Havza Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi lenfödem hastalarinin yasam kalitesini artiriyorÖzgür Uyaroglu- Ondokuz Mayis Üniversitesine bagli Merkez, ücretsiz lenfödem tedavisi imkani sunuyor - Merkezin sorumlu hekimi Prof. Dr. Ilker Ilhanli: - "Özellikle meme kanseri cerrahisi sonrasinda kolda, kadin hastaliklari cerrahisi sonrasi bacakta meydana gelen lenfödem vakalari ile siklikla karsilasiyoruz"

Havza Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi lenfödem hastalarinin yasam kalitesini artiriyorÖzgür Uyaroglu- Ondokuz Mayis Üniversitesine bagli Merkez, ücretsiz lenfödem tedavisi imkani sunuyor
- Merkezin sorumlu hekimi Prof. Dr. Ilker Ilhanli:
- "Özellikle meme kanseri cerrahisi sonrasinda kolda, kadin hastaliklari cerrahisi sonrasi bacakta meydana gelen lenfödem vakalari ile siklikla karsilasiyoruz"

SAMSUN (AA) - Samsun'un Havza ilçesinde Ondokuz Mayis Üniversitesine (OMÜ) bagli Havza Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde lenfödem hastalari tedavi imkani buluyor.

OMÜ bünyesinde 2019'da kurulan merkez, Tip Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dali'na bagli poliklinik ve tedavi üniteleriyle, fizik tedaviye ihtiyaç duyan hastalara hizmet veriyor.

Merkezde, özellikle lenf bezlerinin alindigi meme veya yumurtalik kanseri gibi cerrahi operasyonlar sonrasi, radyoterapi, travma, selülit ve lenfanjit enfeksiyonlari sonrasi gelisen rahatsizligin tedavisiyle hastalarin yasam kalitesi artiriliyor.

Havza Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, Samsun disinda çevre illerden hastalara da hizmet veriyor.

OMÜ Tip Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi, Havza Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Sorumlu Hekimi Prof. Dr. Ilker Ilhanli, AA muhabirine, lenfödemin lenf sivisinin çesitli nedenlerle dokularda birikmesi neticesinde kollarda ve bacaklarda sisliklerle karsilarina çikan bir hastalik oldugunu belirtti.

Lenfödemle özellikle bazi cerrahi müdahaleler sonrasi karsilastiklarina isaret eden Ilhanli, "Hücreler doku sivisi dedigimiz bir sivi içerisinde yasamaktadirlar ve hücrelerden meydana gelen atik maddeler lenf sivisi ile lenf kanallari üzerinden, önce lenf bezleri tarafindan filtre edildikten sonra normal kan dolasimi içerisine salinmakta. Çesitli nedenlerle bu dolasimda meydana gelebilecek sikintilar dolayisiyla lenfödem hastaligi karsimiza çikmakta. Nedenlerinin basinda en sik karsimiza çikan cerrahi müdahaleler. Özellikle meme kanseri cerrahisi sonrasinda kolda, kadin hastaliklari cerrahisi sonrasi bacakta meydana gelen lenfödem vakalari ile siklikla karsilasmaktayiz." dedi.

Prof. Dr. Ilker Ilhanli, lenfödemde en büyük risk faktörünün ailesel faktörler olduguna deginerek, "Ailede eger lenfödem hastaligi söz konusu ise bireylerde de ilerleyen zamanlarda lenfödem gelisme ihtimali yüksek olarak karsimiza çikiyor. Bunun disinda dolasimda meydana gelen bazi bozukluklar da lenf sisteminde akimi bozarak lenfödemi meydana getirebiliyor. Bin kiside bir görülmekle beraber aslinda azimsanmayacak kadar lenfödem vakalari ile karsi karsiya kalabiliyoruz." diye konustu.

- "Hastalar bazen tek tarafli bazen çift tarafli kol ve bacaklarda sislik sikayetleri ile basvuruyorlar"

Lenfödemin bazi rahatsizliklarla karistirilabildigini anlatan Ilhanli, "Ayirici tanisina bakacak olursak eger, lenfödem özellikle toplardamarlardaki dolasim bozukluklari ile meydana gelen sislikler ile karisabiliyor. Bunun disinda kalp, böbrek, karaciger, romatolojik iltihapli romatizmalar gibi sistemik hastaliklarla karisabiliyor ve bunlarin ayirici tanisinin mutlaka yapilmasi gerekiyor. Hastalar genel olarak bazen tek tarafli bazen çift tarafli kol ve bacaklarda sislik sikayetleri ile basvuruyorlar. Kollar ve bacaklarda belirli çap artislari ile geliyorlar. Bunun disinda agri, hareket kisitliligi gibi sorunlar ve ciltte meydana gelen yara problemleri ile bizlere basvurabiliyorlar." ifadelerini kullandi.

Prof. Dr. Ilker Ilhanli, merkezde uygulanan lenfödem tedavisiyle ilgili de sunlari aktardi:

"Lenfödem masaji, bandajlama ve basinç giysileri söz konusu. Bunlarla beraber yapilan egzersizlerle beraber lenfödem tedavisini yapiyoruz. Oldukça uzmanlik ve tecrübe gerektiren bir tedavi alanidir. OMÜ Tip Fakültesi Havza Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezimizde seanslardan herhangi bir ücret talep edilmeden basarili bir sekilde tedavi uygulamalarimiz devam etmekte."

Havza Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezinde görevli fizyoterapist Elif Ulukan ise ayni zamanda lenfödem fizyoterpisti olarak görev yaptigini belirterek, "Lenfödem terapi egitimimi Academy Of Llymphatic Studies'den (ACOLS) aldim. Uluslararasi geçerlilige sahip ve Saglik Bakanligi onayli tek sertifika programi olan bir sertifikaya sahibim. Hekimler tarafindan tani konulan hastalarin gerekli ölçümleri yapiliyor. Volümetrik ve mezura yardimi ile yapilan ölçümler aldiktan sonrasi model lenf drenajini ve bandaj tedavisine basliyoruz. Yaklasik 30 seans sonunda hastayi basi giysisi giydirip taburcu ediyoruz." dedi.

- Amasya'nin Suluova ilçesinden her gün merkeze geliyor

Amasya'nin Suluova ilçesinde ikamet eden ve merkezde lenfödem tedavisi gören 21 yasindaki Osman Oran, 4 yasindan beri osteokondrom (iyi huylu kemik tümörü) hastaligi ile mücadele ettigini belirterek sunlari kaydetti:

"Dört yasimdan bu yana ameliyat oluyorum. Yaklasik 12 kere ameliyat oldum. Yaklasik 4 ay önce ayagimdan ameliyat geçirdim. Ameliyat sonrasi ayagimda sislikler olustu ve yasam alanim kisitlandi. Sikayetlerim artinca Havza Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nden randevu aldim ve gerekli tedaviye basladik. Buraya Suluova'dan gidip geliyorum. Yapilan tedaviler ile sislerim bayagi azaldi ve yasam alanimi yeniden kazandim."