"Gurbetçi Dokunus" sergisi Türk ve Arap ressamlari bulusturduFatih Türkyilmaz- Taksim Camii Kültür Sanat Merkezi'ndeki sergide, 10 Türk, 35 Arap sanatçinin yagli boya, sulu boya ve özel tekniklerle yapilan 55 eseri yer aldi
ISTANBUL (AA) - Türk-Arap Sanat Evi, Arap Dernegi ile Türk-Arap Evi isbirligiyle düzenlenen "Gurbetçi Dokunus" adli resim sergisi çok sayida ziyaretçi agirladi.
Taksim Camii Kültür Sanat Merkezi'ndeki sergide, 10 Türk, 35 Arap sanatçinin yagli boya, sulu boya ve özel tekniklerle yapilan 55 eseri sergilendi.
Türk ve Arap ressamlari bir araya getiren etkinlikte, AA muhabirine açiklamalarda bulunan Arap Dernegi Baskani Metin Turan, Türkiye'de yasayan Arap sanatçilarla Türkiye'den sanatçilari tanistirmak ve bir araya getirmek için böyle bir etkinlik düzenlediklerini söyledi.
Turan, Suriye, Yemen, Irak, Ürdün, Filistin ve Misir'dan Türkiye'ye gelen ve Türkiye'de yasayan Arap sanatçilari kültür ve sanat faaliyetinde bir araya getirmenin önemine de deginerek, sunlari kaydetti:
"Arap Bahari'ndan sonra Türkiye'ye yerlesen 5 milyona yakin Arap toplumu var. Onlarin uyumu ve entegrasyonu çok önemli. Bu faaliyetleri böyle önemli görüyoruz. Tamamen Türk-Arap kaynasmasi olsun diye yapiyoruz. Burada sadece resimler yok. Hat eserleri de üç boyutlu çalismalar da bulunuyor. Kendi hünerlerini sergiliyorlar. Serginin yaninda ayrica kültürel faaliyetleri de yapiyoruz. Onlar bizim türkülerimizi dinliyor mesela. Biz onlarin sanat yaklasimlarini oturumlar yaparak ögreniyoruz. Bu etkinlikleri farkli yerlerde de yapmak istiyoruz."
- "Bursa'nin kaybolan degerlerini tablolarima tasiyorum"
Suriyeli ressam Walid Salem Kammous, 6 Subat'taki depremler sonrasinda Istanbul'a geldigini belirterek, "Gaziantep'te yasiyordum, atölyem de oradaydi. Burada yapilan etkinlikleri çok önemsiyorum. Resim, müzik ve diger sanat dallariyla insanlarin bir arada olmasi çok kiymetli. Burayi ziyaret eden sanatseverlerin bizlerin eserlerine bakarak feyz almalari çok mutlu edici." seklinde konustu.
Suriye'de iç savas öncesinde tasavvuf tarihine iliskin resimler çizdigini ifade eden Kammous, iç savas sonrasinda ise Suriye'de yasanan dram ve acilari tablolarina yansittigini dile getirdi.
Ressam Gülbin Sah Çeliker ise Bursa'da yasadigini ve dogayi korumak için resimler çizdigini anlatarak, "Dogamizi korumamiz gerektigine inaniyorum. Bursa'nin kaybolan degerlerini tablolarima tasiyorum. Mesela Bursa ipegi olan bir tablom var. Çünkü ipegimiz bitiyor. Bursa ipegimizi korumamiz gerekiyor." ifadelerini kullandi.
Çeliker, esinin de kendisi gibi ressam oldugunu söyleyerek, sanatçilarin yasadiklari çagda insanlarin birbirlerini daha çok sevmelerini saglamak gibi bir görevi olduguna inandigini ifade etti.
Sergide yeni sanatçilarla tanistigini dile getiren Çeliker, sözlerini söyle sürdürdü:
"Burada eseri bulunan birçok sanatçiyla 4 sene önce tanismistim. Birçoguyla karma sergilerle bir araya gelmistik. Ben de bir muhacir çocuguyum. Kendi ülkelerindeki iç karisikliklar sebebiyle ülkemize gelen insanlari çok iyi anliyorum. Onlarin da vatanlarini çok özledigini düsünüyorum. Herkes topraginda, vataninda kalmak ister. Her sey sevgiyle iyilesir. Onlarin da çok büyük bir sevgiyle vatanlarina döneceklerini düsünüyorum. Çok degerli Arap dostlarim var. Hayattaki en büyük sanat insan olabilmeyi basarabilmektir."