"Iftarla sahur arasinda en az 10 bardak su için" önerisiGökhan Yildiz- Medipol Üniversitesi Pendik Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzmani Gizem Gençyürek Yilmaz: - "(Ramazanda) Asiri yagli yiyeceklerden kaçinin, bagisiklik sisteminizi güçlendirecek besinler tüketin"
ISTANBUL (AA) - Medipol Üniversitesi Pendik Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzmani Gizem Gençyürek Yilmaz, "(Ramazanda) Asiri yagli yiyeceklerden kaçinin, bagisiklik sisteminizi güçlendirecek besinler tüketin. Iftarla sahur arasinda en az 10 bardak su için." ifadelerini kullandi.
Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden yapilan açiklamada görüslerine yer verilen Yilmaz, son dönemde Türkiye'de yasanan büyük felaket ile birlikte yasanan olumsuz duygu ve durumlarin beslenme bozukluklarina yol açtigini belirtti.
Yilmaz, "Arinma ayi olarak kabul edilen ramazan, fiziksel ve psikolojik açidan iyi hissetmemizi saglayacak." degerlendirmesinde bulundu.
Uzun süreli açlik saatleri nedeniyle iftar ve sahur sofralarinda normal zamanlarda tüketilenden fazla miktarlarda yemek yenilmemesi gerektigini vurgulayan Yilmaz, sunlari kaydetti:
"Iftar ve sahurda asiri yagli yiyeceklerden kaçinin, bagisiklik sisteminizi güçlendirecek besinler tüketin. Tabaklara konan yemeklere, salatalara ilave tuz eklemeyin. Tursu, salgam suyu gibi sodyum içerigi yüksek besinler ile asiri baharatli, aci yiyecek ve içeceklerden uzak durun. Mutlaka sahura kalkin ve bagisiklik sistemimizi güçlendirecek taze sebze ve meyvelere iftar ve sahurda yer verin. Sahur sofralarinda, reçel, bal, sekerli içecekler, ekstra seker içeren komposto ve hosaf gibi besinlerden kaçinin. Iftarla sahur arasinda en az 10 bardak su tüketin. Mide rahatlatma özelliginden dolayi rezene, papatya, yasemin ve melisa gibi bitki çaylari tercih edin.
Iftar sofralarindaki hurma, peynir, zeytin, sucuk ve pastirma gibi besinler küçük gibi gözükseler de kalori ve yag içerigi bakimindan çok da masum degiller. Bu besinler fazla tüketilirse mide rahatsizliklarini tetikler. Kaliteli protein ve yag kaynagi, bol sebze, tam tahilli besinler ve süt ürünlerini içerecek sekilde porsiyonlara özen gösterin. Tatli ihtiyaci için serbetli ve asiri seker içeren agir tatlilar yerine hafif sütlü tatlilar tercih edin. Kuru kayisi, kuru incir, hurma, çig findik, badem ve ceviz gibi kuru yemisleri metabolizmanin daha saglikli çalismasi için tüketin."