ITÜ Çekirdekli girisimlerden depremle mücadeleye yenilikçi çözümlerHatice Senses Kurukiz- ITÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbas: - "Yasanan deprem felaketinin ilk gününden itibaren girisimcilerimizden ilk bir aylik sürede 25 proje ve desteginin haberini aldik. Sayinin bununla sinirli kalmayip ilerleyen günlerde artmaya devam edecegini öngörüyoruz"
ISTANBUL (AA) - ITÜ ARI Teknokent'in Kuluçka Merkezi ITÜ Çekirdek bünyesinde faaliyet gösteren 25 yenilikçi girisim, Kahramanmaras merkezli deprem felaketine karsi sundugu teknolojilerle bölgede yardima ihtiyaci olan insanlara ulasmaya devam ediyor.
ITÜ ARI Teknokent'ten yapilan açiklamaya göre, Kahramanmaras merkezli ve toplamda 11 ilde milyonlarca insanin yasamini derinden etkileyen deprem felaketi, Türkiye'nin öncü teknokentlerinden biri olan ITÜ ARI Teknokent'i de harekete geçirdi.
ITÜ ARI Teknokent, depremin ilk anindan itibaren afet yardim kampanyasi baslatti ve bünyesinde yer alan birçok firmayla bölgedeki çalismalara destek verdi.
Çevrim içi veya mobil olarak kullanilabilen toplam 25 teknolojik uygulama ile afet sonrasinda enkaz altinda yardima ihtiyaci olan depremzedeler ile yardim edebilecek olanlarin iletisimini saglamanin yani sira depremzedelerin barinma, saglik ve psikolojik destek ihtiyaçlarini karsilamaya yönelik olarak hizmet sunan startuplar yeni teknolojiler gelistirmek için de çalismalarini sürdürüyor.
- ITÜ Çekirdek girisimleri depreme karsi hazir
Açiklamada görüslerine yer verilen ITÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbas, Türkiye'nin deprem gerçegi ve bu felakete karsi alinabilecek önlemlerin Kahramanmaras merkezli gerçeklesen depremle daha da önem kazandigini vurgulayarak, sunlari kaydetti:
"Dünya çapinda en aktif fay hatlarindan bazilarina sahip ülkemiz, yasadigimiz Kahramanmaras depremiyle bu gerçegi bir kez daha hatirladi. Biz de ITÜ ARI Teknokent olarak depremin ilk anindan itibaren gerekli koordinasyonu saglayip bölgeye hizli ve koordineli bir sekilde gerek maddi gerekse ayni olarak yardimlarimizi mevcut kuruluslar araciligiyla ulastirdik. Bunun yani sira teknokentler arasinda en büyük girisimcilik ekosistemine sahip olmanin avantaji bize ayri bir sorumluluk yükledi. Sundugumuz destekle ülkemizdeki genç girisimcilerin basari hikayelerine küresel ölçekte 10 yili askin süredir katki sunan Kuluçka Merkezimiz ITÜ Çekirdek bünyesindeki girisimler de gönüllü olarak destek projeleri ve kampanyalari baslatti. Yasanan deprem felaketinin ilk gününden itibaren girisimcilerimizden ilk bir aylik sürede 25 proje ve desteginin haberini aldik. Sayinin bununla sinirli kalmayip ilerleyen günlerde artmaya devam edecegini öngörüyoruz."
Türkiye'de 97 Teknoloji Gelistirme Bölgesi'nin yer aldigini ifade eden Dikbas, üniversitelerin, arastirma kurumlarinin ve sanayi kuruluslarinin ayni ortam içerisinde arastirma, gelistirme ve inovasyon çalismalarini sürdürdükleri teknokentlerin, ülkedeki ekonominin teknolojiye dayali milli kalkinma seferberligiyle büyümesinde kilit rol oynadigini aktardi.
Dikbas, depremden etkilenen bölgelerde yer alan illerde de su an için 11 teknokentin bulundugunu belirterek, "Kendileriyle her an mevcut duruma iliskin gerekli temaslarda bulunup süreç hakkinda bilgi aliyoruz. ITÜ ARI Teknokent ve girisimlerimizle birlikte bölgeye yönelik proje ve uygulamalarimiza önümüzdeki süreçte de devam edecegiz. Ayrica Istanbul'daki deprem zonelarina, yapi türüne, strüktür ve temel projelerine göre sismik izolatör projesi ve mevzuat önerisi çalismalari için bir proje hazirlanmakta." ifadelerini kullandi.