Konyali is adamlari Libya'daki ekonomik gelismeler ve güvenlik ortamindan memnun kaldiAydogan Kalabalik- MÜSIAD Konya Sube Baskani Mehmet Hilmi Kagnici: - "Libya büyük firsatlar barindiran bir ülke” - MÜSIAD Konya Subesi Altinci Dönem Baskani Dr. Lütfi Simsek: - "Libya'yi önemsiyoruz. Libya bizim için kiymetli, bizim için bu ülkede bir potansiyel görüyoruz"
TRABLUS (AA) - AYDOGAN KALABALIK - Müstakil Sanayici ve Isadamlari Dernegi (MÜSIAD) Konya Subesi üyelerinden üst düzey bir heyet, 7 Mayis'ta baslayan 49. Trablus Fuari kapsaminda Libya'da bir dizi temaslarda bulundu.
MÜSIAD heyeti, baskent Trablus'ta Libya'daki is çevreleri ve bazi bakanlar ile ikili görüsmeler gerçeklestirdi.
AA muhabirine konusan MÜSIAD Konya Sube Baskani Mehmet Hilmi Kagnici, MÜSIAD Konya heyeti olarak 20 kisilik bir is adami grubu ile bir dizi temaslarda bulunmak ve son dönemde bu ülkedeki ekonomik gelismelerin tespitini yapmak üzere Libya'ya geldiklerini söyledi.
Fuari gezerek Türk firmalarina da hayirli olsun ziyaretinde bulunduklarini ifade eden Kagnici, Türkiye'nin Trablus Büyükelçiligi yetkililerinden Libya'ya iliskin genel bilgileri aldiklarini aktardi.
"Aslinda biz buraya bir fotograf çekmeye geldik." diyen Kagnici, "Son dönemde Libya'da ne gibi gelismeler oldu, Türkiye için ne gibi firsatlar var, karsilikli kazan kazan politikamiza uygun ne gibi birliktelikler kurulabilir ve ne gibi yatirimlar yapilabilir bunlarin bir bir tespitini yapacagiz." ifadelerini kullandi.
Libya'nin mutlaka içinde bir risk barindirdigi degerlendirmesini yapan Kagnici, sunlari kaydetti:
"Libya su anda gayet sakin, herhangi bir güvenlik problemi yok. Ekonomik olarak bir belirsizlik görünmüyor. Libya büyük firsatlari barindiran bir ülke. Mutlaka burada olmamiz gerekiyor. Sadece isin ekonomik kismi ile ilgilenmiyoruz, bizim bir derdimiz var. Ekonomik, sosyal ve kültürel olarak da kardeslerimizle bir arada olmamiz gerekiyor."
-Türkiye ile Libya arasinda köprü olusturma hedefi
MÜSIAD Konya Subesi Altinci Dönem Baskani Dr. Lütfi Simsek ise Libya'nin cografi, tarihi ve kültürel iliskiler anlaminda Türkiye için çok önemli bir ülke oldugunu söyledi.
Türk is alemi ve Libya is alemi arasinda MÜSIAD olarak bir köprü olusturmak istediklerinin altini çizen Simsek, Konya'nin Türkiye'de hem KOBI'nin ve hem de tarimsal mekanizasyon sanayi üretiminin baskenti oldugunu ifade etti.
Konya ile Libya arasinda çok büyük isbirligi firsatlari oldugunu ve bu seyahatten sonra bazi reel, objektif degerlendirmelerin yapilarak adimlar atilacagini dile getiren Simsek, "Insallah Libya'nin sosyal, ekonomik, siyasi istikrar ve bazi güvenlik sorunlarinin çözümüyle Libya ile Konya arasindaki bu isbirligi çok daha üst seviyelere gelecektir." dedi.
Simsek, "Libya'yi önemsiyoruz. Libya bizim için kiymetli, bizim için bu ülkede bir potansiyel görüyoruz. Libya Afrika'nin Akdeniz tarafindan bir giris kapisidir. Bati Akdeniz, Bati Afrika ve Orta Afrika’da önemli lokasyonlara çok yakin. Biz buradaki kardeslerimizle omuz omuza yol arkadasligi yapmak istiyoruz. Birlikte çalisalim birlikte kazanalim." seklinde konustu.
- Üreticilerin Libya pazarini ihmal etmemesi tavsiyesi
Türk is adami Atilla Ataseven de Libya ile ilgili bazen haberlere yansiyan çatismalarin yerel ve küçük çapli olduguna dikkat çekerek, "Libya genelinde durumun gayet sakin, güvenlik problemi yok ve ticaret ile ilgili yollar açik." ifadelerini kullandi.
Türk mallarinin satisiyla ilgili herhangi bir sikinti yasanmadigina isaret eden Ataseven, sunlari kaydetti:
"Libya halki Türk ürünlerini ve Türkiye'yi seviyor, Libya'yi ihmal etmeyelim, buraya daha sik ve yogun gelmemiz gerektigine inaniyoruz. Özellikle üretici arkadaslarimizin Libya pazarini ihmal etmemelerini tavsiye ediyorum."