Irak'ta yerel para biriminin deger kazanmasi "bayram alisverisine" olumlu yansidiAli Makram Ghareeb- Dinarin son iki haftada dolar karsisinda deger kazanmasiyla Kerkük'teki çarsilarda bayram öncesi hareketlilik artti

Irak'ta yerel para biriminin deger kazanmasi "bayram alisverisine" olumlu yansidiAli Makram Ghareeb- Dinarin son iki haftada dolar karsisinda deger kazanmasiyla Kerkük'teki çarsilarda bayram öncesi hareketlilik artti

KERKÜK (AA) - ALI MAKRAM GHAREEB - Irak'ta yerel para birimi dinarin dolar karsisinda deger kazanmasi bayram öncesi çarsi pazara canlilik getirdi.

Irak dinarinin son iki haftada dolar karsisinda deger kazanmasiyla bayram alisverislerinin yapildigi çarsilarda yogunluk artti.

Kerküklüler bayram alisverisi için her zaman oldugu gibi kent merkezindeki Tarihi Korya Çarsisi, Büyük Pazar ve Kayseri Kapali Çarsisi'ni tercih etti.

Kerkük Ticaret Odasi Ekonomi Komisyonu Üyesi Ihsan Abdulhadi, AA muhabirine yaptigi açiklamada, ülkenin uluslararasi ihracatinda ABD dolari esas alindigi için dolarin Irak dinari karsisinda deger kaybetmesinin ekonomiye de olumlu yansidigini belirtti.

Özellikle bayrama yakin bu günlerde bu gelismenin yasanmasinin tüketici fiyatlarina olumlu yansidigini aktaran Abdulhadi, yeni kurun fiyatlarin pozitif etkisinin sürecegini dile getirdi.

Abdulhadi, hükümetin ve tüm yerel idarelerin fiyatlarin kura göre düzenlenip düzenlenmedigini yakindan takip etmelerini ve denetimleri artirmalarini istedi.

Irak Merkez Bankasi son haftalarda 1 ABD dolarini 1320 dinara sabitledi. Resmi dolar kuru daha önce 1470 dinar olarak belirlenmisti.

- Esnaf da halk da memnun

AA muhabirine konusan Büyük Pazar esnafindan Eyad Cihad da dinarin dolar karsisinda deger kazanmasinin bayram alisverisine olumlu yansidigini söyledi.

Esnaf olarak bundan memnuniyet duyduklarini dile getiren Cihad, fiyatlardaki düsüsle tüm kesimlerin alisveris yapma imkani buldugunu ifade etti.

Bir diger esnaf Abdulgani Attar da bayram alisverisinde yasanan yogunluktan mutlu olduklarini belirtti.

Halkin sadece iftar öncesi degil sonrasinda da alisverise çiktigini söyleyen Attar, bu nedenle sahura kadar hizmet verdiklerini aktardi.

Kerküklü Sabah Bilal Kaleli, fiyatlarinin uygunlugundan dolayi tarihi çarsilari tercih ettiklerini, tüm ramazan ve bayram ihtiyaçlarini buralardan temin ettiklerini belirtti.

Kaleli, bayramin vazgeçilmezi seker, çerez ve yemeklerde kullanilacak baharatlari satin almak için alisverise çiktiklarini söyledi.

Kerkük'ün Büyük Pazar çarsisindan alisverisin yapan Riyad Muhammed ise kurdaki dinar lehine degisimin henüz fiyatlara tam olarak yansimadigini, özellikle giyim fiyatlarinin hala yüksek oldugunu dile getirdi.