Konya’da Genel Tarım Sayımı (GTS) İçin “İl Sayım Komitesi” Kuruldu
2025 yılında ülke genelinde uygulanacak olan “Genel Tarım Sayımı” kapsamında, Konya’daki ilk koordinasyon toplantısı Vali İbrahim Akın’ın başkanlığında gerçekleştirildi.
Toplantıya, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Konya Bölge Müdürü Muammer Kubaloğlu ve Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Duran Seçen’ de katılarak, sayımın uygulanmasıyla ilgili bilgiler paylaşıldı. Vali Akın, 2025 yılı Temmuz ayında başlaması planlanan sayımla ilgili olarak, “İl Sayım Komitesi” nin oluşturulduğunu, ilçelerde de Kaymakamların başkanlığında “İlçe Sayım Komiteleri” nin oluşturulacağını ifade etti.
Sayımın çiftçilerin İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinde kurulacak olan sayım bürolarına davet edilerek yürütülmesinin planladığını belirtti. Tarımın Türkiye ekonomisindeki stratejik konumuna dikkat çekerek, sayım çalışmalarında üreticilerimizin görevlilere yardımcı olmaları gerektiğinin önemli olduğunu vurguladı.
Konya’da Tarımın Röntgeni Çekiliyor!
Genel Tarım Sayımı 2025 başlıyor – Geleceğin tarımı için bugünün verisi toplanıyor. “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından birlikte yürütülecek olan bu sayım, Konya’mızda da kapsamlı şekilde uygulanacak. Tarımsal üretim yapısını detaylarıyla ortaya koymayı hedefleyen bu çalışma, yalnızca çiftçilerimiz için değil, tarım politikalarını şekillendiren tüm kesimler için de hayati önem taşıyor.”
Konya’nın sahip olduğu tarım potansiyeli, üretim hacmi ve ürün çeşitliliğiyle sayımın en önemli illerinden biri olduğuna dikkat çeken Vali Akın, “TÜİK koordinasyonunda yürüteceğimiz bu çalışmayla il genelindeki tarımsal işletmelerin güncel durumunu kayıt altına alacağız.” ifadelerini kullandı.
Tüm Bileşenler Mercek Altına Alınacak
Sayım sürecinde;
• Tarımsal işletmelerin yapısı
• Arazi kullanımı ve mülkiyet durumu
• Bitkisel ve hayvansal üretim faaliyetleri
• Sulama olanakları ve makine donanımı
• Tarımsal işgücü kullanımı
Başlıklarında toplanan verilerle, tarım sektörünün güçlü ve zayıf yönleri daha iyi analiz edilerek, karar alıcıların geleceğe dair karar almaları için veri üretilmiş olacaktır.
“Verilerin doğruluğu ve kapsayıcılığı açısından, kıymetli çiftçilerimizin ve tarımsal işletme sahiplerimizin sağlayacağı katkı son derece değerlidir. Bu sayım, gelecekte tarıma dair alınacak kararlarda sizlerin sesi olacaktır.” Toplanan tüm verilerin gizlilik esasına göre işleneceği ve hiçbir şekilde bireysel düzeyde paylaşılmayacağı da özellikle belirtildi.
Tarımda Söz Sahibi Olmak İçin Verinizi Paylaşın
Tarımın geleceğini şekillendirecek bu çalışmada Konya’daki tüm üreticilerin iş birliği beklenmektedir. Vali Akın, “Tarımın haritasını birlikte çizelim,” diyerek tüm tarım paydaşlarını sürece destek vermeye çağırdı.