Myanmar 2026'da ASEAN dönem baskanligini üstlenemeyecekDildar Baykan Atalay
CAKARTA (AA) - Myanmar'in 2026'da Güneydogu Asya Uluslar Birliginin (ASEAN) dönem baskanligini almasina izin verilmeyecegi bildirildi.
ASEAN 43. Zirvesi, Endonezya'nin baskenti Cakarta'da sürerken, Filipinler Devlet Baskani Ferdinand Marcos Jr. 2026 dönem baskanligini almaya hazir olduklarini açikladi.
Marcos, 2026'da zirvenin ev sahibi Myanmar'in neden yerini kaybettigine dair bir detay vermezken, ASEAN'dan isminin açiklanmasini istemeyen 2 diplomat Associated Press'e (AP) açiklamalarda bulundu.
Myanmar'in dönem baskanligina izin verilmeyecegini belirten diplomatlar, bu durumun Myanmar'daki iç kargasa ve bati ülkelerinin ülkedeki cunta yönetimini tanimamasi ile ilgili oldugunu belirtti.
- Myanmar'daki çözümsüzlük endise kaynagi
Ev sahibi Endonezya'nin Disisleri Bakani Retno Marsudi, üye ülke disisleri bakanlarinin dün ASEAN Zirvesi öncesinde yaptigi toplantida Myanmar'daki çözümsüzlüge iliskin endiselerini dile getirmisti.
Myanmar'daki süregelen iç çatismanin ASEAN'in sorun çözme kabiliyetini ve etkinligini sorgulanir hale getirecegine dikkat çeken Marsudi, "ASEAN ancak Myanmar'da barisçil ve kalici çözüm saglayabilirsek tam güçle ilerleyebilir." demisti.
Marsudi, disisleri bakanlari olarak 5 maddelik baris planini kapsamli sekilde gözden geçireceklerini ve liderlerin tartismasi için öneri ortaya koyacaklarini ifade etmisti.
- Darbe sonrasi Myanmar'a çözüm önerisi
Myanmar ordusunun, 1 Subat 2021'de Aung San Suu Çii liderligindeki Ulusal Demokrasi Birligi (NLD) hükümetini devirerek yönetime el koymasi ve barisçi protestolarin kanli sekilde bastirilmasinin ardindan ASEAN ülkeleri krizi sonlandirmak üzere diplomatik çabalara öncülük etmisti.
ASEAN üyeleri, ülkedeki durumun yeniden istikrara kavusturulmasi için ortaya koydugu 5 maddelik planda, siddetin derhal durdurulmasi, insani yardima olanak saglanmasi, taraflar arasinda diyalog baslatilmasi, ASEAN özel temsilcisinin arabulucu rolü üstlenmesi ve özel temsilcinin ülkeyi ziyaret ederek tüm taraflarla görüsmesini önermisti.
Askeri yönetimin, ülkedeki diyalog ve gerilimi azaltma vaatlerini yerine getirmemesi ve siyasi krizin çözümü için atanan ASEAN Özel Elçisi Erivan Yusuf'un devrik lider Suu Çii ve diger tutuklu isimlerle görüsmesinin engellenmesi nedeniyle sorunun çözümüne yönelik çabalardan sonuç alinamamisti.
Askeri cuntanin lideri General Min Aung Hlaing, devrik lider Suu Çii ile müzakerelere baslamayi vadetmis fakat daha sonra anlasmaya uymamisti. ASEAN bunun üzerine askeri lideri, zirve toplantilarina katilmaktan men etmisti.