Milli Egitim Bakani Özer, OECD 2023 Türkiye Raporu Degerlendirme Toplantisi'nda konustu:Hayati Akçay,Gültekin Yetgin- "Gelinen noktada raporda görüyoruz ki Türkiye gerçekten 20 yilda kabugunu kirmis ve artik OECD ülkeleriyle rekabet edebilir bir egitim sistemine sahip olmustur"
ORDU (AA) - Milli Egitim Bakani Mahmut Özer, "Gelinen noktada raporda görüyoruz ki Türkiye gerçekten 20 yilda kabugunu kirmis ve artik OECD ülkeleriyle rekabet edebilir bir egitim sistemine sahip olmustur." dedi.
Özer, Ordu Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen OECD 2023 Türkiye Raporu Degerlendirme Toplantisi'nda yaptigi konusmada, raporun çok ciddi müzakerelerden geçerek hazirlandigini söyledi.
Türkiye'de son 20 yilda Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in liderliginde egitimde çok önemli dönüsümler yapildiginin altini çizen Özer, amaçlarinin bu dönüsümlerin OECD gibi bir uluslararasi kurulus tarafindan hem artilari hem de gelisme alanlarinin birlikte ele alindigi bir raporla tescillenmesi oldugunu belirtti.
Özer, Türkiye'nin egitimde geldigi noktanin çok fazla degerlendirilemedigini ifade ederek sözlerini söyle sürdürdü:
"Türkiye aslinda çok önemli mesafeler almis olmasina ragmen yeterince takdir edilemiyordu. Uluslararasi camiada da aslinda OECD Türkiye'deki gelismeleri çok iyi takip etmesine ragmen derli toplu raporun olmamasi, Türkiye'nin egitimde almis oldugu mesafelerin takdir edilmesi baglaminda bir eksiklik olarak duruyordu. Iste hem bunu yaptik hem de Türkiye'nin son yillarda mesleki egitimde almis oldugu mesafeleri, Istanbul OECD koordinasyonunda, ofisinin destegiyle Istanbul'da uluslararasi katilimla bir mesleki egitim çalistayi düzenlemeyi hedeflemistik. Allah'a sükür ikisini de gerçeklestirmis olduk."
Ücretsiz yemek uygulamasinin OECD raporunda yer aldigini dile getiren Özer, 1,8 milyon çocuga ücretsiz yemek verilirken bugün 5 milyon ögrenciye ücretsiz yemek verilen bir egitim sistemine sahip olduklarini kaydetti.
Bakan Özer, sartli egitim yardimina deginerek söyle konustu:
"Sartli egitim yardimi da bu raporda yer aliyor. Raporda zikredildigi gibi sartli egitim yardimi, yani egitime erisimle ilgili maddi sikinti çeken ailelere istikrarli bir sekilde maddi destek saglanmasiyla ilgili Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi ile birlikte yürütülen bu proje 20 yildan beri istikrarli bir sekilde uygulandi. 2021 yilinda 683 bin aile, raporda geçen rakam, sartli egitim yardimindan yararlanmis."
Egitimdeki fiziki yatirimlarin, egitimin demokratiklestirilmesi, önündeki antidemokratik uygulamalarin kaldirilmasi ve egitimde firsat esitligini saglamak için uygulanan sosyal politikalarin getirdigi noktanin OECD raporunun konusu oldugunu aktaran Özer, Türkiye'nin egitime erisim problemini artik çözmüs bir ülke oldugunu vurguladi.
Bakan Özer, OECD raporunda Türkiye'nin kalite göstergelerinde de sürekli iyilestirmeyi saglayan nadir ülkelerden biri oldugunun yer aldigini belirterek, "Türkiye bir basari hikayesi ortaya koydu. OECD bunu görüyor ama içimizdeki Irlandalilar bunu görmüyor, israrla baska seyler üzerine atiflarda bulunuyorlar ama sahada bir karsiliklari yok Allah'a sükür." diye konustu.
Raporda Türkiye'nin 5-14 yas grubunda okullasma oraninin OECD ortalamasinin üzerine çiktiginin aktarildigina isaret eden Özer, bu raporda bazi eksikliklerin de oldugunu söyledi.
Rapordaki verilerin 2020 yilina kadar olanlar üzerinden degerlendirildigini, güncel veriler baz alindiginda Türkiye’nin çok daha iyi durumda oldugunu dile getiren Özer, 20-39 yas araligindaki vatandaslarin egitimle bulusma ortalamasinin OECD ortalamasinin çok üzerine çiktigini anlatti.
OECD'nin vurguladigi en önemli noktalardan birinin de kiz çocuklarinin okullasmasi olduguna isaret eden Özer, 2000'li yillarda yüzde 39,02 olan kiz çocuklarinin okullasma oraninin su anda yüzde 99'a yükseldigini, bunun da son 20 yilda çözüldügünü aktardi.
- "Okula rahmetli Özdemir Bayraktar'in ismini verdik"
Bakan Özer, Türkiye'nin havacilik ve uzay teknolojileri alanindaki ilk meslek lisesi olan Ankara Havacilik ve Uzay Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ni açtiklarini animsatarak, "Artik mesleki egitim, is gücü piyasasi ve toplumsal dinamiklerin sürekli izleyicisi. Oradaki gelismelere hizla cevap verebilen bir yapiya kavustu. Okula da Bayraktar kardeslerin babasi olan rahmetli Özdemir Bayraktar'in ismini verdik." dedi.
Mesleki ve Teknik Egitim Genel Müdürlügünün, Bakanligin bugün en yildizi parlayan genel müdürlüklerinden biri oldugunu ifade eden Özer, buralarda çok emek veren insanlarin oldugunu, bugünlere kolay gelinmedigini aktardi.
Egitim sistemini bambaska noktalara tasidiklarina vurgu yapan Özer, "Anlamak isteyen anladi. Anlamak istemeyenlere ise biz simdiye kadar bir ilaç bulamadik. Yapacak hiçbir sey yok." ifadesini kullandi.
Raporda vurgulanan en önemli konulardan birinin de ögretmen basina düsen ögrenci sayisi olduguna deginen Özer, söyle konustu:
"Türkiye'de ögretmen basina düsen ögrenci sayisini düsürmek için büyük gayret sarf ettik. Türkiye'de 2000'li yillarda ögretmen basina düsen ögrenci sayisi, az sayida ögrenci olmasina ragmen çok yüksekti. Türkiye Sayin Cumhurbaskanimizin liderliginde her yil sürekli ögretmen atamasi yaparak büyümenin getirdigi olumsuz etkilerden egitim sisteminin etkilenmemesini sagladi. Raporda da geçtigi üzere okul öncesinden liseye kadar ögretmen basina düsen ögrenci sayisinda OECD ortalamasina yaklastik."
Lisede ve ortaögretimde ögretmen basina düsen ögrenci sayisinin OECD ortalamasindan daha düsük oldugu bilgisini veren Özer, "Bu müthis. Ögretmen basina düsen ögrenci sayisi ne kadar az olursa egitimin kalitesi o kadar iyi olur. Ögretmen daha fazla ögrencisiyle ilgilenir." seklinde konustu.
- "Egitim ordumuzu çok daha güçlü hale getirecegiz"
Bakan Özer, raporda vurgulanan bir konunun da Ögretmenlik Meslek Kanunu olduguna dikkati çekerek, "Yaklasik 583 bin ögretmenimiz uzman ve basögretmen olarak sistem içerisinde farkli bir katki vermeye devam ediyorlar. Yakin zamanda sistemi yeniden açacagiz. Egitim ordumuzu çok daha güçlü hale getirecegiz. Ögretmenlik Meslek Kanunu Türkiye'de egitimin kalitesinin artmasinda en önemli mihenk taslarindan birisi. Ögretmenlerimize minnettariz." degerlendirmesinde bulundu.
Son bir yilda iki önemli hamle yaptiklarini belirten Özer, sunlari kaydetti:
"Birincisi; ilk kez Türkiye'de tüm okullara kirtasiye, temizlik, küçük onarim ve donati için bütçe verdik. Verdigimiz bütçe 13 milyar liraya çikti. Bundan sonra bu uygulamalarimiz devam edecek. Okullarimizi çok daha güçlü hale getirecegiz. Istiyoruz ki yöneticilerimiz sadece egitime odaklanabilsin. Okullarda bagis kesinlikle olmayacak. Ama gönüllü olarak verebilirler. Ona karismiyoruz. Bu konunun da rapora girmesinden büyük mutluluk duyuyorum. Diger konu ise okul temelli mesleki gelisim. Bizim yaptigimiz en önemli kalici hamlelerden birisi de bu. Çünkü ögretmene yatirim yapmazsaniz ögretmenlerin o kazanimlarini kullanamazsiniz. Ögretmenlerin aldiklari bu egitim sayesinde egitim ve niteliginde çok ciddi bir gelisme oldu. Ögretmenlerimizin kendilerini gelistirmeleri için aldiklari egitim saati 2021 yilinda ortalama 39 saatten 1 yilda, 2022 yilinda 250,1 saate yükseldi. Bu seneki hedefimiz 350 saat. Insallah onu da basaracagiz."
- Egitim harcamalari
Rapordaki egitim harcamalarina da deginen Özer, "Türkiye 2011-2019 yillari arasinda ilkokuldan yüksek ögretime kadar egitim kurumlarina harcanan bütçenin gayri safi milli hasiladaki oranini en fazla artiran OECD ülkesi oldu. Türkiye'deki egitim sistemi uluslararasi krizlere çok daha dayanikli. Bunun en önemli sebeplerinden birisi, sürekli egitimde firsat esitligi ile ilgili destekler. Yeni açilimlar. Gelinen noktada raporda görüyoruz ki Türkiye gerçekten 20 yilda kabugunu kirmis ve artik OECD ülkeleriyle rekabet edebilir bir egitim sistemine sahip olmustur." diye konustu.
Bakan Özer, Cumhurbaskani Erdogan'in liderliginde Türkiye Yüzyili'nin asil temel noktasinin egitim sistemi olacaginin altini çizdi.
Ordu Valisi Tuncay Sonel ile Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Hilmi Güler'in de konusma yaptigi programa, Milli Egitim Bakan Yardimcilari Petek Askar, Nazif Yilmaz, Sadri Sensoy ile Osman Sezgin'in yani sira genel müdürler, daire baskanlari ve 81 ilin milli egitim müdürleri katildi.
Toplanti, Paris Egitim Müsaviri Hayri Eren Suna'nin rapor degerlendirme sunumuyla sona erdi.