Recordati, prostat kanseri hastaligina dikkati çekiyorGökhan Yildiz- 15 Eylül Dünya Prostat Kanseri Farkindalik Günü dolayisiyla gerçeklestirilen Prostat Kanserine Karsi Top Sende farkindalik projesiyle hastaliga ve kontrollere daha fazla dikkati çekmek toplumda genis kitlelere ulasmak ve daha fazla hayatin kurtarilmasina yardim etmek amaçlaniyor
ISTANBUL (AA) - Türk Radyasyon Onkolojisi Dernegi, Türk Tibbi Onkoloji Dernegi ve Türk Üroonkoloji Dernegi ile bir araya gelerek dünyada erkeklerde sik görülen ikinci kanser türü olan prostat kanserinin önemine dikkati çekmek amaciyla Prostat Kanserine Karsi Top Sende projesini Recordati Türkiye'nin kosulsuz destegi ile hayata geçiriyor.
15 Eylül Dünya Prostat Kanseri Farkindalik Günü dolayisiyla gerçeklestirilen Prostat Kanserine Karsi Top Sende farkindalik projesiyle hastaliga ve kontrollere daha fazla dikkati çekmek toplumda genis kitlelere ulasmak ve daha fazla hayatin kurtarilmasina yardim etmek amaçlaniyor.
Erken teshisin çok büyük önem ifade ettigi prostat kanseri, dünyada erkeklerde en sik görülen ikinci kanser türü olarak biliniyor. Türkiye ve dünyada erkeklerde siklikla karsilasilan kanser türü olan prostat kanseri, dünyada yilda yaklasik 1,4 milyon erkekte teshis ediliyor. Bu kanser türünde yas ilerledikçe de risk artiyor.
Uzmanlar, aile öyküsünde meme veya prostat kanseri bulunan bireylerin risk grubunda oldugunu belirtiyor. Erken teshis ve tedavi ile tedavi basarisinin yükseldigi bilinen prostat kanserinde, erkeklerin 40'li yaslardan itibaren düzenli olarak doktorlariyla görüsmeleri, prostat kanseri taramalarini düsünmeleri ve gerekirse tibbi önerilere uygun sekilde hareket etmeleri öneriliyor.
Prostat Kanserine Karsi Top Sende sosyal fayda projesi kapsaminda, 16-18 Eylül'de oynanacak Trendyol Süper Lig maçlarinin tamaminda ev sahibi takimlar, sahaya "Prostat Kanserine Karsi Top Sende", "Haydi Beyler Kontrole!" yazili pankartlarla çikarak bu farkindalik çalismasina destek verecek.
Türkiye Futbol Federasyonu'nun onayi ile hayata geçirilen projede amaç, saglikli bir yasam için düzenli kontrolün önemine dikkat çekmek ve daha fazla hayatin kurtarilmasini saglamak.
- "Prostat kanseri tanisindan korkmamak gerekir"
Türk Radyasyon Onkolojisi Dernegi Baskani Prof. Dr. Ugur Selek, konuya iliskin degerlendirmesinde, prostat kanseri tanisindan korkmamak gerektigini belirterek, sunlari kaydetti:
"Elbette ne kadar erken yakalarsak o oranda daha hafif bir tedaviyle kurtulmak mümkünken gecikildiginde daha zahmetli bir tedavi gerekse de kurtulma oranlari yüz güldürücüdür. Prostat kanserinde kür için tek seçenegin cerrahi olmamasi ve radyoterapinin yüksek kür oranlariyla denk bir tedavi olarak her hastamiza önerilebilmesi, büyük bir sans olusturmaktadir. Hastalarimizin prostat kanseri ile korkmadan mücadele edebilmesi için evresi, yasi ve fonksiyonlarini degerlendirerek hiçbir cerrahi girisim olmadan, yüksek odaklanmis radyoterapi yoluyla 2-8 haftalik bir yelpazede, teknolojinin sundugu tüm imkanlarla yanindayiz."
Türk Tibbi Onkoloji Dernegi Baskani Prof. Dr. Murat Dinçer ise hastaligin her asamasinda tedavi yöntemlerinin oldugunu aktararak, "Prostat kanserinin tedavisinde hastaya kemoterapi vermeden de uygulayabildigimiz hormon baskilayici tedavi yöntemleri mevcut. Bunun disinda nükleer tip bölümü ile birlikte teranostik uygulamalari tedavide kullanabiliyoruz." ifadelerini kullandi.
Dinçer, prostat kanseri ile ilgili birçok yeni tedavi yöntemleri gelistirildigini ve her yil yeni ilaçlar üretildigini, hastaligin ciddi sorunlara yol açmasina ragmen erken teshis ile tedavisinin mümkün oldugunu ve erken teshisin hayat kurtardigini kaydetti.
Türk Üroonkoloji Dernegi Baskani Prof. Dr. Güven Aslan da son yillarda teshis asamasinda ileri evre prostat kanseri sikliginda artis gözlemlediklerini aktardi.