soka ugrattigini belirterek, "Kentteki olanlari gördügümüzde dogal afetin büyük aci yarattigini anladik. Bu, bir saat içinde dindirilecek bir aci degildi. Bu afet, insanlari evsiz, yemeksiz ve soguk hava kosullarinda birakti. En önemlisi, bu süreçte yagmaciliga izin verilmedi ve hiç kimse rahatsiz olmadi. Insanlarin tüm gücüyle seferber oldugunu ve yasanan trajediyi atlatmak için elinden geleni yaptigini gördük." ifadelerini kullandi.
- "Türk halki, Rus ekibini sicak karsiladi"
Kresan, Türk halkinin Rus ekibini sicak karsiladigini ve sürekli yardimci oldugunu belirterek, "Bu insanlar çok nazik. Birbirimize çok yakin oldugumuzu hissettik. Yardim etmedikleri bir an bile yok. Her kent sakini bize destek vermeye çalisti, su verdi, çalismalar esnasinda agir malzemelerin tasinmasinda yardimci oldu." dedi.
Türkler ile Ruslarin her anlamda iki dost halk oldugunu vurgulayan Kresan, su ifadeleri kullandi:
"Yüzyillarca birbirimize karsilikli anlayis sergiledik ancak bu sekilde Türk ve Rus halki kendisini güvende hissedebildi. Böyle bir etkilesim, birbirimize yakin olmayi ve barisi sagliyor. Türkiye’nin depremlerin olusturdugu sorunlari hizla çözmesini diliyorum. Bunu da Türkiye’nin yapacagindan eminim çünkü Türkler çaliskandirlar. Bunu en kisa zamandan basarabileceklerine inaniyorum."
- "Insanlar, felaketin üstesinden gelebilmek için seferber olmustu"
Rusya'da 1992'de kurulan CENTROSPAS'ta görevli saglik uzmani Anton Knyazev de Kahramanmaras’ta olusturduklari sahra hastanesinde depremzedeler için gerekli destegi sagladiklarini söyledi.
Her ailede kayiplarin yasandigini ve bu nedenle depremzedelerin her seyden önce psikolojik destege ihtiyacinin oldugunu anlatan Knyazev, "Çok sayida yarali çocuk vardi. Gece gündüz hastanemize çocuklar getiriliyordu. Bir aylik çocuklar da getirildi. Çocuklara gerekli yardim verildi." dedi.
Rus ekibi ile yerel saglik merkezleri ve acil servis arasinda oldukça iyi etkilesim kuruldugunu belirten Knyazev, Türk halki tarafindan sicak karsilandiklarini dile getirdi.
Knyazev, "Yemek veriliyordu. Her zaman yardim teklif ediliyordu. Çok gönüllü vardi. Tercümanlar araciligiyla dil sorununu da astik. Insanlar, felaketin üstesinden gelebilmek ve depremlerin yarattigi sonuçlari ortadan kaldirmak için seferber olmustu." degerlendirmesinde bulundu.
Doktor Knyazev, Türk halkinin refah içinde yasamasi ve bu acinin üstesinden gelmesi dileginde bulundu.
- "Türk halkinin bunu bir kez daha yasamamasini diliyorum"
Depremlerin ardindan Türkiye'ye gelen Rus Kinoloji Grubu'nun basindaki Ilya Zaslavskiy de arama kurtarma operasyonunda 7 köpegin yer aldigini belirterek, "Köpeklerden 5’i hayatta kalanlari, 2’si ise cenazeleri aradi." dedi.
Köpeklerin özel egitimli olduguna dikkati çeken Zaslavskiy, "Köpekler, koku alma duyusunu kullaniyor. Dolayisiyla yikimlarda aldigi kokunun nerede çiktigini gösteriyor, buna dair sinyal veriyor. Sonra da hangi yönde çalisacagimizi belirliyoruz. Arama çalismalari esnasinda köpeklerimiz, hayatta kalan 8 kisi, yaklasik 60 da cansiz beden buldu." diye konustu.
1999’de meydana gelen Gölcük depremi sonrasinda da Rusya’dan Türkiye’ye arama kurtarma ekibinin gönderildigini anlatan Zaslavskiy, bu ekipte kendisinin de yer aldigini söyledi.
Zaslavskiy, depremlerin büyük insani kayiplara ve yikimlara yol açtigina dikkati çekerek, "Türk halkina bunu bir kez daha yasamamasini, herkesin hayatta saglikli olmasini, yaralilara acil sifalar ve güç diliyorum." ifadelerini kullandi.