Hitit'ten 2022'de 18,8 milyon dolarlik ciroUgur Aslanhan- Borsa Istanbul'daki ilk yilini geride birakan Hitit, uluslararasi pazarlardaki genislemesini sürdürdü ve 2022'de imzaladigi 16 yeni anlasmayla ihracat yaptigi ülke sayisini 47'ye yükseltti - Hitit Satis ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardimcisi Nevra Onursal Karaagaç: - "2022'de partner sayimizda sirket tarihinin en hizli büyümesini gerçeklestirdik. Girdigimiz ihalelerin yüzde 50'sini kazandik"
ISTANBUL (AA) - Hitit (HTTBT), 2022'de istikrarli büyümesini sürdürürken, önceki yila göre cirosunu yüzde 30 artirarak 18,8 milyon dolara ulastirdi.
Hitit açiklamasina göre, geçen yil 16 yeni partnerlik anlasmasi imzalayarak 6 kitada 64 hava yolu ve seyahat sirketine hizmet vermeye baslayan sirket, dünya siralamasindaki yerini saglamlastirdi.
Amerika kitasindan Avustralya'ya kadar tüm kitalari kapsama alanina alan Hitit, bu performansiyla cirosunu önceki yila göre yüzde 30 artirarak 18,8 milyon dolara, FAVÖK marjini ise yüzde 43'e yükseltmeyi basardi.
Borsa Istanbul'daki ilk yilini basarili bir sekilde geride birakan Hitit, uluslararasi pazarlardaki genislemesini sürdürdü ve 2022'de 16 yeni anlasma imzalayarak ihracat yaptigi ülke sayisini 47'ye çikardi.
Geçen yilin sonu itibariyla 6 kitadan 64 partner ile çalismaya baslayan sirket, basarili büyüme ivmesini finansallarina da yansitti.
Halka arz ve basarili global büyüme grafigi sonucu elde edilen gelirlerini agirlikli olarak AR-GE çalismalari için kullanan sirket; yapay zeka uygulamalari, bulut teknolojileri ve yeni is kollarini kapsayan gelistirme yatirimlarina hiz verdi.
Hitit'te 2023 sonu itibariyla dolar bazinda ciroda yüzde 33-38 araliginda büyüme, FAVÖK'te yüzde 43-48, net karda yüzde 25-30 araliginda marj öngörülüyor.
- Sirket tarihinin en hizli büyümesini gerçeklestirdik"
Açiklamada görüslerine yer verilen Hitit Satis ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardimcisi Nevra Onursal Karaagaç, 2022'de partner sayisinda sirket tarihinin en hizli büyümesini gerçeklestirdiklerini belirterek, ihalelerin yüzde 50'sini kazandiklarini, bunun sektör için çok yüksek oran oldugunu bildirdi.
Geçen yil 16 tanesi yeni Hitit partneri ve 2'si teknoloji danismanligi/yazilim projesi olmak üzere 18 yeni anlasma imzaladiklarini aktaran Karaagaç, su degerlendirmelerde bulundu:
"Avustralya'daki ilk partnerlik anlasmamizi imzalayarak ihracat ayak izimizi 6 kitaya yaydik. 47 ülkede toplam 64 partnere yazilim ihracati gerçeklestirmeye basladik. 14 yeni partnerin kurulumlari tamamlanarak SaaS modelinde tekrarlayan gelir üretir hale getirdik. Bati Avrupa'da Crane PSS kullanan yeni bir partner kurulumunu daha tamamlanarak hayata geçirdik. ADS gelismeleri çerçevesinde acente dagitim platformu için bir partner kurulumunu tamamladik, bir yeni anlasma imzaladik. 2022'de SaaS gelirlerimizin temeli olan yolcu sayisi da bir önceki yilin ayni dönemine göre yüzde 42 artti. Bu artista yeni kazanilan partnerlerin yani sira mevcut is hacimlerindeki artis da etkili oldu."
- "Satis gelirlerinin yüzde 34'ü kadar AR-GR yatirimi gerçeklestirdik"
Nevra Onursal Karaagaç, geçen yilin ilk çeyreginde halka açilan Hitit'in buradan elde ettigi finansal kaynagi yenilikçi teknolojiler için degerlendirdigini belirterek, 2022'de 6,4 milyon dolarlik AR-GE yatirimiyla 3,8 milyon dolarlik lisans, donanim ve demirbas yatirimi yaptiklarini bildirdi.
Yatirim için "daha iyi müsteri deneyimi", "operasyonel mükemmellik" ve "gelir artirici faaliyetler" olarak 3 alan belirlediklerini aktaran Karaagaç, bulut altyapi, optimizasyon algoritmalari ve yapay zeka gibi alanlardaki faaliyetlerinden ve yatirimlarindan bahsetti.
- "Ciro ve FAVÖK 2019 verilerini asti"
Hitit Mali Isler ve Satin Almadan Sorumlu Genel Müdür Yardimcisi Sezer Tug Özmutlu da 2022 sonu itibariyla ciro ve FAVÖK'ün 2019 verilerini astigini, satis gelirlerinin Kovid-19 öncesinin yüzde 14 üzerinde gerçeklestigini bildirdi.
Geçen yil sonu itibariyla sirketin nakit ve nakit benzerleri toplaminin 20,4 milyon dolara ulastigini aktaran Özmutlu, sunlari kaydetti:
"Ayni dönem için banka kredileri ve finansal kiralama yükümlülükleri hariç nakit tutari ise 18,2 milyon dolar seviyesinde gerçeklesti. Buna paralel olarak FAVÖK marjimiz, bir önceki yilin ayni dönemine göre yüzde 6, Kovid-19 öncesi dönem olan 2019'a göre yüzde 2 yukarida gerçeklesti. Yurt disinda büyüme stratejimiz sonucunda gelirlerimizin yüzde 85'i döviz bazli, yüzde 15'i TL bazli olustu. Maliyetlerimizin ise yaklasik yüzde 83'ü TL cinsinden gerçeklesti. Bu da bize döviz bazli türbülanslara karsi koruyucu bir kalkan olusturuyor."
Özmutlu , 2023 sonu beklentilerine isaret ederek, söz konusu öngörülere dair gelismeleri titizlikle takip ettiklerini ve gerekli durumlarda güncellemeleri yatirimcilara duyuracaklarini bildirdi.