Karaman'da lale bahçesi ziyaretçilere kapilarini açmaya hazirlaniyorMehmet Çetin- Firma yöneticisi Merve Ates: - "Bu yil 15 Nisan'dan sonra lale bahçemiz ziyaretçilerine kapilarini açacak. Tahminen 10 gün bahçemiz ziyarete açik olacak. Sonrasinda lalelerin taç yapraklari kirilacak. Herkesi bu güzelligi görmeye davet ediyoruz"
KARAMAN (AA) - Karaman'in Kazimkarabekir ilçesine bagli Kizilkuyu köyünde bulunan lale bahçesi, 15 Nisan'dan sonra ziyaretçilerini agirlayacak.
Hollanda'da uzun süre lale sogani üretiminde çalisan Latif Ates, Türkiye'ye kesin dönüs yaptiktan sonra 2015'te dogup büyüdügü köyünde babadan kalan tarlalarinda lale sogani üretmeye karar verdi.
Lalelerin açmasiyla yeryüzünde bir gökkusagini andiran 50 dekarlik bahçeyi, her yil binlerce kisi ziyaret ediyor. Lale bahçesi bu yil da 15 Nisan'dan itibaren ziyaretçilere kapilarini açacak.
Atlas Lale firmasinin yöneticisi Merve Ates, AA muhabirine ilk olarak 2015 yilinda babasi Latif Ates tarafindan kurulan firmalarinin ilk hasadini 2016'da yaptiklarini söyledi.
O yildan bu yana soganli süs bitkileri üretimi yaptiklarini ifade eden Ates, "2023'e geldigimizde burada 50 dekar, baska bir yerde de 10 dekar üretimimiz var. Üretim çesitliligini arttirmak gibi bir hedefimiz var. Her sene planli olarak üretimimizi arttiriyoruz. Ar-Ge çalismalarimiz düzenli olarak devam ediyor." diye konustu.
Bu yil lale soganlarini çogunlukla yurt içinde, belediyelere verdiklerini ifade belirten Ates, sunlari kaydetti:
"Geçtigimiz yillarda büyük çapta lale sogani üreten birkaç firma vardi. Bunlar üretimi durdurunca iç piyasada bir açik olustu. Bu yüzden üretimimizin çogunu yurt içinde erittik. Bunun yaninda Rusya Ukrayna arasindaki olumsuzluktan sonra Rusya'dan lale sogani ve kesme çiçeklerde bir talep patlamasi oldu. Rusya'ya ihracatimiz oldu. Lale sogani yaninda kesme çiçek taleplerini de karsilamak için çalismalarimiz, arastirmalarimiz var. Üretimi planli yapmak zorundayiz. Çünkü üretilen sogani ayni sezonda bitirmek zorundayiz. Bir sene sonrasina kalma sansi yok."
Köylerindeki çalismalarinin bölge ekonomisine katki sagladigini vurgulayan Ates, üretim yaparken ekim, çapa, sulama, taç yapraklarin kirilmasi ve soganlarin sökülüp paketleme islemlerinin civar köylerdeki insanlardan karsilandigini söyledi.
Lale sogani üretiminin bölgeye ekonomik katkisi yaninda Karaman'in turizmine de katki sagladigini dile getiren Ates, konusmasini söyle sürdürdü:
"Köyümüz ve ilçemiz lale üretiminden sonra oldukça taninmaya basladi. Lale soganlari açtiginda bahçemize insanlar bireysel olarak, turlar araciligiyla gelip gidiyorlar. Bunun yaninda fotograf sanatçilari çok fazla ilgi gösteriyor. Geçen yil ülkemizde bu kadar büyük lale bahçesi bizim bahçemizdi. Yaptigimiz arastirmalarda bu yil da görsel güzellik sunan en büyük bahçe bizim. Turlar arayip bilgi aliyorlar. Bu yil 15 Nisan'dan sonra lale bahçemiz ziyaretçilerine kapilarini açacak. Tahminen 10 gün bahçemiz ziyaret açik olacak. Sonrasinda lalelerin taç yapraklari kirilacak. Herkesi bu güzelligi görmeye davet ediyoruz. Insanlar geldikçe bizlerde mutlu oluyoruz."