Merkez Bankasindan döviz yükümlülügü olan sirketlere yeni KKM uygulamasiMurat Aslan
ISTANBUL (AA) - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi (TCMB) döviz yükümlülügü olan sirketlere en az 1 ay vadeli olmak üzere döviz veya Türk lirasi mevduat ve katilim hesabi açma imkani getirdi.
TCMB'nin, Döviz Yükümlülügü Olan Tüzel Kisilerin Döviz veya Türk Lirasi Cinsinden Mevduat Katilma Hesaplarina Saglanacak Destege Iliskin Teblig’i Resmi Gazete’de yayimlanarak yürürlüge girdi.
Teblig'de, ithalat bedeli veya döviz kredilerinin geri ödemelerine iliskin yükümlülükleri olan sirketlerin, döviz veya Türk lirasi mevduat ve katilim hesabi açabilecegi bildirildi.
Döviz yükümlülügü olan yurt içi yerlesik tüzel kisilerin bankalarda mevcut olan dolar, avro ve sterlin cinsinden döviz tevdiat hesabi ve döviz cinsinden katilim fonu hesabi bakiyelerinin, hesap sahibinin talep etmesi halinde vade basi kuru üzerinden Türk lirasina çevrilecegi kaydedilen Teblig'de, bankanin bu islem sonucunda elde ettigi döviz, vade basi kuru üzerinden Merkez Bankasi tarafindan satin alinacagi ve karsiligi Türk lirasinin ilgili bankaya aktarilacagi ifade edildi.
Teblig'de banka tarafindan yurt içi yerlesik tüzel kisiler için 1 aydan az olmamak üzere Merkez Bankasinca belirlenecek vadelerde Türk lirasi mevduat veya katilma hesabi açilacagi belirtildi.
Döviz yükümlülügü olan yurt içi yerlesik tüzel kisilere bankalarda mevcut olan Türk lirasi cinsinden mevduat veya katilim fonu hesabi bakiyeleri için vade basi kuru üzerinden hesap sahibinin talebine istinaden 1 aydan az olmamak üzere Merkez Bankasinca belirlenecek vadelerde hesap açilabilecegi aktarilan Teblig'de, su ifadeler yer aldi:
"Vade sonunda Türk lirasi mevduat hesabi sahibine anapara ile faiz, katilma hesabi sahibine ise vade sonundaki katilma hesabi bakiyesi banka tarafindan ödenir. Vade sonu kurunun vade basi kurundan yüksek olmasi ve kur farki üzerinden hesaplanan tutarin banka tarafindan ödenecek faiz veya kâr payindan yüksek olmasi durumunda, kur farki üzerinden hesaplanan tutardan faiz veya kâr payi düsülerek hesaplanan tutar Merkez Bankasinca mevduat veya katilma hesabi sahibine ödenmek üzere ilgili bankaya aktarilir. Türk lirasi mevduat veya katilma hesabindan vadeden önce çekim yapilmasi halinde Merkez Bankasinca kur farkina iliskin ödeme yapilmaz. Merkez Bankasi tarafindan bu uygulama kapsaminda açilan Türk lirasi mevduat veya katilma hesaplarina vade sonunda yenilenme imkani taninabilir. Hesabin yenilenmesine iliskin kapsam, usul ve esaslar Merkez Bankasinca belirlenir."
Teblig'de mevduat veya katilma hesabi açan yurt içi yerlesik tüzel kisiden hesabin vadesi boyunca döviz alimi yapmama taahhüdü alinacagi belirtilerek, döviz alimi yapmama taahhüdünün yerine getirilmemesi halinde taahhüdünü yerine getirmeyen yurt içi yerlesik tüzel kisilerin Merkez Bankasi kaynakli kredi kullanim talepleri, taahhüdün yerine getirilmediginin tespit edildigi tarihten itibaren bir yil süreyle kabul edilmeyecegi bildirildi.
Bankanin mevduat hesabina uygulayacagi faiz oraninin Merkez Bankasinca belirlenen bir hafta vadeli repo ihale faiz oraninin altinda olamayacagi kaydedilen Teblig'de, katilma hesabina saglanacak getirinin Merkez Bankasinin katilim bankalari ile açik piyasa islemleri kapsaminda yaptigi bir hafta vadeli geri satim vaadi ile alim islemlerinde olusan maliyetten düsük olmasi halinde aradaki farki katilim bankaciligi esaslari çerçevesinde katilim bankasinin karsilayabilecegi, karsilanmayan kisim için Merkez Bankasinca ödeme yapilmayacagi belirtildi.
Teblig'de, Merkez Bankasinin, bankanin mevduat hesabina uygulayacagi azami faiz oranini belirlemeye yetkili oldugu aktarilarak, Teblig'in bugün itibariyla yürürlüge girdigi kaydedildi.