Hollanda'da hükümet ile çiftçiler arasindaki görüsmelerde anlasma saglanamadiSelman Aksünger
AMSTERDAM (AA) - Hollanda'da hükümet yetkilileriyle çiftçilerin temsilcileri arasinda yaklasik 24 saat süren görüsmelerde anlasmaya varilamadi.
Tarim, Doga ve Gida Kalitesi Bakani Piet Adema, Twitter hesabindan yaptigi açiklamada, "Uzun bir günün ve gecenin ardindan önemli adimlar attik. Kurum temsilcileriyle yaptigimiz görüsmelerde bazi kavramlarda mutabakata vardik ve bu bilgilerle bir 'Tarim Anlasmasi'na gidiyoruz. Görüsmeler devam edecek." dedi.
Adema, görüsmelerin sürdürülebilir tarima iliskin dört önemli noktaya odaklandigini belirterek 2040 iklim hedefleri ve tarim faaliyetlerinin geleceginin ele alindigini aktardi.
Çiftçiler, bankacilar, gida toptancilari ve çevre kurumlarindan temsilcilerin yer aldigi görüsmelerde henüz anlasma saglanamadigini kaydeden Adema, "Sürecin devamina iliskin inancimi koruyorum." ifadesini kullandi.
Saat 03.30 siralarinda sona eren, yaklasik 24 saatlik görüsmelerin daha ne kadar devam edecegine iliskin bilgi vermeyen Adema, anlasmaya varmanin haftalar alabilecegine dikkati çekti.
Yaklasik 30 bin üyesi olan LTO çiftçi grubunun baskani Sjaak van der Tak da Twitter'dan yaptigi açiklamada, hükümetle anlasamadiklari konularin basinda tarim ve çiftçiligin finansmani, faaliyetlerine devam etmek isteyen çiftçilerin gelecegi, gübre ve toprak kullanimi gibi hususlarin geldigini vurguladi.
Görüsmelere bu konular üzerinden devam edeceklerini kaydeden van der Tak "Hükümetten somut adimlar bekliyoruz." ifadesini kullandi.
- "Tarim Anlasmasi" hazirligi
Bakan Adema, ülkede tarim politikalarinin 2040'a kadarki gelecegine iliskin çiftçiler, gida sektörü temsilcileri, çevre kurumlari ve bankalarla yaptigi görüsmeler neticesinde bir "Tarim Anlasmasi"si hazirlamayi hedefliyor.
Kamu yayincisi NOS'un haberinde, Tarim Anlasmasi kapsaminda hükümetin, 6,7 milyar avro kaynak hazirladigi ve çiftçilere sürdürülebilir tarim faaliyetlerinde kullanmalari için yillik ek 600 milyon avroluk bütçe ayirmayi planladigi aktarildi.
Çiftçiler ise hükümetin azot emisyonunu 2030'a kadar yüzde 50 azaltma hedefleri kapsaminda tarim alaninda aldigi kararlara karsi çikarken bunlarin ülkede çiftçilerin faaliyetlerinin bitmesi anlamina geldigini iddia ediyor.
Hollanda Maliye Bakanligina dayandirilan verilere göre, ülkede 2030'a kadar azot emisyonunu azaltmaya yönelik hedefler nedeniyle 11 bin 200 çiftligin kapanmasi öngörülüyor.
17 bin 600 çiftligin ise mevcut hayvan sayisini üçte birden fazla azaltmasi bekleniyor.