Kovid-19 artik agir mevsimsel gripBurcu Çalik Göçümlü- Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Kultufan Turan: - "Kovid-19 artik bir tür mevsimsel grip, viral enfeksiyon grubuna dahil edilebilir, 3 yillik sürede virüs yapisi degisiklige ugradi ve agir hastalik olusturma ihtimali azaldi" - "Geçtigimiz haftalarda pozitiflik orani yüzde 5 civarindayken son günlerde kisilerden alinan örneklerin yaklasik yüzde 10'u pozitif çikiyor"
ANKARA (AA) - BURCU ÇALIK - Saglik Bakanligi Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Kultufan Turan, "Kovid-19 artik bir tür mevsimsel grip, viral enfeksiyon grubuna dahil edilebilir, 3 yillik sürede virüs yapisi degisiklige ugradi ve agir hastalik olusturma ihtimali azaldi." dedi.
Ankara Bilkent Sehir Hastanesi Yogun Bakim Idari Sorumlusu Prof. Dr. Turan, AA muhabirine yaptigi açiklamada, 3 yilin geride kaldigi Kovid-19 salgininda gelinen nokta ve diger solunum yolu enfeksiyonlarinin seyrine iliskin degerlendirmelerde bulundu.
Kovid-19 iliskili hastalik tablosunun genel olarak azaldigini ama son dönemde pozitiflik oranlarinda bir miktar artis oldugunu belirten Turan, "Geçtigimiz haftalarda pozitiflik orani yüzde 5 civarindayken son günlerde biraz artarak yüzde 10'a ulasti. Yani kisilerden alinan örneklerin yaklasik yüzde 10'u pozitif çikiyor. Bu tüm viral enfeksiyonlarda oldugu gibi Kovid-19'da da özellikle mevsimsel degisikliklerle baglantili oynamalardan kaynaklaniyor olabilir." ifadelerini kullandi.
- Kovid-19 genel olarak agir gribal enfeksiyon gibi geçiyor
Kovid-19'un agir hastalik olusturup olusturmamasinin önemli oldugunu vurgulayan Turan, sözlerini söyle sürdürdü:
"Neyse ki Kovid-19'un degisen virüs yapisiyla beraber agir hastalik görülme orani azaldi. Yani hastalikla iliskili hastaneye yatis, yogun bakim ihtiyaç oranlari düstü. Kendi hastanemizde de ayirdigimiz, izole ettigimiz yerler disinda ek bir alan açmaya gerek kalmiyor.
Fakat Kovid-19 kaynakli çevremizdeki gözlemler ve hastanemize basvuran kisiler, genel olarak evde çok agir bir gribal enfeksiyon geçirdigini belirtiyor. Genellikle kendilerini evde izole edip bu dönemi atlatiyorlar, dogrusu da bu zaten. Çünkü artik Kovid-19 da bir tür mevsimsel grip, viral enfeksiyon grubuna dahil edilebilir, bu semptomlarla ilerliyor. Kovid-19'un üç yillik sürede gelinen noktada virüs yapisi degisiklige ugradi ve agir hastalik olusturma ihtimali azaldi."
- "Viral baslayan bir hastalik bakteriyel enfeksiyona dönüsebilir"
Prof. Dr. Turan, Kovid-19 ve diger tüm viral enfeksiyonlarin ileri yastaki kisiler ve ek hastaligi olanlar için her zaman agir hastalik riskini getirdiginin altini çizdi.
Bu nedenle hasta olan kisilerin mutlaka kendisini izole etmesi, kalabalik, kapali ortamlarda maske takmasi gerektigini anlatan Turan, süresi uzayan ve geçmeyen viral semptomlarla ilgili de su uyarilarda bulundu:
"Yaklasik 10 gün boyunca viral semptomlari devam eden, bu süreçte hala kendisini kötü hisseden kisiler olabiliyor. Bu noktada suna dikkat etmek gerekiyor; basta viral enfeksiyon gibi baslayan bir hastaliga uzayan süreçte eger tekrarlayan ates, sekresyon kalitesindeki degisiklik gibi ek semptomlar ekleniyorsa üzerine bir bakteriyel enfeksiyon yasaniyor olabilir. Bu tip durumlarda kisiler tedavilerinin düzenlenmesi için mutlaka hekimlerine basvurmali.
Viral enfeksiyonlar saglikli bireylerde çogunlukla 2-3 hafta içerisinde azalarak kaybolur. Fakat bu kisinin vücut direnci, kendine nasil dikkat ettigiyle de çok ilgili bir durum. Vücut direnci düsük, ek hastaligi olan kisilerde hastalik daha agir seyredebilir. Önerimiz, kisilerin hastalik döneminde sivi alimina dikkat etmeleri, saglikli besinler ve vitaminlerle kendilerini desteklemeleri."
Turan, asilamanin sadece Kovid-19 degil diger tüm viral enfeksiyonlara karsi da koruma sagladigini, bireylerin asilar sayesinde bu tip hastaliklari daha hafif atlatabildigini vurguladi.
- "Umarim böyle bir salgini bir daha görmeyiz"
Turan, 3 yilin geride kaldigi pandemiyle mücadelede özellikle 2020'nin oldukça zorlu bir yil oldugunu animsatarak, hem vatandaslarin hem de saglik çalisanlarinin süreçten ciddi sekilde etkilendigini dile getirdi.
Kovid-19 ilk ortaya çiktiginda dünya genelinde hiçbir saglik otoritesinin bu virüsle nasil mücadele edilecegine yönelik net bilgiye sahip olmadigina isaret eden Turan, su degerlendirmelerde bulundu:
"Pandemide gerçekten çok zorlu bir süreç yasadik, büyük bir mücadele verdik. Bilim Kurulunda yaptigimiz toplantilar, hastanede yaptigimiz görevlerimizde, çok duygusal anlar da sorunlu anlar da yasadik. Saglik sisteminin tüm emekçilerine ayrica tesekkür ediyorum, personeli, hemsiresi, doktoru kim varsa ailelerini ikinci plana atip o dönemde zorlu bir mücadele verdiler. Bu süreçte yasamini kaybeden tüm meslektaslarimiza, saglik çalisanlarina da Allah'tan rahmet diliyorum. Umarim böyle bir salgini ne ülkemizde de ne dünyada bir daha görmeyiz."