Lübnan'da kis saati uygulamasinin uzatilmasina yönelik tartismalar sürüyorIdiris Okuduci- Lübnan Güçleri Partisi lideri Semir Caca: - "Hükümetin 23 Mart 2023'te saatlerin bir saat ileri alinmasini erteleme karari Anayasa'ya aykiri ve yok hükmünde"
BEYRUT (AA) - Lübnan'in en güçlü Hristiyan partisi durumundaki Lübnan Güçleri lideri Semir Caca, hükümetin kis saati uygulamasini bir ay uzatma kararinin "Anayasa aykiri" ve "yok hükmünde" oldugunu belirtti.
Lübnan Basbakani Necib Mikati'nin 23 Mart'ta açikladigi "kis saati uygulamasinin 20 Nisan'a kadar uzatilmasi" kararina, ülkedeki özellikle Hristiyan kesimden ve siyasi partilerden tepkiler gelmeye devam ediyor.
Lübnan Güçleri Partisi lideri Caca, ülkenin resmi haber ajansi NNA'da yayinlanan açiklamasinda, her yil mart ayinin son haftasinda yaz saati uygulamasina geçilmesi ve saatlerin bir saat ileriye alinmasina iliskin 20 Agustos 1998'deki 5 no'lu Bakanlar Kurulu kararina atifta bulunarak sunlari kaydetti:
"Hükümetin 23 Mart 2023'te saatlerin bir saat ileri alinmasini erteleme karari Anayasa'ya aykiri ve yok hükmünde."
- Kararin, "ramazan ayi dolayisiyla alindigi" iddiasi
Lübnan Basbakani Mikati, 23 Mart'ta yaptigi açiklamada, yaz saati uygulamasina 20 Nisan'da geçilecegini duyurmustu.
Hükümet, gün isigindan daha fazla faydalanilmasi için her yil mart ayinda baslatilan uygulamanin ertelenmesine iliskin herhangi bir gerekçe göstermemis ancak bunun ramazan ayi dolayisiyla yapildigi degerlendirilmisti.
Mikati, bugün yaptigi açiklamada, kis saati uygulamasinin bir ay uzatilmasi kararinin mezhepsel bir yöne çekilmesinden üzüntü duydugunu belirterek, gerekçenin tamamen "idari" oldugunu söylemisti.
- Lübnanlilar iki farkli saat dilimi ile karsi karsiya
Lübnan'daki Hristiyan Maruni Kilisesi, konuyla ilgili açiklamasinda, yaz saati uygulamasinin ertelenmesi kararina uymayacaklarini duyurmustu.
Kilisenin ardindan Hristiyan sivil toplum kuruluslari, okullar ve siyasi partilerden de hükümetin bu kararina uyulmayacagi ve yaz saatine geçilecegi yönünde açiklamalar gelmisti.
Lübnan Yüksek Ögretim ve Egitim Bakani Abbas Halebi, devlet veya özel okul-üniversitelerin hangi zaman dilimine uymasi gerektigi konusunu kendilerine biraktigini, zaman seçiminde özgür olduklarini belirtmisti.
Devlete bagli Lübnan Üniversitesi, hükümetin kararina uyacagini ilan etse de ülkede özellikle Hristiyan ve Batili ülkelere ait özel okullar karara uymayarak yaz saatine göre derslere baslamisti.
Bu durum Lübnanlilari iki farkli saat dilimiyle karsi karsiya birakti.