Hatay'daki 43 yillik firin deprem gecesi bile üretime ara vermediAli Kemal Zerenli-Yaklasik 200 binanin yikildigi Arsuz ilçesindeki firinin sahibi Türk vatandasi Corç Angalina: - "Depremde kosa kosa is yerine gittim, isçiler disariya çikmisti. Afette öncülük etmek için hep beraber firina girip üretime basladik" - "Jeneratörümüzün mazotu bitince kaymakamdan rica ettik, onlar da bize mazot yolladi. Depremin ilk anindan itibaren 75 saate yakin kesintisiz üretim yaptik"
HATAY (AA) - ALI KEMAL ZERENLI - Hatay'in Arsuz ilçesindeki 43 yillik firin, Kahramanmaras merkezli 6 Subat'taki depremlerden etkilenenlerin ekmek ihtiyacini karsilamak için hem afet gecesi çalismaya devam etti hem de üretimini artirdi.
Uluçinar Mahallesi'nde, 1980 yilinda Hristiyan Türk vatandasi Corç Angalina (70) tarafindan kurulan Angalina isimli firin, depremzedelerin ekmek ihtiyacinin karsilanmasinda önemli rol oynadi.
Ilçede yaklasik 200 binanin yikildigi depremlerde çalismaya ara vermeyen isletme, müsterilerine hizmet vermenin yani sira sonraki süreçte çadir ve konteyner kentlere ekmek ulastirilmasina katki sundu.
- "Öncülük etmek için içeriye girip üretime basladik"
Corç Angalina, AA muhabirine, ise gitmek için evinde hazirlandigi sirada depreme yakalandigini söyledi.
Sallantinin sona ermesinin ardindan isletmesine kostugunu belirten Angalina, "Depremde kosa kosa is yerine gittim, isçiler disariya çikmisti. Afette öncülük etmek için hep beraber firina girip üretime basladik. 3 gün boyunca elektrik ve su olmamasina ragmen kendi imkanlarimizla ve jeneratörle imalata devam ettik." dedi.
Angalina, vatandaslara destek olmak adina çalisanlari motive ettigini dile getirerek, söyle konustu:
"Deprem sirasinda sokaga adim attigimizda Arsuz Oteli'nin ve binalarin yikildigini gördük. Isçiler dagilmasin diye sakinlestirdik, onlari toparladik. 'Gözünüzü seveyim insanlar perisan olmasin, üretmek mecburiyetindeyiz' dedim. Allah razi olsun onlar da bize yardimci oldu."
- Kaymakamlik jeneratör için mazot gönderdi
Üretimin aksamamasi için Kaymakamligin mazot ve un destegi verdigini anlatan Angalina, "Jeneratörümüzün mazotu bitince kaymakamdan rica ettik, onlar da bize mazot yolladi. Depremin ilk anindan itibaren 75 saate yakin kesintisiz üretim yaptik. Çok büyük bir afetti ama çok sükür is yerimizde hasar yoktur." ifadelerini kullandi.
Angalina, depremin ilk günlerinde ilçedeki tek açik firin olmalari dolayisiyla vatandaslara ve yemek dagitim noktalarina ücretsiz ekmek verdiklerini, depolarindaki odunlarin bir kismini da yakacak olarak kullanmak isteyen afetzedelere dagittiklarini belirtti.
Talebi karsilamak için üretimi artirdiklarini ifade eden Corç Angalina, "Depremden önce günlük bin, 1200 ekmek üretiyorduk, vatandaslar yigilinca 5 bin ekmege kadar çiktik. Iskenderun ve Antakya ilçelerinden ekmek almaya geldiler çünkü baska açik firin yoktu. Çok ekmek isteyenler de oldu ama hepsine ihtiyaçlari kadar verdik." diye konustu.
Ekmegin yani sira pogaça ve kömbe gibi ürünler de yaptiklarini kaydeden Angalina, evlerinde hasar olusan isçiler için konaklayacak yer ayarladiklarini sözlerine ekledi.