Küresel piyasalarda temkinli seyir devam ediyorMurat Aslan
ISTANBUL (AA) - Küresel piyasalarda, ABD'nin bankacilik sistemine iliskin endiselerin azalmasina karsin yatirimcilar tedbiri de elden birakmiyor.
ABD'de bankacilik krizini baslatan Silikon Vadisi Bankasi'nin (SVB) kredi ve mevduatlarinin First Citizens Bankasi tarafindan satin alinmasi krizde en kötünün geride kalmis olabilecegi beklentilerini güçlendirdi.
Dün açiklamalarda bulunan ABD Merkez Bankasi (Fed) Finansal Kuruluslardan Sorumlu Baskan Yardimcisi Michael Barr, Silikon Vadisi Bankasi'nin (SVB) iflasinin "kötü yönetim vakasi" oldugunu, banka yönetiminin faiz orani ve likidite riskini etkin bir sekilde yönetemedigini kaydetti.
ABD'nin bankacilik sisteminin güçlü sermayesi ve likiditesiyle saglam ve dayanikli oldugunu vurgulayan Barr, bankacilik sistemindeki kosullari yakindan izlemeye devam edeceklerini, sistemi güvenli ve saglam tutmak için her büyüklükteki kurum için tüm araçlari gerektiginde kullanmaya hazir olduklarini belirtti.
Öte yandan, ülkede bankacilik sektörü üzerinde olusan baskinin resesyonu tetikleyebilecegi endiseleri fiyatlamalar üzerinde etkili olmayi sürdürürken, Fed'in para politikasina iliskin belirsizlikler de devam ediyor.
Para piyasalarindaki fiyatlamalarda bankanin mayis ayindaki toplantida yüzde 60 ihtimalle politika faizini degistirmeyecegi, yüzde 40 ihtimalle 25 baz puan faiz artiracagi öngörülüyor.
Analistler, ülkede enflasyonun güçlü seyrine karsin bankacilik krizinin ardindan Fed'in sene sonuna kadar 100 baz puan faiz indirimi yapilacaginin fiyatlandigini kaydederek, Fed ve piyasalarin ayni beklentileri paylasmamasi nedeniyle açiklanacak makroekonomik verilerdeki sinyallerin önem kazandigini ifade etti.
Dün bu gelismelerle New York borsasinda S&P 500 endeksi yüzde 0,16 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,60 yükselirken, Nasdaq endeksi yüzde 0,47 deger kaybetti. ABD'de endeks vadeli kontratlar yeni güne yükselisle basladi.
Avrupa tarafinda, bankalara yönelik risklerin azalmis olmasi risk istahini desteklerken, Avrupa Merkez Bankasi (ECB) yetkilileri dün sözle yönlendirmelere devam etti.
Dün Avrupa basininda çikan haberlerde ECB üyesi Isabel Schnabel'in toplanti metnine "daha fazla faiz artisinin olasi oldugu" ibaresini ekletmek için baski yaptigi ifade edildi.
ECB üyesi Joachim Nagel, enflasyonun hala çok yüksek oldugu belirtirken, Mario Centeno da ECB'nin bankacilik sektörüne iliskin gelismeleri yakindan takip ettigini dile getirdi.
Öte yandan, Credit Suisse'in ardindan piyasalarin odaginda bulunan Deutsche Bank hisselerinin fiyati, dün yüzde 4,5 yükselerek üç günlük düsüs egilimini sonlandirdi.
Bu gelismelerle dün Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 1,14, Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,90, Italya'da MIB 30 endeksi yüzde 1,21 ve Fransa'da CAC 40 endeksi ise yüzde 0,90 yükseldi. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar yeni güne de yükselisle basladi.
Asya borsalarinda bugün sinirli da olsa alis agirlikli bir seyir öne çikarken, ABD'de artan resesyon endiselerinin bölge ekonomilerini olumsuz etkileyebilecegine yönelik fiyatlamalar devam ediyor.
Kapanisa yakin Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,1, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,8, Çin'de Sanghay bilesik endeksi yüzde 0,1 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,3 yükseldi.
Yurt içinde, dün satis agirlikli bir seyir izleyen Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanisin yüzde 0,68 altinda 4.997,80 puandan tamamladi.
Dolar/TL dün yüzde 0,1 artisla 19,0918'den kapanmasinin ardindan bugün bankalararasi piyasanin açilisinda 19,0970 seviyesinde islem görüyor.
Analistler, ECB Baskani Christine Lagarde'in konusmasinin yani sira ABD'de konut fiyat endeksi basta olmak üzere açiklanacak verilerin takip edilecegini belirterek, teknik açidan BIST 100 endeksinde 4.950 ve 4.880 seviyelerinin destek, 5.050 ve 5.200 puanin direnç konumunda oldugunu kaydetti.
Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:
15.30 ABD, subat ayi toptan esya stoklari
16.00 ABD, ocak ayi konut fiyat endeksi
17.00 ABD, mart ayi Richmond Fed sanayi endeksi ve tüketici güven endeksi