Lübnan'da renkli ramazan gecelerinin yasandigi sehir: Tarihi SaydaIdiris Okuduci- Sayda'daki 300 yillik tatlici dükkaninin sahibi Seyfeddin Abdo, ramazan için "altin ay" tabirini kullaniyor- Geleneksel müzik grubunun basindaki Cebel Cevher:- "Lübnan'in mirasini kiyafetimiz ve manilerimizle yasatmaya çalisiyoruz. Insanlar da bizi seviyor. Bab'ul Saray'daki kafe ve sokaklari gezip insanlari eglendiriyoruz"- Yeni Hamam'daki etkinliklerin organizatörü Dina Caradi:- "Burada koro, siir, müzik, öyk
SAYDA (AA) - IDRIS OKUDUCU - Lübnan'in güneyindeki tarihi Sayda kentinde ramazan ayi, geleneksel ve kültürel etkinliklerle çok renkli geçiyor.
Osmanli döneminden kalan Sayda'nin eski sehir bölgesinde yer alan hamam, cami, han ve "Bab'ul Saray - Saray Kapisi" ramazan boyunca birçok Lübnanliyi ve turisti agirliyor.
Labirent benzeri sokaklardan geçtikten sonra Saray Kapisi önündeki meydana varanlar, karsilarinda eglenen çocuklar, sahura kadar açik restoranlar ve geleneksel tatli satisi yapilan dükkanlari görüyor.
Meydani renkli kilan bir diger husus da ülkedeki kronik elektrik krizine ragmen ramazan ayi boyunca buranin sahur vaktine kadar aydinlatiliyor olmasi.
- 300 yillik tatlici
Sayda'nin meshur ve geleneksel tatlisi peynirli kadayifin en çok tercih edilen adresi meydandaki "Ya Seyfo Tatlicisi" 300 yillik bir dükkan.
Peynirli kadayif mübarek ramazan ayinda buraya gelen herkesin iftardan sonra tatmak istedigi lezzetlerin basinda yer aliyor.
AA muhabirine konusan 51 yasindaki Seydeddin Abdo, aile müessesi olan dükkani babasindan devraldigini söyledi.
Abdo, yil içinde en çok satis yaptigi, insanlarin kuyrukta bekledigi bereketli bir ay olmasindan dolayi ramazani "altin ay" seklinde isimlendirdigini belirtti.
Lübnanli tatlici, ülkenin farkli bölgelerinden gelen vatandaslarin sahura kadar meydanda kaldigini ve mutlaka peynirli kadayifi denediklerini dile getirdi.
- Sokakta ramazan manileri söyleyen müzik grubu
Meydana renk katanlar arasinda ramazana ait geleneksel maniler söyleyip eski sehri dolasan bir müzik grubu da bulunuyor.
Osmanli dönemine ait fes, salvar ve yelek gibi geleneksel kiyafetleri giyip müzik enstrümanlari çalan ekibin basindaki Cebel Cevher, "Her yil düzenledigimiz bu etkinlikle Sayda'nin meydan ve sokaklarinda dolasarak, ramazandaki eski gelenegi ve manevi atmosferi vatandaslara yasatmaya çalisiyoruz." dedi.
Önce yerel bir televizyonda böyle bir performans gösterdiklerini ve büyük ilgiyle karsilastiklarini söyleyen Cevher, "Biz de sokaga inmeye karar verdik. Lübnan'in mirasini kiyafetimiz ve manilerimizle yasatmaya çalisiyoruz. Insanlar da bizi seviyor. Bab'ul Saray'daki kafe ve sokaklari gezip insanlari eglendiriyoruz." ifadelerini kullandi.
- Tarihi hamam kültür merkezi oldu
Eski kentin dar ve tas yapili sokaklarinin arasinda yer alan ve Osmanli döneminde insa edilen "Yeni Hamam" ülkedeki bir sivil toplum kurulusunun yardimiyla 2019'da restore edilip yeniden hizmete açilmis.
Hamam asli görevini bugün görmese de içinde her ramazan farkli kültürel etkinlikler düzenleniyor.
Hamamin duvarlari yagli boya tablolarin yer aldigi bir resim galerisi islevi görürken, ortadaki büyük giris salonu da siir ve yazarlarin sohbeti için kullaniliyor.
Yeni Hamam'daki etkinliklerin organizatörü Dina Caradi, "Ramazan ayi boyunca neredeyse her gün farkli kültürel etkinlikler düzenliyoruz." dedi.
Sanatçilarin ramazanin ruhuna uygun sekilde sanatlarini icra edebilmeleri için hamami orijinal yapisini koruyarak bir kültür merkezine çevirdiklerini aktaran Caradi, "Burada koro, siir, müzik, öykü dinletileri ve tiyatro oyunlari da sergileniyor." diye konustu.
- Tüm dinlerden ziyaretçiler
Saray Kapisi Meydani sadece Müslümanlari degil her dinden ziyaretçileri agirliyor.
Meydanda arkadaslariyla oturup çay içen Lübnanli Vayil Kadi, "Sayda'daki ramazan gecelerinin atmosferi ülkenin diger kentlerinden farkli. Tüm aile ve arkadaslarla sahura kadar meydanda oturuyoruz." dedi.
Kadi, iftardan sonra Müslümanlarin yani sira Hristiyan ve Dürzilerin de buradaki canliliga ve insan kalabaligina karismak için Sayda'ya geldigini söyledi.