23 ildeki 26 merkezde ’hiperbarik oksijen tedavisi’ hizmeti veriliyor
Sağlık Bakanlığı’na bağlı kamu hastaneleri bünyesinde 23 ilde aktif olan 26 merkezde ’hiperbarik oksijen tedavisi’ hizmeti veriliyor.
Hiperbarik oksijen tedavisi (HBOT), mayıs ayı itibarıyla Sağlık Bakanlığı’na bağlı kamu hastaneleri bünyesinde 23 ilde aktif olan 26 merkezde uygulanıyor. 2024 yılında bin 659’u acil, 14 bin 187’si diğer kapsamında olmak üzere toplam 15 bin 846 hastaya, bu yılın ilk 3 ayında ise 543’ü acil, 5 bin 200’ü diğer kapsamında olmak üzere toplam 5 bin 743 hastaya hiperbarik oksijen tedavisi uygulandı.
Hiperbarik oksijen tedavisi nedir?
Hiperbarik oksijen tedavisi (HBOT), bir basınç odasında tümüyle basınç altına alınan bir hastaya aralıklı olarak yüzde 100 oksijen solutmak suretiyle uygulanan tedavi yöntemidir. HBOT, dekompresyon hastalığı (vurgun), hava ve gaz embolisi, karbonmonoksit zehirlenmesi, duman inhalasyonu (solumak), gazlı gangren, Crush yaralanması, yara iyileşmesinin geciktiği durumlar (diyabetik, cerrahi yaralar, arteriyel ve venöz yetmezlik, dekübit ülser yaraları), termal yanıklar (ikinci derece ve özellikle yüz, el ve ayaklardaki yanıklar), ani işitme kaybı, ani görme kaybı gibi birçok hastalık ve yaralanmada kullanılmaktadır.