Ileri yas her iki kisiden birisi hipertansiyondan muzdaripUgur Aslanhan- Çakmak Erdem Hastahanesi Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Nurcan Hatirnaz Sahin
ISTANBUL (AA) - Çakmak Erdem Hastahanesi Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Nurcan Hatirnaz Sahin, 50 yas üzerindeki insanlarin yarisinin hipertansiyon (yüksek tansiyon) hastasi oldugunu belirterek, "Tehlikeli olmasinin sebebi kisinin yüksek tansiyon hastasi oldugunun farkinda olmamasi aslinda. Biz hekimler hipertansiyonla mücadelede düzenli kontrollerin önemini sürekli olarak vurguluyoruz." ifadelerini kullandi.
Erdem Saglik Grubu'ndan yapilan açiklamaya göre, ileri yasla birlikte her iki kisiden birisinde görülen ve "sinsi hastalik" olarak da adlandirilan hipertansiyonun kontrol altina alinmasi saglikli yasamin anahtari olarak görülüyor.
Gruptan yapilan açiklamada 17 Mayis Dünya Hipertansiyon Günü'ne iliskin degerlendirmeleri yer alan Nurcan Hatirnaz Sahin, kan damarlarinda kalp atimlariyla olusan basinca tansiyon denildigini kaydederek, 130/80 üzeri kan basincinin hipertansiyon olarak kabul edildigini animsatti.
Türkiye'de 40 yas üzerinde her 3 kisiden birisinin, 50 yas üzerindeyse insanlarin yarisinin yüksek tansiyon hastasi oldugunu kaydeden Sahin, su açiklamalarda bulundu:
"Hipertansiyonda genetik yatkinliklar önemlidir, ailede hipertansiyon öyküsü varsa kisi risk altindadir. Yas ilerledikçe kan damarlarimiz sertlesir ve daralir. Bu da kan basincinin yükselmesine neden olur. Ayrica, kilo da hipertansiyonun en önemli risk faktörleri arasinda yer alir. Asiri vücut yagi, kalp ve damar sistemi üzerindeki yükü artirir. Yüksek tuz tüketimi, stresli yasam kosullari ve aktif ya da pasif sigara kullanimi da hipertansiyona neden olabilir."
- "Sinsi hastalikla mücadelede düzenli kontroller önemli"
Nurcan Hatirnaz Sahin, hipertansiyon hastalarinda ciddi komplikasyonlarin görülebildigini kaydederek, su bilgileri verdi:
"Kronik seyreden hipertansiyon kalp büyümesine, felce, görme bozukluklari ve körlüge, böbrek islevlerini bozup böbrek yetmezligine neden olabilir. En önemlisi de beyin kanamasi ve kalp krizi risklerini arttirir. Bunca etkisine ragmen yüksek tansiyon sinsi bir hastalik olarak adlandiriliyor çünkü belirtileri genellikle hasta tarafindan fark edilemiyor. Tehlikeli olmasinin sebebi de kisinin yüksek tansiyon hastasi oldugunun farkinda olmamasi aslinda. Biz hekimler hipertansiyonla mücadelede düzenli kontrollerin önemini sürekli olarak vurguluyoruz."
Sahin, halk arasinda ilaçlarin bagimlilik yaptigi gibi yanlis inanislarin oldugunu belirterek, hastalarin kullandiklari ilaçlarin böbreklere ve diger organlara zarar verdigini düsünebildigini, organlara en büyük zararin tedavi edilmeyen ve kontrolsüz hipertansiyonun verdigini anlatti.
Ilaçlarini düzenli olarak kullanan ve saglikli bir yasam konusunda özen gösteren bireylerde hastaligin kontrol altina alinabildigini kaydeden Sahin, hipertansiyonda basarinin büyük ölçüde hastaya bagli oldugunu, düzenli hekim kontrolü ve hastanin hekim tavsiyelerine uymasinin kilit rol oynadigini vurguladi.
- Hipertansiyondan koruyan besinler
Çakmak Erdem Hastahanesi Iç Hastaliklari Uzmani Sahin, tansiyon seviyelerinin düzenli olarak takip edilmesinin önemine isaret ederek, yasam tarzini degistirmenin hipertansiyon hastalarinin ilaç ihtiyacini azaltabildigini, yine de her seyin mükemmel yapilmasina ragmen tansiyonun yüksek olabildigini belirtti.
Bu durumda ilaç dozajinin artirilmasinin gerekebildigini, ancak hastalarin doktor önerisi disinda ilaçlarin kesilmesi veya dozajlarinin degistirilmesi noktasinda harekete geçmemesi gerektigini anlatan Sahin, hipertansiyon hastalarinin bir tansiyon ölçüm cihazi edinmelerini istedi.
Sahin, hipertansiyon hastalarinin tansiyonlarini dengelemek için tüketmeleri gereken besinlere deginerek, su bilgileri verdi:
"Hastalar kalsiyum, potasyum, magnezyum, gibi mineral yönünden zengin yiyecekleri beslenme düzenlerine dahil etmeliler. Özellikle muz yüksek oranda potasyum içerir. Yesil yaprakli sebzelerin içerdigi nitrat tansiyonu düsürür. Ayrica hastalarin Akdeniz diyetiyle beslenme, düzenli egzersiz yapma, sigara, alkol ve tuz tüketimini azaltma gibi önlemleri almasi hastaligin seyrini degistirmede önemli rol oynar. Artik herkesin bildigi üzere fazla tuz tüketiminin azaltilmasiyla hipertansiyonun etkileri azaltilabiliyor. Bu nedenle tuzsuz veya tuzu azaltilmis ürünleri tercih etmek gerekir. Peynir, zeytin, salamura gibi ürünleri tüketmeden önce suyla yikamak önemlidir."
Sahin, tuz yerine dogal lezzet artiricilar olarak sogan, baharat, limon, sirke, dereotu, biber, nane, sarimsak, feslegen, kekik ve maydanoz gibi dogal malzemelerin kullanilabilecegini anlatti.