Lübnan'da ekonomik krize ragmen "hayir çadiri" gelenegi sürüyorZeynep Hilal Karyagdi Duran- Cedars Dernegi Genel Sekreteri Muhammed Tabare: - "Mutfakta günlük 400 kisiye yemek hazirlaniyor. Iftarda genelde Lübnan'in geleneksel yemekleri tercih ediliyor"

Lübnan'da ekonomik krize ragmen "hayir çadiri" gelenegi sürüyorZeynep Hilal Karyagdi Duran- Cedars Dernegi Genel Sekreteri Muhammed Tabare:
- "Mutfakta günlük 400 kisiye yemek hazirlaniyor. Iftarda genelde Lübnan'in geleneksel yemekleri tercih ediliyor"

BEYRUT (AA) - NAIM BIRCAVI - Lübnan'da Kovid-19 salgini nedeniyle 3 yil ara verilen ramazan çadiri gelenegi ülkedeki derin ekonomik krize ragmen bu yil yeniden basladi.

Lübnan, 2019'dan beri etkisi her geçen gün artan ve tüm kesimlere yayilan büyük bir ekonomik krizle bogusuyor.

Nüfusun yüzde 80'inin yoksulluk sinirinda oldugu ülkede halk özellikle yerel para birimi liranin rekor seviyelere ulasan deger kaybi nedeniyle bugünlerde zor bir süreçten geçiyor.

Gida maddelerinin fiyatinin çok yükseldigi ülkede yerel verilere göre, Lübnan'in geleneksel yemegi olan sebzelerden yapilan bir tabak fettusun fiyati, 2022'de 50 bin Lübnan lirasiyken (0,5 dolar), bu yil 174 bin lirayi (yaklasik 2 dolar) buluyor.

Halkin zor durumda oldugu ülkede ekonomik gücü yeten hayirseverlerin bagislariyla zor sartlar altindakilere destek olunuyor.

- Günlük 400 kisiye yemek hazirlaniyor

Baskent Beyrut'ta ihtiyaç sahibi aileler için kurulan "hayir çadiri"nda iftar vakti sicak yemek dagitma gelenegi de sürüyor.

Cedars Derneginin organizasyonuyla gönüllüler, çadirin yakinindaki mutfakta hazirladiklari yemekleri iftar saatine yetistirerek sicak bir sekilde servis ediyor.

Dernegin Genel Sekreteri Muhammed Tabare, AA muhabirine yaptigi açiklamada, "Mutfakta günlük 400 kisiye yemek hazirlaniyor. Iftarda genelde Lübnan'in geleneksel yemekleri tercih ediliyor." dedi.

Maliyetin genel olarak hayirseverlerin yaptigi bagislarla karsilandigini söyleyen Tabare, bunun yani sira bazi kisilerin de ekmek, sebze, zeytinyagi gibi gida maddeleri bagisinda bulundugunu belirtti.

Organizasyonda görev alan gönüllülerden Büsra Mekuk, "Malesef Kovid-19 salgini nedeniyle hayir çadiri gelenegini 3 yil durdurmak zorunda kaldik. Ancak o süreçte de iftarlik yemekleri ihtiyaç sahiplerinin evlerine dagitiyorduk. Bu yil tekrar çadirin kurulmasindan ötürü mutluyuz." dedi.

Mekuk, hayir çadirlarinin zor hayat sartlari altinda toplumsal dayanismayi yeniden canlandirdigini belirtti.

Çadirin yani sira oyun ve aktivite alani hazirlanarak çocuklarin da gönüllü gözetmenler esliginde ramazan ayinda güzel vakit geçirmesinin saglandigini aktaran Mekuk, "Amaç, yardim istemek zorunda birakmadan insanlara yardim elini uzatmak. Burada evimize geliyorlarmis gibi tanri misafirlerini agirliyoruz." ifadelerini kullandi.