Prof. Dr. Naci Görür, Çankaya Üniversitesi akademik yil açilisinda "deprem" konulu ders verdi:Fatma Sevinç Çetin- "Depremler durmaz, durmayacak, durdurulamaz. Gelin ülkeyi deprem dirençli yapalim" - "Dünyanin iç yapisindan dolayi deprem oluyor, ay ile günesle, bulutla, sicaklikla, HAARP gemisiyle, Amerika'nin gemisi ve uçagiyla ne alakasi var? Ilgisi yok"

Prof. Dr. Naci Görür, Çankaya Üniversitesi akademik yil açilisinda "deprem" konulu ders verdi:Fatma Sevinç Çetin- "Depremler durmaz, durmayacak, durdurulamaz. Gelin ülkeyi deprem dirençli yapalim"
- "Dünyanin iç yapisindan dolayi deprem oluyor, ay ile günesle, bulutla, sicaklikla, HAARP gemisiyle, Amerika'nin gemisi ve uçagiyla ne alakasi var? Ilgisi yok"

ANKARA (AA) - Istanbul Teknik Üniversitesi Ögretim Üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Depremler 13 milyon senedir devam ediyor, daha milyonlarca sene de devam edecek. Depremler durmaz, durmayacak, durdurulamaz. Gelin ülkeyi deprem dirençli yapalim" dedi.

Görür, Çankaya Üniversitesinin Akademik Yil Açilis Töreni'nde, "Türkiye'de deprem ve deprem dirençli yerlesim alanlari"na iliskin ders verdi.

Türkiye'de yeterince deprem farkindaliginin olmadigini, konunun ciddiye alinmadigini dile getiren Görür, bu nedenle hayatinin geri kalanini insanlara depremi anlatmaya adadigini söyledi.

Insanlarin bilim disi seyleri depremin olus nedenine bagladigini ifade eden Görür, yer kabugunun altinda hareket eden konveksiyon akimlarin, levhalari da hareket ettirdigini ve levha sinirlarinda depremlerin oldugunu bildirdi.

Prof. Dr. Görür, "Dünyanin iç yapisindan dolayi deprem oluyor, ay ile günesle, bulutla, sicaklikla, HAARP gemisiyle, Amerika'nin gemisi ve uçagiyla ne alakasi var? Ilgisi yok." diye konustu.

Naci Görür, Türkiye'deki depremlerin çogunun Kuzey Anadolu fayinda meydana geldigini, en etkin ve en çok hasar verenin de bu fay hatti oldugunu bildirdi.

Levhalarin hareketiyle sinirlarin da degistigini söyleyen Görür, "(Ne zaman bu depremler duracak?) diye soruyorlar. Dünyanin levha yapisini nasil degistireceksiniz ki depremler dursun. Depremler 13 milyon senedir devam ediyor, daha milyonlarca sene de devam edecek. Depremler durmaz, durmayacak, durdurulamaz. Gelin ülkeyi deprem dirençli yapalim" dedi.

Prof. Dr. Görür, depremler nedeniyle Dogu Anadolu'nun sikistigini ve batiya kaydigini anlatti.

Dogu Anadolu'nun gerçek bir deprem bölgesi oldugunu vurgulayan Görür, "Bunun sakasi yok. 7'nin üzerinde deprem üretecek kaynak az degil. Depremin tekerrür edecegi fayin ne zaman ve hangisi olacagini bilemeyiz ama gözümüzü açtigimiz zaman Dogu Anadolu'da 7 ve üstü deprem olup binlerce canimizi kaybedebiliriz." diye konustu.

Prof. Dr. Naci Görür, deprem yasasi ve "mikrobölgeleme" çalismasinin hazirlanmasi, yasanin, anayasal güçte ve partilerüstü olmasi gerektigini vurguladi.

Mevcut veya yeni açilacak yerlesim alanlarindaki tüm tehlikeleri belirlemeyi amaçlayan mikrobölgeleme çalismasini anlatan Görür, "Mikrobölgeleme yapmayan adam, bir bakima hayati boyunca doktora gitmeyip kendi düsüncesiyle vücudunu, sagligini kontrol etmeye çalisan biridir. Mikrobölgeleme çalismasi yapmadan bir kentin özelliklerini, davranislarini, tepkisini ölçemezsiniz." seklinde konustu.

Bir kentin yönetim sisteminin, halk, altyapi, yapi stoku, ekosistem ve çevre, ekonomi olmak üzere 6 sistemden olustugunu söyleyen Görür, kenti depreme karsi dirençli yapmak için bu 6 bilesenin dirençli hale getirilmesi gerektigini vurguladi.

Depremin görmezden gelinemeyecegini vurgulayan Görür, depreme karsi halkin bilinçlendirilmesi gerektigini söyledi.

Prof. Dr. Görür, Marmara için depremin kesin beklendigini vurgulayarak, "Marmara'da deprem olursa Güneydogu'dan hareketle söylüyorum. Güneydogu'dan 100 milyon ton moloz çikti, Istanbul'da minimum 150-200 milyon toz moloz çikar." dedi.