Havalarin sogumasiyla görülme sikligi artan göz iltihabina iliskin uyariTolga Yanik- Medipol Üniversitesi Çamlica Hastanesi Göz Hastaliklari Uzmani Op. Dr. Tuncer Güney: - "Çocugunuzun gözünde kizariklik, kanlanma, göz kapaklarinda sislik/ödem, sulanma, çapaklanma, yanma, batma, agri, kirpiklere yapisan iltihap, beyaz zar olusumu, isiga karsi hassasiyet, gece boyunca gözde akinti ve nadiren de olsa gözden kan gelmesi oluyorsa zaman kaybetmeden bir hekime basvurun"
ISTANBUL (AA) - Medipol Üniversitesi Çamlica Hastanesi Göz Hastaliklari Uzmani Op. Dr. Tuncer Güney, havalarin sogumasiyla birlikte okullarda olusabilecek adenovirüse bagli konjonktivit (göz iltihabi) hastaligina karsi uyarida bulundu.
Hastane açiklamasina görüslerine yer verilen Op. Dr. Tuncer Güney, okullarin açilmasi ve havanin sogumasi ile birlikte kapali ortamlarda uzun süre vakit geçirilmesinin viral hastaliklarin artmasina neden oldugunu belirtti.
Enfeksiyöz konjonktivitler arasinda adenoviral konjonktivit salgininin uzun süreli ve en bulasici tipi oldugunu belirten Güney, "Genellikle belirtiler bir anda baslar ve grip/nezle gibi üst solunum yolu hastaliklari ile birliktelik gösterir. Aile içi, toplu tasima, okul, kres, hastane ve yurt gibi yerlerde hizla yayilim gösterir." ifadesini kullandi.
Halk arasinda kirmizi göz hastaligi olarak da bilinen konjonktivit vakalarinin sayisinda son haftalarda yüksek bir artis olduguna aktaran Güney, sunlari kaydetti:
"Çocugunuzun gözünde kizariklik, kanlanma, göz kapaklarinda sislik/ödem, sulanma, çapaklanma, yanma, batma, agri, kirpiklere yapisan iltihap, beyaz zar olusumu, isiga karsi hassasiyet, gece boyunca gözde akinti ve nadiren de olsa gözden kan gelmesi oluyorsa zaman kaybetmeden bir hekime basvurun. Virüs bulastigi yüzeylerde haftalarca kalabiliyor. Her hastalik gibi adenoviral konjonktivit de kisiden kisiye farkli siddette ve sürelerde seyrediyor. Çogunlukla 1 ila 2 haftada hastalar sorunsuz iyilesiyor ama bazi hastalarda kornea tutulumuyla tablo agirlasarak 1 ila 3 ay kadar sürebiliyor ve görme kayiplarina neden oluyor.
Tüm dünyada ve ülkemizde koronavirüs vakalarinda artis görülmekte. Kovid-19 pandemisi sonrasi gevsetilen önlemler adenoviral konjonktivit, Omicron varyanti (Eris alt grubu) ve diger viral konjontivitlerin görülme sikliginda bir artisa neden olabilir. Koronavirüs varyanti Omicron alt grubu Eris daha bulasici olmasina ragmen yarattigi enfeksiyon daha hafif seyrediyor. Bu varyantin da önceki varyantlar gibi siklikla konjonktivit daha seyrek olarak üveit ve retina vasküler hastaliklarina sebep olma potansiyeli var."