OMÜ'de bel agrisi çeken hastalar "agri pili" ile sagliklarina kavusuyorVeysel Altun
SAMSUN (AA) - Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) Tip Fakültesi Hastanesinde uygulanan "agri pili" ile bel agrisi çeken hastalar sagliklarina kavusuyor.
OMÜ Bashekimi Prof. Dr. Fatih Özkan, bel agrilarinin çok çesitli nedenlere bagli olabilecegini ifade etti.
Bu agrilarin medikal, fizik ve cerrahi tedavilerinin disinda çesitli yöntemlerle de tedavi edilebildigini belirten Özkan, agrilarini klasik yöntemlerle kesemedikleri hastalarin yasam standartlarini ve hayata katilmasini artirabilmek için Algoloji Kliniginde "agri pili" denilen yöntemi uygulayarak hastalarin agrilarini kesmeye çalistiklarini söyledi.
Ilaç, fizik ve cerrahi tedavi yöntemi cevap vermediginde son olarak "agri pili' yöntemini hastalara uyguladiklarina isaret eden Özkan, "Bu pilin onayini sadece biz veremiyoruz, beyin cerrahisi, psikiyatri bölümlerinden de onay alarak bu uygulamayi yapabiliyorz hastalara." dedi.
Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmani Dr. Ögretim Üyesi Mustafa Kurçaloglu ise agri pili uygulamasini hastalara son basamak olarak uyguladiklarini dile getirdi.
Kurçaloglu, "Bu yöntemde hastalarin omur iligine epidural alan dedigimiz bölgeye bir elektrot yerlestirmekteyiz ve bu elektrot vasitasiyla hastanin omuriligine sürekli elektrikli uyarilar verilmekte ve elektrotun alt seviyesinden bacaklarindan, belinden, ayagindan gelen hatta kolundan gelen agrili uyaranlarin beyne gitmesini adeta bir telsiz frekans karistiricisi gibi o frekanslari karistirarak agri uyaranlarinin beyinde algilanmasini engelleyen bir yöntemdir." diye konustu.
Bu yöntemin tzahmetli ve teknik bir yöntem olduguna isaret eden Kurçaloglu, sunlari kaydetti:
"Uygulama sabir isteyen, teknik bilgi isteyen ve ayni zamanda pahali bir yöntemdir. 2023 itibari ile yaklasik 150 bin lira gibi bir maliyeti olan bir yöntemdir. Bu yüzden algoloji klinigi olarak iyi hasta seçmek zorundayiz. Devletin parasini çarçur etmemek adina hasta seçimini çok iyi yapmamiz lazim. Bu yöntemin bir avantaji da deneme periyodunun olmasi. Yani biz hastaya geçici pilini takiyoruz önce. Hastalar eger fayda görürlerse birkaç hafta sonra kalici pilini yerlestiriyoruz."
Agri pili takilarak sagligina kavusan hastalardan Tülay Bakirci (54), yillardir agri çektigini ve üç defa bel fitigi ameliyati geçirdigini söyledi.
Ameliyatlar sonrasi agrilarinin geçmedigini belirten Bakirci, "Her ameliyatta bir öncekinden daha kötü oldum. 'Artik yapilacak bir sey kalmadi.' dedi doktorlar. Geceleri uyuyamiyordum agrilardan, devamli kramp giriyordu. Merdiven çikamiyordum, kalitesiz bir hayatim vardi. 'Pil deneyelim' dedi doktorum. Sag olsun faydasini gördüm, agrilarim yüzde seksenin üzerinde geçti. Normal hayatima döndüm, çok memnunum." ifadelerini kullandi.