Mesane kanserinde erken teshis için yeni biyobelirteçler arastirilacakSefa Tetik- Kocaeli Üniversitesi Tip Fakültesi Tibbi Biyoloji Anabilim Dali Ögretim Üyesi Doç. Dr. Banu Iskender'in üç arastirmaciyla mesane kanserinin erken evrede belirlenmesi için gelistirdigi proje, Türkiye Saglik Enstitüleri Baskanliginca desteklenmeye hak kazandi - Doç. Dr. Banu Iskender: - "Hücrenin protein birimlerindeki degisikliklerini, proteomik yöntemlerle tanimlayacagiz. Bu tanimlama sonrasi normal bir hücreyle ka
KOCAELI (AA) - SEFA TETIK - Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tip Fakültesi akademisyenleri, mesane kanserinde erken teshis için yeni biyobelirteçlerin arastirilmasina yönelik proje gelistirdi.
Tibbi Biyoloji Anabilim Dali Ögretim Üyesi Doç. Dr. Banu Iskender'in yürütücülügünü yaptigi, Prof. Dr. Murat Kasap, Doç. Dr. Gürler Akpinar ve Dr. Mehmet Sarihan'in arastirmaci olarak yer aldigi proje, Türkiye Saglik Enstitüleri Baskanliginca desteklenmeye deger bulundu.
Proje kapsaminda mesane kanserinin erken evrede belirlenmesi için yeni biyobelirteçlerin (kanda, diger vücut sivilarinda ve dokularda normal ya da anormal bir süreci belirten molekül) arastirilmasina yönelik 2 yil boyunca çalisma yürütülecek.
Doç. Dr. Banu Iskender, AA muhabirine, mesane kanserinin dünyada ve Türkiye'de siklikla görülebilen kanser türü oldugunu söyledi.
Proje çerçevesinde uygulanacak proteomik (organizmadaki proteinleri inceleme yöntemi) analizle tek bir tümör evresinin anlik görüntüsünü tespit etmekten ziyade yeniden programlamayla farkli tümör evrelerindeki dinamik degisimlerin yansitilmasini hedeflediklerini kaydetti.
Iskender, yaygin sekilde görülen mesane kanserinin erken teshisinin önemine isaret ederek, söyle devam etti:
"Kanser hücreleri normalde yeniden programlamaya açik hücreler degildir. Bunlari yeniden programlamak da zordur. Proje kapsaminda kanser hücrelerini yeniden programlayarak kanser olusumunun ilk basladigi evreye, normal hücre durumuna geri döndürmeye çalisacagiz. Hücrenin protein birimlerindeki degisikliklerini, proteomik yöntemlerle tanimlayacagiz. Bu tanimlama sonrasi normal bir hücreyle kanserlesmis bir hücre arasindaki içerik farkini görecegiz. Buradan da ne farklilasti da bu hücre kanserlesen hücre oldu? Bunu bize bu belirteçler gösterecek."
- "Yeni tedavi yaklasimlarina yönelik de veri elde edecegiz"
Aday belirteç listesinin olusmasiyla buna yönelik tasarlanabilecek kitlerin erken tanida ve rutin taramalarda kullanilabileceginin öngörüldügünü anlatan Iskender, "Mesane kanserinde su anda rutin taramada kullanilan böyle bir kit yok. Ayrica tüm protein içerigini göstermeye çalistigimiz için yeni tedavi yaklasimlarina yönelik de veri elde edecegiz. Yani agresiflesen, metastaz yapma potansiyeli kazanan hücrede hedefli tedaviye yönelik kullanilabilecek farkli belirteçler var midir, bunlara özgü antikorlar tasarlanabilir mi sorulariyla arastirmalarimiza devam edecegiz." ifadelerini kullandi.
Iskender, biyobelirteçler sayesinde kanserin erken teshisine önemli katki saglanacagini dile getirerek, "Kanseri kas dokusuna invaze (sirayet etme) olamadan tespit edebiliyorsaniz yönetimi daha kolay oluyor. Farkli kanser tiplerinde de ayni seyden bahsedebiliyoruz. Takibi daha kolay olabiliyor ama kas dokusunu asip farkli organlara yayilmaya basladiginda artik onun önünü almak gerçekten zor olabiliyor. Erken teshis çok önemli, tedavi ve hastaligi baskilamak adina çok önemli diyebiliriz." diye konustu.