Iranli uzman, Çin ve Rusya'nin Zengezur Koridoru hakkinda Iran'dan farkli düsündügünü söylediAbdolsalam Salimi Poor,Mustafa Melih Ahishali- Orta Dogu Stratejik Arastirmalar Merkezi, Basra Körfezi ve Komsu Ülkeler Çalismalari Baskani Cevad Hayraniyan:- "Çin'in Kafkasya bölgesi ülkeleriyle olan iliskileri ve Ipek Yolu güzergahi için yaptigi tanimlama, Iran'in bakis açisiyla bir degil. Bu koridor, Çin için Avrupa'ya baglanacak bir rota olabilir"
ISTANBUL (AA) - Iran'daki Orta Dogu Stratejik Arastirmalar Merkezi, Basra Körfezi ve Komsu Ülkeler Çalismalari Baskani Cevad Hayraniyan, Iran'in stratejik ortaklari Rusya ve Çin'in, Zengezur Koridoru'yla ilgili Tahran yönetiminden farkli yaklasim içerisinde olduklarini söyledi.
Iranli Isçiler Haber Ajansina (ILNA) konusan Hayraniyan, Rusya ve Çin'in, Zengezur Koridoru'yla ilgili yaklasimlari konusunda degerlendirmelerde bulundu.
Koridorun hayata geçirilmesiyle Çin'in, bundan büyük bir fayda saglayacagina isaret eden Hayraniyan, "Çin'in Kafkasya bölgesi ülkeleriyle olan iliskileri ve Ipek Yolu güzergâhi için yaptigi tanimlama, Iran'in bakis açisiyla bir degil. Bu koridor Çin için Avrupa'ya baglanacak bir rota olabilir." dedi.
Moskova yönetiminin de konuya Tahran'dan farkli yaklastigina deginen Hayraniyan, sunlari söyledi:
"Rusya'nin da Zengezur Koridoru'na bakisi Iran'la ayni degil. Çünkü 2020 yilinda yapilan Azerbaycan-Ermenistan anlasmasi uyarinca koridorlarin kontrolü elinde olacak. Zengezur Koridoru'nun gerçeklestirilmesi konusunda rol oynayabilir.
Moskova'nin Ukrayna savasindan sonra Ankara'ya bagimliligi artti. Rusya, Avrupa ile baglanti kurma konusunda Türkiye'ye daha bagimli hale geldi. Ayrica Rusya, Avrupa'ya enerji aktarimi için Türkiye ile isbirligi yapabilir."
Iranli uzman, Ermenistan'in da Zengezur Koridoru'nun kurulmasi konusunda Iran gibi endiselenmedigini ve ciddi bir muhalefetinin olmadigini belirterek, Gürcistan'in da ilerideki denklemlerde rol oynayabilecegini kaydetti.
- Zengezur Koridoru
Zengezur, bir zamanlar Müslüman Türk nüfusun yasadigi tarihi Azerbaycan topragi olsa da 1920'li yillarda Sovyetler Birligi'nce Ermenistan'a baglandi ve bugün de Ermenistan sinirlari dahilinde bulunuyor. Zengezur'un Ermenistan'a verilmesiyle Azerbaycan, Nahçivan'la kara baglantisini kaybetti.
Nahçivan ile Azerbaycan'in bati kisimlari arasinda dogrudan kara baglantisinin olmamasi Bakü yönetimine her zaman zorluk yasatti. 2020'deki 44 günlük savasta Ermenistan'in yenilgiye ugratilmasiyla imzalanan ateskesin 9. maddesi bölgede kurulacak ulasim koridorlariyla ilgili oldu.
Azerbaycan, kara ve demir yolu ulasiminin yapilacagi Zengezur Koridoru'nun hayata geçmesi için kendi topraklarinda baslattigi projeleri yogun sekilde sürdürüyor.