Güney Kore'deki Kore Savas Anilari Müzesi'ndeki Türkiye bölümü zenginlestirildiSalih Okuroglu
ANKARA (AA) - Türkiye'nin Seul Büyükelçiligi, Güney Kore'de bulunan Kore Savas Anilari Müzesi'ndeki Türkiye'ye ayrilan bölümün zenginlestirilmesini sagladi.
Büyükelçilikten yapilan yazili açiklamaya göre, Türkiye'nin Seul Silahli Kuvvetler Ataseligi, Seul Büyükelçisi Murat Tamer ve Büyükelçilik personellerinin katilimiyla Milli Savunma Bakanligi tarafindan gönderilen; Kore Savasi'nda Türk Tugayi'nin kullandigi çesitli malzemeleri, Kore Savas Anilari Müzesine törenle teslim etti.
Büyükelçi Tamer ve beraberindeki heyet, tören vesilesiyle Kore Savas Anilari Müzesi Direktörü Kim Young Cheol tarafindan agirlandi.
- Güney Kore halki, Türk halkini "kan kardesi" olarak nitelendiriyor
Kore Savasi, 25 Haziran 1950'de Kuzey Kore'nin Güney Kore'yi isgal etmesi üzerine basladi.
Çin ve Sovyetler Birligi Kuzey Kore'ye, ABD önderligindeki Birlesmis Milletler (BM) de Güney Kore'ye savas boyunca destek verdi.
BM Güvenlik Konseyinin (BMGK), BM güçlerini, Kuzey Kore isgalini sonlandirmak için Kore Yarimadasi'na göndermeye onay vermesi üzerine Türkiye de BM tarafinda savasa katilma karari aldi.
Güney Kore Savunma Bakanligi kaynaklarina göre, savasa 21 bin 212 askerle toplamda 4 tugayla katilan Türkiye, asker sayisi bakimindan Kore Savasi'na katilan 16 ülke arasinda, 4. sirada yer aldi.
Kore Gazi Bakanliginin kayitlarina göre, cephede hayatini kaybeden 700'ü askin askerle yaralanip cepheden ayrildiktan sonra vefat eden ve kaybolanlar da dahil Türkiye, Kore Savasi'nda 900'ü askin sehit verdi. Türkiye, en fazla sehit veren 3. ülke oldu.
Savasta sehit düsen ve kaybolan 900 Türk askerinden 462'si, Kore'nin Busan kentindeki BM Kore Anitsal Mezarligi'nda yatiyor.
O zaman açilan Ankara Okulunu ve Türk askerinin fedakarliklarini unutmayan Güney Kore halki, Türk halkini "kan kardesi" olarak nitelendiriyor.