Lübnan'da kanli çatismalarin yasandigi Filistin kampinin sakinleri "yeniden imari" bekliyorIdiris Okuduci,Wassim Samih Seifeddine- Sayda kentindeki Filistin Ortak Çalisma Konseyi Üyesi Fuad Osman: "Kamp içerisinde tamamen veya kismen yikilan evlerin sayisi bin 500 ila 2 bin arasinda" - Kamp sakini Um Kamil: "Filistinlilerin silahlarinin namlusu Israil'e dönük olmali, kardeslerine degil. Ancak Israil böylesi bir yikima yol açabilirdi"
SAYDA (AA) - Lübnan'da Filistinli mültecilerin yasadigi en büyük kamp Ayn el-Helva'daki kanli çatismalardan etkilenen mülteciler, meydana gelen büyük yikimin ardindan evlerin yeniden imari ve temel hizmetlerin yerine getirilmesini bekliyor.
Ülkenin güneyindeki Sayda kentinde 55 bine yakin Filistin mültecinin yasadigi Ayn el-Helva, 28 Temmuz - 3 Agustos ve 7-11 Eylül tarihlerinde Fetih Hareketi ile diger Filistinli gruplar arasinda, 28 kisinin ölümü ve yüzlerce kisinin yaralanmasina yol açan çatismalara sahne oldu.
Taraflarin 14 Eylül'deki ateskesi kapsaminda, çatisan taraflarin arasina 26 Eylül'de "Filistin Ortak Güvenlik Gücü" yerlestirildi.
Ateskesin maddeleri büyük oranda yerine getirilip çatismasiz ortama saglansa da yikilan ev ve yollar, kesilen elektrik ile su nedeniyle binlerce mülteci, evsiz kalmaya devam ediyor.
Çatismalarin ardindan büyük yikimlarin yasandigi kampa giren AA muhabiri, mülteciler ve siyasilerle konustu.
- "Geri dönüs için yeniden imar lazim"
Ayn el Helva Kampi'daki Hatin Mahallesi'nde evi tamamen yikilan 70 yasindaki Haciye Hatice, Filistinlilerin kendi aralarinda çatismasi ve kampin bu hale dönüsmesinden duydugu üzüntüyü, göz yaslariyla anlatti.
Evinde herhangi askeri hedef veya silahli milislerin bulunmadigini belirten Hatice, "Evimi tamamen yikmaya sebep olan bu kin ve nefret nereden geliyor? Israil'e karsi birlesmek yerine Filistinlilerin kardes kavgasi içerisine girmesi beni derinden üzdü." diye konustu.
Tamamen yikilan ve yakilan dükkani önünde duran 55 yasindaki Um Kamil, çatismalarin hedefinin Filistinlilerin ikinci defa göç ettirilmesi ise buna karsi çikacaklarini ve evlerini terk etmeyeceklerini, burayi yeniden imar edip yasamaya devam edeceklerini dile getirdi.
Um Kamil, "Filistinlilerin silahlarinin namlusu Israil'e dönük olmali, kardeslerine degil. Ancak Israil böylesi bir yikima yol açabilirdi." dedi.
Tek gelir kaynagi kamp içerisindeki marketi yerle bir olan Muhammed Ihsan ise is yerinin üzerindeki 3 dairesinin de tamamen kullanilmaz hale geldigini kaydetti.
Marketinin kamp içerisindeki en büyük dükkan ve çatismalardan önce ekonomik durumunu "gayet iyi" oldugunu anlatan Ihsan "Ancak simdi hem issiz hem de evsiz kaldik. Yardim alamadan market ve evlerimi yeniden imar etmem mümkün degil. Sahip oldugum her sey gitti." seklinde konustu.
Kamp sakinlerinden Haci Ebu Vail de çatismalari bitiren ateskesten sonraki sürecin, yerinden olanlarin geri dönüsünü saglayacak "yeniden imar" sürecine girilmesi gerektigini vurguladi.
Kamptaki mültecilerin insani durumunu "trajik ve en dipte" seklinde nitelendiren Ebu Vail, yerinden olan çok az sayida kisinin evlerine geri dönebildigini, binlerce evin yikik durumda oldugunu paylasti.
Ebu Vail, "Filistinli yetkililer, geri dönüs konusundaki vaatlerini pratikte de yerine getirmesi gerekiyor." dedi.
- 2 bine yakin ev yikildi
Ayn el-Helva'daki Hamas Sorumlusu Halid Zayter, 2 defa yasanan çatismalardan sonra ateskes kapsaminda, "Filistin Ortak Güvenlik Gücü"nün kampa yerlestirilmesiyle, kamp sakinlerinin güvenliginin saglanmasinda olumlu sonuçlar elde edildigini söyledi.
Sayda kentindeki Filistin Ortak Çalisma Konseyi Üyesi Fuad Osman da ateskes maddelerinin büyük oranda uygulandigini belirterek, söyle devam etti:
"Çatismalarin yasandigi bölgelere Filistin Ortak Güçleri yerlestirildi. Birlesmis Milletlere (BM) ait okullar yeniden bosaltildi. Ateskesin geriye kalan son maddesi ise çatismalarin faillerinin Lübnan yargisina teslim edilmesi."
Çatismalar ve can güvenligi nedeniyle 2 bin ailenin kamptan ayrildigini tahmin ettiklerini aktaran Osman, "Kamp içerisinde tamamen veya kismen yikilan evlerin sayisi bin 500 ila 2 bin arasinda" bilgisini paylasti.
Fuad Osman, kamptaki yol, altyapi sistemi, elektrik hatti ve su sebekesinin de yikildigini kaydetti.
- Ordu giris ve çikislari siki denetliyor
Öte yandan ateskesin yeniden ihlal edilmemesi, kamp içerisine silah sokulmamasi ve güvenligin saglanmasi için kamp çevresinin güvenligini saglayan Lübnan ordusu, güvenlik tedbirlerini siki bir sekilde uyguluyor.
AA muhabirinin elde ettigi bilgilere göre, ordunun kamp çevresinde ve giris-çikislarda 7 adet kontrol noktasi bulunuyor. Lübnan vatandaslarinin girisine kisitlama getirilen kampta, "can güvenligi" gerekçesiyle yabanci gazetecilerin kampa girisine izin verilmezken, yerel basin mensuplari ise normal bir sivil gibi kampa girip çekim yapabiliyor.
- Ayn el-Helva'daki çatismalar ve saglanan ateskes
Lübnan'daki 12 Filistin mülteci kampinin en büyügü olan Ayn el-Helva'da 55 bine yakin Filistinli yasam mücadelesi veriyor.
Lübnan ile Filistinli gruplar arasinda 1969'da yapilan Kahire Anlasmasi'na göre, kamplarin iç güvenligi Filistinli gruplarca saglanirken, giris ve çikislar ise Lübnan ordusunun denetiminde bulunuyor.
Ayn el-Helva Mülteci Kampi'nda 29 Temmuz'da baslayan çatismalarda 13 kisi yasamini yitirmis, 60'tan fazla kisi yaralanmisti. Kanli çatismalar nedeniyle yaklasik 4 bin kisi evlerini terk etmek zorunda kalmisti.
Kamptaki Filistinli gruplar arasinda 31 Temmuz'da Lübnanli taraflarin arabuluculugunda ateskes saglandigi duyurulsa da çatismalar araliklarla devam etmisti.
Bir süre devam eden sükunetin ardindan 7 Eylül'de yeniden çatismalarin basladigi kamptaki olaylarla ilgili Lübnan Basbakani Necib Mikati'nin öncülügünde, 11 Eylül'de "acil ve kalici bir ateskesin" saglandigi ilan edilmis ancak hemen ertesi gün çatismalar yeniden baslamisti. Kampta, bu dönemdeki çatismalarda 15 kisinin öldügü, 150 kisinin yaralandigi belirtilmisti.
Son olarak 14 Eylül'de Filistinli mülteciler arasindaki çatismalarin durmasi için yeniden bir ateskesin saglandigi duyurulmustu.