Is Dünyasi Plastik Girisimi'nden plastik kirliligiyle daha etkin mücadele vurgusuTolga Yanik- UN Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Baskani Ahmet Dördüncü:- "Plastik temasiyla kutladigimiz 5 Haziran Çevre Günü’nde Türkiye'deki is dünyasinin plastik kirliligi ile mücadelesinin daha da güçlenerek devam etmesini diliyoruz"

Is Dünyasi Plastik Girisimi'nden plastik kirliligiyle daha etkin mücadele vurgusuTolga Yanik- UN Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Baskani Ahmet Dördüncü:- "Plastik temasiyla kutladigimiz 5 Haziran Çevre Günü’nde Türkiye'deki is dünyasinin plastik kirliligi ile mücadelesinin daha da güçlenerek devam etmesini diliyoruz"

ISTANBUL (AA) - Is Dünyasi Plastik Girisimi (IPG) platformu, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nü ve "Temiz Deniz, Temiz Dünya" temasi ile gerçeklestirilen Türkiye Çevre Haftasi'ni kutlayarak plastik kirliligi ile daha etkin bir mücadele sürdürülmesi gerektigini bildirdi.

IPG açiklamasina göre, UN Global Compact Türkiye, SKD Türkiye ve TÜSIAD tarafindan Kasim 2019'da is dünyasinin plastik kirliligi ile mücadelesini desteklemek için hayata geçirilen IPG daha etkin, sürdürülebilir ve yayginlasabilir çözümler sunma hedefiyle çalismalarini sürdürüyor. Girisim, 7 farkli sektörden taahhüt veren 40 sirketin paydasliginda uluslararasi ortak vizyon isiginda yol haritalarinin olusturulmasina öncülük ediyor.

IPG platformu bu yil plastik kirliligi ile mücadele temasiyla gerçeklestirilen 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nü ve "Temiz Deniz, Temiz Dünya" temasi ile gerçeklestirilen Türkiye Çevre Haftasi'ni kutlayarak bu mücadelenin önemine isaret etti.

Açiklamada görüslerine yer verilen UN Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Baskani Ahmet Dördüncü, plastik kirliliginin birçok paydasin is birligi içinde çalismasini gerektiren bir sorun oldugunu belirterek, "Is Dünyasi Plastik Girisimi'ni kurarken sirketlerin somut, ölçülebilir ve zamana bagli plastik taahhütlerini belirlemelerinde ihtiyaç duyduklari uzmanligi sunmayi ve ilgili tüm paydaslarla is birlikleri kurabilecegimiz bir platform amaçladik." ifadelerini kullandi.

IPG'nin hedef ve veri bazli bir yaklasim benimseyerek sirketleri sadece taahhüt vermeye degil, bu taahhütlerinde ilerleme kaydetmeye de tesvik ettigini aktaran Dördüncü, sunlari kaydetti:

"Taahhütlerde kaydedilen ilerlemeyi raporlayarak girisime dahil olan sirketlerin bireysel ilerlemelerinin yani sira sirketlerin toplu etkilerini de ölçme firsati buluyoruz. Bu ortak çabalarin boyutunu ve somut ilerlemeyi ölçmenin hiç süphesiz tüm ekosistem üzerinde dönüstürücü bir etkisi olacaktir. Paydaslarimizla baslattigimiz bu sürecin UN Global Compact'in diger ülkelerdeki çalismalarina da ilham verdigini görmekten ve UN Global Compact Türkiye olarak bu dönüsümün bir parçasi olmaktan mutluluk duyuyoruz. Plastik temasiyla kutladigimiz 5 Haziran Çevre Günü’nde Türkiye'deki is dünyasinin plastik kirliligi ile mücadelesinin daha da güçlenerek devam etmesini diliyoruz."

- "Plastigi döngüsellik perspektifinde ele almamiz gerekiyor"

SKD Türkiye Yönetim Kurulu Baskani Ebru Dildar Edin de iklim krizinin sarsici etkilerinin dogal kaynaklarin hizla tükenmesinde de görüldügünü belirterek, kullanilan kaynaklari döngüsellige katki saglayacak metotlarla geri dönüstürerek ekonomiye kazandirmanin mümkün oldugunu ifade etti.

Özellikle plastigin geri kazaniminda uzun yillardir etkin kullanilan metotlar oldugunu vurgulayan Edin, "Türkiye'nin ilk ve tek plastik girisimi olan IPG bu anlamda etkili sonuçlara imza attigimiz önemli bir platform. 33 sirket plastik kullanimini azaltmak adina 2023 yilina kadar verdikleri taahhütlerde daha birinci yilda yüzde 41,1 oraninda ilerleme sagladilar. Yaklasik 18 bin tonluk bu azaltim, toplam 40 bin ailenin plastik kullanim miktarina denk geliyor. Dogadan aldigimizi dogaya vermeden mevcut kaynaklarin sürdürülemeyecegi ortada. Bu mücadeleye dikkati çeken ve bu yil plastik kirliligi ile mücadele temasiyla kutladigimiz 5 Haziran Dünya Çevre Günü ve Türkiye Çevre Haftasi vesilesi ile doga-pozitif olarak kaynaklarini ekonomiye kazandirmak ve somut çiktilarla etkisini artirmak isteyen tüm sirketleri IPG'ye davet ediyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

TÜSIAD Yönetim Kurulu Baskani Orhan Turan ise dünyada en çok tüketilen ham madde olan plastigi döngüsellik perspektifinde ele almalari gerektigini belirterek, döngüselligin de plastigin tüm yasam döngüsünü sürdürülebilir bir sekilde yeniden tasarlamayi gerektirdigini bildirdi.

Bunun için yeni malzemeler, sorumlu politikalar, geri dönüsüm teknolojilerinin yani sira üretim ve tüketim aliskanliklarini tümden degistirecek bir kültür dönüsümünün de sart oldugunu aktaran Turan, su ifadeleri kullandi:

"IPG, paydaslarimizla hayata geçirdigimiz sinerji yoluyla bu konudaki farkindaligi güçlendirmeye ve önemli bir savunuculuk zemini olusturmaya katki sagliyor. Döngüsellik alaninda politika çerçevesinin olusturuldugu bu dönem, ülkemiz açisindan bu alanda güçlü gelismelerin saglanmasi için kiymetli bir firsat. IPG'de 'sorumlu plastik tüketimi'ne yönelik ilham verici ve inovatif çözümleri tüm paydaslarimizla yayginlastiriyor, sahadan tecrübeleri politika olusturma sürecine aktariyoruz. Bu yolculukta paydaslarimizin daha da artacagina olan inancimizla, IPG'nin de ana hedefi olan plastik kirliligi odagindaki 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nü ve 'Temiz Deniz, Temiz Dünya' temasiyla gerçeklesen Türkiye Çevre Haftasi'ni kutluyoruz."