Orta Akdeniz'de 2023'ün ilk çeyreginde 441 düzensiz göçmen hayatini kaybettiMuhammet Ikbal Arslan
CENEVRE (AA) - Uluslararasi Göç Örgütü (IOM), 2023'ün ilk çeyreginde Orta Akdeniz'de 441 düzensiz göçmenin yasamini yitirdigini ve bunun "2017'den bu yana yilin bir çeyreginde kaydedilen en yüksek ölüm sayisi" oldugunu açikladi.
IOM'dan yapilan yazili açiklamaya göre, düzensiz göçmenler için en tehlikeli geçis noktalarindan birisi olan Orta Akdeniz'de yasanan can kayiplarinda artis yasaniyor.
Bölgede devletlerin öncülügündeki kurtarma müdahalelerinde yasanan gecikmeler ve sivil toplum kuruluslarinin (STK) arama ve kurtarma gemileriyle yürüttügü operasyonlarinin önündeki engeller, artan can kayiplarinda etkili oluyor.
IOM'un Kayip Göçmenler Projesi, bu yilin ilk çeyreginde 441 düzensiz göçmenin ölümünü belgelerken, bunun "2017'den bu yana yilin bir çeyreginde kaydedilen en yüksek ölüm sayisi" oldugunu bildirdi.
IOM Genel Direktörü Antonio Vitorino, Orta Akdeniz'de devam eden insani krizin tahammül edilemez duruma geldigini belirterek, sunlari söyledi:
"2014'ten bu yana bu rotada 20 bin ölüm kayitlara geçti. Korkarim; bu durum normale dönüstü. Gecikmeler ve devlet kaynakli arama ve kurtarma çalismalarindaki gecikmeler insan hayatina mal oluyor. Denizlerde hayat kurtarmak, devletler için yasal bir zorunluluktur. Arama ve kurtarma çalismalarinda, devlet liderligindeki proaktif çalismalari görmemiz gerekiyor."
- Arama ve kurtarma operasyonlarindaki gecikmeler ölümlere neden oluyor
Bu yil Orta Akdeniz rotasinda devletler öncülügünde gerçeklestirilen 6 kurtarma operasyonunda gecikme yasanirken, bu gecikmeler en az 127 kisinin ölümüne yol açti.
7. bir olaya yanit verilmemesi ise en az 73 düzensiz göçmenin hayatini kaybetmesine neden oldu.
Son zamanlarda, STK liderligindeki arama ve kurtarma çalismalari da önemli ölçüde azaldi.
Geçen hafta sonu 3 bin düzensiz göçmenin ulastigi Italya'ya bu yil gelen göçmen sayisi, 31 bin 357'ye yükseldi.
- Orta Akdeniz'deki düzensiz göç sorunu
Avrupa'ya yönelik düzensiz göç akininda Orta Akdeniz güzergahi, son yillarda yogun hareketlilik gözlenen rotalardan biri olarak öne çikiyor.
Bu güzergahta denizde yardim çagrisi yapan düzensiz göçmenleri, Avrupali devlet görevlilerinin yerine genellikle Avrupa menseli sivil toplum kuruluslari kurtariyor. Söz konusu STK'ler, AB üyesi devletlerin "güvenli liman" vermemesinden ötürü zaman zaman kurtardiklari düzensiz göçmenleri tahliye etmekte güçlük çekiyor.
Kendi imkanlariyla Akdeniz'i geçebilen ya da kurtarilan göçmenlerin, Avrupa'da ilk ayak bastiklari yer ise genellikle Italya'nin Kuzey Afrika'ya en yakin kara parçasi Lampedusa Adasi oluyor.
Teknelerin alabora olmasi ya da teknelerdeki asiri kalabalik nedeniyle susuz ve havasiz kalinmasi yüzünden her yil çok sayida düzensiz göçmen, Akdeniz'i geçmeye çalisirken hayatini kaybediyor.