"Jinekolojik kanserlerde rutin kontroller hayati önemde" uyarisiUgur Aslanhan- Güven Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum Bölüm Baskani Prof. Dr. Ömer Lütfi Tapisiz: - "Ülkemizde yaklasik yilda 5 bin rahim kanseri, 3 bin yumurtalik kanseri ve 1.500 rahim agzi kanseri olgusu görülmektedir"
ISTANBUL (AA) - Güven Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum Bölüm Baskani Prof. Dr. Ömer Lütfi Tapisiz, jinekolojik kanserlerde rutin kontrollerin hayati önem tasidigi uyarisinda bulundu.
Hastaneden yapilan açiklamada Jinekolojik Kanserler Farkindalik Ayi'na iliskin degerlendirmeleri yer alan Tapisiz, jinekolojik kanserlerin düzenli kontroller ve asilamayla kontrol altinda tutulabilecegini kaydederek, HPV asisinin önemine vurgu yapti.
Halihazirda uygulanan 9'lu HPV asilari sayesinde kansere yüksek riskle sebebiyet veren 7 HPV tipine karsi korunma elde edildigini anlatan Tapisiz, su bilgileri verdi:
"Bu sayede de rahim agzi kanserlerinin yaklasik yüzde 85-90'ina karsi korunma saglanmis olur. Sonuçta asilamayla rahim agzi kanserine karsi ciddi bir korunma saglanmaktadir. Bunun yani sira asilama bizi vajina ve vulvanin HPV nedeniyle olusan kanserlerine karsi da koruyacaktir.
HPV asisinin önerilen uygulama sekli 15 yas altinda tercihen 11-12 yasinda, cinsellige baslanilmadan önce iki doz seklinde yapilmasidir. HPV asisi erkekler için de uygulanmali. Günümüzde HPV asisi uygulamalari hem kiz hem de erkekler için önerilmektedir."
- "Ülkemizde yaklasik yilda 5 bin rahim kanseri görülüyor"
Prof. Dr. Ömer Lütfi Tapisiz, jinekolojik kanserler için genellikle "kadin iç ve dis genital sisteminin kanserleri" denilebilecegini belirterek, su açiklamalarda bulundu:
"Iç genital sistemde bulunan rahim, tüp, yumurtaliklar, rahim agzi ve vajinanin kanserleri ve dis genital sistemi olusturan vulvanin kanserleri jinekolojik kanserler kapsamina girmektedir. Ülkemizde yaklasik olarak yilda 5 bin rahim kanseri, 3 bin yumurtalik kanseri ve 1.500 rahim agzi kanseri olgusu görülmektedir. Gelismemis ülkelerde en sik görülen jinekolojik kanser rahim agzi kanseridir.
Tarama ve asilama programlarinin düzenli ve yaygin bir sekilde yapilmasi neticesinde gelismis ülkelerde ve ülkemizde rahim agzi kanseri görülme sikligi belirgin olarak düsmüstür. Rahim dis genitalyasi yani vulva kanserleri jinekolojik kanserlerin yaklasik olarak yüzde 5'ini olusturmaktadir. Siklikla postmenopozal ileri yastaki hastalarda görülen vulva kanserlerinin görülme sikligi günümüzde insan ömrünün uzamasi neticesinde artmaktadir."
- "Jinekolojik kanserlerde erken tani tedavi basarisini yükseltiyor"
Ömer Lütfi Tapisiz, jinekolojik kanserlerdeki risk faktörlerine deginerek, "Her kanserde kendine özgü bazi belirtiler olsa da genel olarak jinekolojik kanserlerde belirtiler; anormal vajinal kanama, menopoz sonrasi dönem kanamalari, cinsel iliski sirasi ve sonrasinda kanama, vajinal akinti, pelvik bölgede agri, karin sisligi, kabizlik, idrar yapmada zorlanma, dis genital bölgede kasinti, agri ve/veya geçmeyen yara seklinde sayilabilir." ifadelerini kullandi.
Genetik faktörlerin ve bagisiklik sistemi rahatsizliklarinin da risk olusturduguna dikkat çeken Tapisiz, bu konuyla ilgili bilgiler verdi.
Tapisiz, bagisiklik sistemini bozan bütün genetik geçisli hastaliklarin diger kanserlerde oldugu gibi jinekolojik kanserler açisindan da ciddi bir risk olusturdugunu vurguladi.
Jinekolojik kanserlerin erken evrede tani aldiginda tedavi basarilarinin çok yüksek oldugunu vurgulayan Tapisiz, su degerlendirmelerde bulundu:
"Düzenli jinekolojik kontroller bütün jinekolojik kanserlerin erken evrede tani almasi için önem arz etmektedir. Rahim agzi kanseri için düzenli taramalarin yapilmasi neticesinde kanser öncü hücrelerinin yakalanmasi veya kanserin erken evrede tespiti mümkün olabilmektedir.
Yine rahim kanserinde de anormal rahim kanamasi meydana geldiginde ivedilikle doktora basvurulmasi sayesinde erken evrede tani mümkün olabilmektedir. Siklikla ileri yasta görülen dis genitalya kanserinde de vulvar kasinti ve yara gibi bir lezyon olusur olusmaz doktora basvurulmasiyla yine erken tani saglanabilmektedir."
Tapisiz, yumurtalik kanserinin ileri evrede belirti verdigini kaydederek, "Bu nedenle rutin kontroller yumurtalik kanseri tespitinde ekstra önem tasiyor. Düzenli yapilan jinekolojik kontroller bu kanserleri erken evrede yakalama sansimizi artirmaktadir." ifadelerini kullandi.