Isveç Basbakani'ndan Almanya'ya NATO üyelik basvurusuna destegi için tesekkürCüneyt Karadag- Basbakan Ulf Kristersson: -"(NATO üyelik süreci) Biz hazir oldugumuzu düsünüyoruz, ama Türkiye'nin kararlarini sadece Türkiye verebilir. Buna saygi duyuyoruz. Isveç olarak Finlandiya ile beraber girmeyi isteriz. Biz de üyelik için haziriz"
BERLIN (AA) - Isveç Basbakani Ulf Kristersson, Almanya'nin NATO'ya üyelik sürecinde kendilerine verdigi destege tesekkür etti.
Almanya'yi ziyaret eden Kristersson, Basbakan Olaf Scholz ile Berlin'de düzenlenen ortak basin toplantisinda, NATO üyeligi konusundaki sorulari yanitladi.
Kristersson, Türkiye'nin ülkesinin NATO'ya üyelik basvurusuna seçimlerden sonra onay vermesini beklediklerini belirterek "Biz hazir oldugumuzu düsünüyoruz ama Türkiye'nin kararlarini sadece Türkiye verebilir. Buna saygi duyuyoruz. Isveç olarak Finlandiya ile beraber girmeyi isteriz. Biz de üyelik için haziriz. Türkiye'deki seçimlerden sonra onay bekliyoruz." diye konustu.
Isveç Basbakani NATO'ya üyelik sürecinde verdigi destekten ötürü Almanya'ya tesekkür ederken Ukrayna'ya destek olmaya sürdüreceklerini söyledi. Kristersson, "Putin emperyalist emellerine ulasamayacagini bilmeli." dedi.
Kristersson, Hertie Yönetim Okulu'nda yaptigi konusmada da Avrupa Birligi'nin (AB) Ukrayna ve Bati Balkan ülkelerini kapsayacak sekilde genislemesinin, Rusya ve Çin'in etkisine karsi koymak için önemli oldugunu söyledi.
Ukrayna savasinin AB için kritik bir jeopolitik dönüm noktasi oldugunu ifade eden Kristersson, "Rusya'nin Ukrayna'ya karsi savasi, genislemeyi yeniden gündeme getirdi, ancak yeni ülkeleri AB'ye entegre etmek zor olacak. Bunun alternatifi Rusya ve Çin'in etkisine engel olmamaktir. Bu hem AB hem de çevremizdeki tüm istekli ülkeler için en az arzu edilen sonuç olacaktir." diye konustu.
???????Kristersson ayrica yeni üyeleri entegre edebilmek için AB içinde kurumsal reformlarin öneminin altini çizerek "Ukrayna ve diger aday ülkeler, AB'ye katilmaya hazir olduklarinda, halihazirda kulüpte yer alan bizler onlari karsilamaya hazir olmaliyiz." açiklamasinda bulundu.
Ukrayna ile Rusya arasinda 24 Subat 2022'de baslayan savas nedeniyle benzer bir isgalden sakinmak için NATO güvenlik semsiyesine dahil olmak isteyen Finlandiya ve Isveç, bu konuda adimlari da birlikte atma karari almis ve üyelik basvurusunu Brüksel'de birlikte yapmisti.
Ancak Türkiye, bu ülkelerde terör örgütü PKK/YPG/PYD ve FETÖ'ye verilen destek nedeniyle NATO üyeliklerine karsi çikmis Türk vatandaslarini ve Türkiye'nin güvenligini tehdit eden terör örgütlerinin faaliyetlerinin engellenmesi, terörden aranan veya hükümlü kisilerin iadesi, savunma sanayi ürünlerinin ihracatindaki kisitlamalarin kaldirilmasi gibi konularda somut ve kalici adimlar atildigini görmek istedigini belirtmisti.
Isveç ve Finlandiya, NATO üyesi 30 ülkenin de onayini gerektiren katilim için Macaristan ve Türkiye'den henüz onay almadi.