Israilli Milletvekili'nden, ülkedeki protestolara "Arap Bahari" benzetmesi:Mücahit Aydemir- "Halk rejimin düsmesini istiyor"
KUDÜS (AA) - Israilli Arap Milletvekili Ahmed Tibi, hükümetin tartismali "yargi reformu"nun siyasi krize dönüsmesi ve ülke genelinde protestolara yol açmasini "Arap Bahari" adi verilen sürece benzeterek, "Halk rejimin düsmesini istiyor." sloganini paylasti.
Israil’de Basbakan Binyamin Netanyahu’nun, tartismali yargi düzenlemesinin durdurulmasi çagrisinda bulunan Savunma Bakani Yoav Gallant'i görevden almasi üzerine yüz binlerce Israilli sokaklara döküldü.
Israil Meclisindeki Ortak Liste Partisi'nden Arap Milletvekili Ahmed Tibi, hükümetin yargi reformuna karsi düzenlenen kitlesel protestolari, Arap dünyasinda 2010 yilinda baslayan ve "Arap Bahari" olarak adlandirilan hükümet karsiti ayaklanma ve isyanlara yol açan sürece benzetti.
Tibi, Twitter hesabindan, Israil’deki protestolara iliskin, "Arap Bahari" sürecinde siklikla kullanilan "Halk rejimin düsmesini istiyor." sloganini paylasti.
- Israil’de “yargi reformu” krizi
Basbakan Binyamin Netanyahu’nun, tartismali yargi düzenlemesinin durdurulmasi çagrisinda bulunan Savunma Bakani Yoav Gallant'i dün aksam saatlerinde görevden almasi üzerine yüz binlerce Israilli sokaklara döküldü.
Netanyahu basbakanligindaki koalisyon hükümetinin, yarginin yetkilerini kisitlayan ve iktidarin yargi atamalarinda söz sahibi olmasini öngören "yargi reformu", ülke genelinde 12 haftadir protestolara neden olurken, düzenlemenin durdurulmasi çagrisinda bulunan Savunma Bakani Gallant'in pazar aksami görevden alinmasi bardagi tasiran son damla oldu.
Hükümet karsiti protestocular, Gallant'i görevden alarak yargi düzenlemesi konusunda geri adim atmayacaginin mesajini veren Basbakan Netanyahu'ya tepki olarak basta Tel Aviv ve Bati Kudüs olmak üzere ülke genelinde meydanlara indi.
Israil’in Kanal 12 televizyonu, basta Tel Aviv ve Bati Kudüs’te olmak üzere, ülke genelinde 600 binden fazla Israillinin gösterilere katildiginin tahmin edildigini aktardi.
- Savunma Bakani yargi düzenlemesinin durdurulmasi çagrisi yapmisti
Israil Savunma Bakani Yoav Gallant, ülkede siyasi krize ve kitlesel protestolara yol açan tartismali yargi düzenlemesinin durdurulmasi için hükümete çagri yapmisti.
Savunma Bakani, "Ülke içindeki ayrilik, Israil ordusuna ve savunma teskilatina derinlemesine nüfuz etti. Bu, Israil'in güvenligine yönelik açik ve büyük bir tehdittir. Buna izin vermeyecegim." demisti.
Savunma Bakani Gallant'in çagrisina, Likud içinden de destek gelmisti.
Likud milletvekilleri Yuli Edelstein ve David Bitan, Gallant'a katilarak, yasa tasarisinin durdurulmasi ve diyalog çagrisinda bulunmustu.
Israil basini, Likud Milletvekili ve Tarim Bakani Avi Ditcher'in da hükümetin yargi düzenlemesinin durdurulmasi yönünde görüs beyan ettigini ileri sürmüstü. Ditcher yaptigi açiklamayla Netanyahu ve hükümetle koordinasyon halinde oldugunu duyurmustu.
- Netanyahu hükümetinin tartismali "yargi reformu"
Adalet Bakani Yariv Levin, 5 Ocak'ta Yüksek Mahkemenin yetkilerini sinirlandiran, yarginin, hakimlerin seçimi üzerindeki etkisini azaltan bir "yargi reformu" planladiklarini duyurmustu.
Netanyahu basbakanligindaki koalisyon hükümetinin, yarginin bazi yetkilerini Meclise devretmeye yönelik hamleleri, Yüksek Mahkeme basta olmak üzere hükümet ile Israil yargi mekanizmasi arasinda gerilime yol açmisti.
Ülkedeki en yüksek yargi makami olarak görev yapan Israil Yüksek Mahkemesi, Meclisin çikardigi kanunlari, anayasa taslagi olarak kabul edilen "temel yasalara" aykirilik gerekçesiyle bozma yetkisine sahip.
Netanyahu hükümeti, açikladigi yargi düzenlemesinde, Yüksek Mahkemenin, Meclisin çikardigi kanunlari bozma yetkisinin büyük ölçüde elinden alinacagini belirtmisti.
Hükümetin yarginin yetkilerini kisitlayan ve iktidarin yargi atamalarinda söz sahibi olmasini öngören yargi düzenlemesi, Israil içinde ve uluslararasi alanda yogun sekilde elestirilmisti.
Cumhurbaskani Isaac Herzog'un, taraflara "iç savas" uyarisi yaparak sundugu alternatif tasari da iktidar tarafindan reddedilmisti.
Israil ordusunda savas pilotlari, denizalti subaylari, siber güvenlik uzmanlari, özel kuvvetler gibi birimlere bagli binlerce yedek asker, hükümetin tartismali yargi düzenlemesini uygulamasi durumunda görevlerine devam etmeyeceklerini veya egitimlere katilmayacaklarini açiklamisti.
Israil'de iç ve dis istihbarat teskilatlari, diger güvenlik kurumlarinin çalisanlari da yaptiklari açiklamalarla hükümetin yargi düzenlemelerine karsi itirazlarini duyurmustu.
Devam eden tartisma ve tepkilere ragmen "yargi reformu" kapsamindaki "basbakanin görevden alinmasini zorlastiran" yasa tasarisi 23 Mart'ta Meclisten geçmisti.
Bugün Meclise getirilmesi planlanan diger yasa tasarisi, hükümetin, Yüksek Mahkeme üyelerinin belirlenmesinde öncelikli söz sahibi olmasini ve böylelikle Yüksek Mahkeme baskanini belirleyebilmesini öngörüyor.
Netanyahu öncülügündeki koalisyon, yargi düzenlemesine karsi çagri yapan Gallant ve diger Likud milletvekillerinin hükümetten destegini çekmesi durumunda tartismali yargi paketini geçirmekte Meclis çogunlugunu kaybetme tehlikesiyle karsi karsiya kalabilir.