ISO Türkiye Ihracat Iklimi Endeksi mayista 52,3 olduUgur Aslanhan- Endekste önceki aya göre kismen bir gerileme yasansa da sonuçlar, Türk imalatçilarinin ihracat talep kosullarinda aylik bazda güçlü bir iyilesmeye isaret etti

ISO Türkiye Ihracat Iklimi Endeksi mayista 52,3 olduUgur Aslanhan- Endekste önceki aya göre kismen bir gerileme yasansa da sonuçlar, Türk imalatçilarinin ihracat talep kosullarinda aylik bazda güçlü bir iyilesmeye isaret etti

ISTANBUL (AA) - Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarindaki faaliyet kosullarini ölçen Istanbul Sanayi Odasi (ISO) Türkiye Imalat Sektörü Ihracat Iklimi Endeksi, mayista 52,3 olarak ölçüldü.

ISO'dan yapilan açiklamaya göre, ISO Türkiye Imalat Sektörü Ihracat Iklimi Endeksi'nin Mayis 2023 dönemi sonuçlari paylasildi.

Endekste esik deger olan 50'nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyilesmeye, 50'nin altindaki degerler ise bozulmaya isaret ediyor.

Buna göre, nisanda 53,1 olan ISO Türkiye Imalat Sektörü Ihracat Iklimi Endeksi geçen ay 52,3'e geriledi. Endeks önceki aya göre hafif bir düsüs gösterse de Türk imalatçilarinin ihracat talep kosullarinda aylik bazda güçlü bir iyilesmeye isaret etti. Bu iyilesmenin subattan beri en ilimli düzeyde gerçeklesmesine ragmen mayis itibariyla ihracat iklimi son 4 ay boyunca güçlendi.

Talep kosullarindaki iyilesmenin devam etmesine katki saglayan ana pazarlardan biri, ekonomik aktivitenin üst üste 4'üncü ay arttigi ABD oldu. Bu ülkede büyüme bir yildan daha uzun dönemin en yüksek hizinda gerçeklesti. Avrupa'da üretim mayista genel olarak artis göstermekle beraber birçok ülkede büyüme ivme kaybetti.

Imalat sektöründeki zayifliga bagli olarak Fransa, Almanya, Irlanda, Italya, Ispanya ve Birlesik Krallik'ta ekonomik aktivite nisan ayina göre daha düsük oranda artti.

PMI endekslerinin yalnizca imalat sanayi için mevcut oldugu Avrupa ülkelerinde, veriler sektörde talep yetersizligi oldugu yönünde sinyal verdi. Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Hollanda'da imalat sanayi üretimi düstü. Bu egilimi bozan ülke, güçlü seyreden turizm sektörünün yarattigi talebin etkisiyle imalat üretiminin arttigi Yunanistan oldu.

- BAE, Suudi Arabistan ve Katar'da belirgin iyilesme

Mayista Birlesik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan ve Katar'da ekonomik aktivite belirgin sekilde artmaya devam etti, ancak bu 3 ülkeden yalnizca Katar'da büyüme hiz kazandi. Diger Orta Dogu ülkelerine bakildiginda, Misir ve Lübnan'da ekonomik aktivitenin nisana göre daha hafif daraldigi gözlendi.

Asya'nin bazi bölgelerinde ekonomik büyüme güçlü seyretti. Japonya'da Ekim 2013'ten bu yana en hizli üretim artisi kaydedilirken, Çin'de büyüme yaklasik 2,5 yilin en yüksek oraninda gerçeklesti.

Hindistan'da ekonomik aktivite, 2010 ortalarindan bu yana en yüksek artisin yasandigi nisana göre yatay seyretti. Üst üste 4'üncü ay büyümenin gerçeklestigi Rusya'da ise ekonomik aktivite bir önceki anket dönemine göre ivme kaybetse de güçlü sekilde genislemeyi sürdürdü.

- "Türk imalatçilarinin ihracat iklimi iyilesmeye devam ediyor"

Açiklamada ISO Türkiye Ihracat Iklimi Endeksi hakkinda degerlendirmeleri yer alan S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, Türk imalatçilarinin ihracat ikliminin iyilesmeye devam ettigini belirterek, "Bununla birlikte birçok ülkede firmalar, imalat talebinin durgun kalmasi nedeniyle uluslararasi pazarlarda hizmet firmalarindan gelen güçlü talepten destek buldu." ifadesini kullandi.

Harker, mevcut iyilesmenin sürdürülebilmesi için ihracatçilarin gelecek aylarda daha dengeli dagilan bir büyüme görünümüne ihtiyaci olacagini bildirdi.