Mikroorganizmalar biyoremidasyon islemiyle sürdürülebilir aritma sagliyorBiriz Özbakir- Sürdürülebilirlik danismani Ozan Kusçu: - "Bizim dogada görmedigimiz ama dogayi temizleyen mikroorganizmalarimiz var, bunlari faydali bakteriler diye de düsünebiliriz. Biz alip o mikroorganizmalardan bir kokteyl olusturuyor ve o kokteylle atik sularimizi temizliyoruz" - Bak-Tek Çevre Teknolojileri kurucu ortagi ve genetik mühendisi Alp Tasan: - "Gelistirdigimiz biyoremidasyon cihazi, bir bilgisayarin onda bir
ISTANBUL (AA) - BIRIZ ÖZBAKIR - Atik sularin mikroorganizmalar kullanilarak aritilmasi islemi olan biyoremidasyon, tamamen dogal, sürdürülebilir ve kimyasal aritma yöntemlerine göre çok daha ekonomik bir alternatif sunuyor.
Atik sularin belirli bir aritma islemi ile kirlilikten kurtarilarak dogaya salinmasi çevre sagligi açisindan önem tasiyor. Bunun sürdürülebilir yollarindan biri ise biyolojik aritmadan geçiyor. Atik suda çözünmüs halde bulunan, fiziksel veya kimyasal yöntemlerle istenilen düzeyde giderilemeyen organik esasli kati maddelerin mikroorganizmalar yardimiyla atik sudan uzaklastirilmasi islemine biyolojik aritma deniliyor.
TÜIK'in 2020 Su ve Atiksu Istatistiklerinde yer alan bilgilere göre; tüm belediyelere uygulanan 2020 yili Belediye Atiksu Istatistikleri Anketi sonuçlarina göre, 1389 belediyeden 1362'sine kanalizasyon sebekesi ile hizmet verildi. Kanalizasyon sebekesi ile Atik suyun yüzde 50,7'sine gelismis, yüzde 27,1'ine biyolojik, yüzde 21,9'una fiziksel ve yüzde 0,3'üne dogal aritma uygulandi.
Sürdürülebilirlik danismani Ozan Kusçu, AA muhabirine, aritma yöntemlerinin kimyasal ve biyolojik olarak ikiye ayrildigini, biyoremidasyonun, herhangi bir kimyasal kullanilmadan gerçeklestirilen biyolojik atiklari aritma yöntemlerinden biri oldugunu söyledi.
Biyoremidasyonun, mikrobiyolojik canlilari kullanarak tekrar temizleme islemi seklinde tanimlanabilecegini belirten Kusçu, "Bizim dogada görmedigimiz ama dogayi temizleyen mikroorganizmalarimiz var, bunlari faydali bakteriler diye de düsünebiliriz. Biz alip o mikroorganizmalardan bir kokteyl olusturuyor ve o kokteylle atik sularimizi temizliyoruz." diye konustu.
- "Gölete verdigimiz atik suda baliklarin yasayabildigini gördük"
Atik kanalizasyon sularinin siyah, lavabolarda kullanilan sularin gri su olarak adlandirildigini ve bunlarin biyolojik aritma yöntemleriyle tekrar dogaya kazandirilarak sulamada kullanilabildigini anlatan Kusçu, biyoremidasyonun çevreye faydalari hakkinda, "Bir kere tamamen dogal, ikincisi daha sürdürülebilir, üçüncüsü daha ekonomik çünkü dogada var olani kullaniyorsunuz, dördüncüsü tekrar üretim ve dogal bir üretim yapmak istiyorsaniz da bu amaç için uyumlu." ifadelerini kullandi.
Bir ekoturizm, tarim ve egitim yerleskesi olan Narköy'de biyoremidasyonu uyguladiklarini bildiren Kusçu, burada yetistirilen tüm ürünler organik sertifikali oldugu için su aritma yöntemlerinin de tamamen organik yani biyoremidasyon teknolojisiyle yapildigini aktardi.
Biyoremidasyon isleminin dogada herhangi bir yan etki yaratmadigina deginen Kusçu, "Yapilan testler sonucunda biyoremidasyon sonrasi gölete verdigimiz atik suda baliklarin yasayabildigini gördük. Çevrenin bagisikligini korumak ve insan etkilerinden onu arindirmak için bir çaba içerisindeyiz. Yaptiginiz sagaltma isleminin ikincil bir yan etki yaratmamasi, zarar vermemesi gibi bir konu var ki biyoremidasyon ile bunu da saglamis oluyoruz." ifadelerini kullandi.
- Biyoremidasyon cihazi oteller, catering firmalari ve fabrikalarda kullaniliyor
Narköy'de kullanilan biyoremidasyon cihazini gelistiren Bak-Tek Çevre Teknolojileri kurucu ortagi ve genetik mühendisi Alp Tasan, cihazi tasarlarken mikrobiyolojiyi ileri teknolojik yöntemlerle birlestirdiklerini kaydetti.
Tasan, cihazin detaylarina iliskin su bilgileri paylasti:
"Biyoremidasyon cihazinda, dünyadaki rezervlerinin yaklasik yüzde 65'inin Türkiye'de oldugu zeolit adli bir maden ve tablet haline getirdigimiz bakteriler kullaniyoruz. Zeolit, atik su aritma islemlerinde verimin yüzde 90'in üzerinde artirilmasini sagliyor. Bakteriler de aritmanin yapilmasinin zor oldugu noktalarda aritma yapilmasina imkan veriyor. Cihaz hangi bakteriyi üretecekse onu koyuyoruz, otomatik bir sekilde bu bakterileri büyütüp sistemlere dozajliyor. Kabaca yogurt yaparken nasil mayayi eklerseniz burada da ayni sekilde. Sadece biz ilk bakterisini koyuyoruz. Diger kisimlarini cihaz hallediyor."
Gelistirdikleri biyoremidasyon cihazinin bir bilgisayarin onda biri kadar elektrik tükettigine ve böylelikle cihazin su kirliligini azaltirken baska bir kirlilige de neden olmadigina dikkati çeken Tasan, cihaza, yurt disindaki büyük otellerden, catering firmalarindan ve fabrikalardan talep oldugundan bahsetti.
Sürdürülebilir biyolojik aritma yöntemlerinin çok daha ekolojik ve ekonomik olduguna isaret eden Tasan, aldiklari geri dönüslere atifla cihazin 3 ay içinde maliyetini karsiladigini aktardi.
Tasan, bundan sonraki projelerinin sensör teknolojilerini kullanarak cihazi gelistirmek oldugunu dile getirdi.