Kuzey Kore'nin uydu firlatisi, roket arizasi nedeniyle basarisiz olduEmre Aytekin- Askeri kesif uydusunu tasiyan roket Kore Yarimadasi'nin batisinda denize düstü- Firlatis nedeniyle Güney Kore'nin baskenti Seul ve Japonya'nin Okinava Adasi'nda sirenle uyarilar yapildi
PEKIN (AA) - Kuzey Kore'nin sabah saatlerinde yaptigi uydu firlatisinin, tasiyici roket sisteminde yasanan ariza nedeniyle basarisiz oldugu bildirildi.
Kuzey Kore ajansi CNA'nin haberine göre, ülkenin kuzeyindeki Sohae Uydu Merkezi'nden firlatilan "Malligyong-1 akeri kesif uydusu, tasiyici roketiyle birlikte Kore Yarimadasi'nin batisinda denize düstü.
Ulusal Havacilik ve Uzay Gelistirme Idaresinden (NADA) yapilan açiklamada, tasiyici roketin ikinci asama atesleme sisteminin zamaninda çalismamasi nedeniyle ivmesini kaybettigi belirtildi.
Firlatis nedeniyle Güney Kore'nin baskenti Seul ve Japonya'nin Okinava Adasi'nda sirenle uyarilar yapildi.
Güney Kore Genel Kurmay Baskanligi, Kuzey Kore'nin kuzeybati sahilinden ateslenen roketin Eocheong Adasi'nin 200 kilometre açigina düstügünün belirlendigini, roketin denize düsen bir parçasinin ele geçirdiklerini bildirdi.
Devlet Baskani'na bagli Ulusal Güvenlik Konseyi, acil toplanarak durumu ele alirken firlatis nedeniyle Kuzey Kore'yi kinayan açiklama yayimladi.
Açiklamada, "Basarisiz olup olmamasina bakilmaksizin bu firlatis BM Güvenlik Konseyi kararlarinin açik bir ihlali ve Kore Yarimadasi'nin baris ve güvenligine yönelik ciddi bir provokasyondur." ifadesine yer verildi.
Japonya Disisleri Bakanligi da ABD'li, Güney Koreli ve Japon yetkileri arasinda telefon görüsmesi yapildigi ve taraflarin firlatisi "güçlü sekilde kinadiklari" kaydedildi.
Firlatis, Kuzey Kore'nin 2016'dan bu yana yaptigi 6. basarisiz uydu firlatma denemesi oldu.
Pyongyang yönetimi, 31 Mayis ile 11 Haziran arasinda bir tarihte uydu firlatisi yapacagina dair Japonya'yi ve Uluslararasi Denizcilik Örgütünü bilgilendirmisti.
Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi, nükleer silah programi nedeniyle uyguladigi yaptirimlar kapsaminda Kuzey Kore'nin güdümlü füze teknolojisi ile firlatislar yapmasini yasaklamisti.