Güney Kore, Fukusima'daki radyoaktif atik suya iliskin "radyasyon testlerine devam" edecekAynur Seyma Asan

Güney Kore, Fukusima'daki radyoaktif atik suya iliskin "radyasyon testlerine devam" edecekAynur Seyma Asan

ANKARA (AA) - Güney Kore Okyanus ve Balikçilik Bakanligi, Japonya'daki Fukusima Dai-içi Nükleer Santrali'nin radyoaktif atik suyu tahliyesine iliskin deniz ürünlerine ve suya yapilan "radyasyon testlerine" devam edeceklerini bildirdi.

Yonhap'in haberine göre, Okyanus ve Balikçilik Bakan Yardimcisi Park Sung-hoon, Fukusima'daki radyoaktif atik suya iliskin basina degerlendirmelerde bulundu.

Park, "Hükümet, deniz ürünleri üzerinde 14 binden fazla radyasyon testi yapti ve bu sayi, bu yil için hedefimizin üstünde. Tüm mahsuller güvenlik standartlarimizla uyumlu." ifadelerini kullandi.

Deniz ürünlerinde güvenligin saglanabilmesi için testlerin devam edecegini vurgulayan Park, deniz suyundaki radyasyon seviyelerinin test edildigi alanlarin sayisinin da artirildigini söyledi.

Okyanus ve Balikçilik Bakanligi verilerine göre, ülkede bu yil, üretim seviyesindeki 8 bin deniz mahsulü numunesinin yani sira, yerel marketlerdeki deniz ürünlerine 5 bin 500'den fazla test yapildi.

Bunun yani sira, eylül sonuna kadar Japonya'dan ithal edilen 17 bin tondan fazla deniz ürününe de binlerce test uygulandi.

Okyanus ve Balikçilik Bakanligi, ayrica Uluslararasi Denizcilik Örgütünün (IMO) 2-6 Ekim'de yapilan toplantilarinda deniz atigi yönetimi konulu oturumda Fukusima konusunu gündeme getirilecegini bildirdi.

Öte yandan, Japonya'daki Nükleer santralin isletmecisi Tokyo Electric Power (TEPCO), ilki 24 Agustos-11 Eylül tarihlerinde tamamlanan islenmis atik su bosaltiminda, ikinci evrenin baslatildigini açiklamisti.

- Güney Kore, ithal deniz ürünlerine yönelik denetim yapiliyor

Güney Kore, 28 Agustos'ta Fukusima Dai-içi Nükleer Santrali'ndeki radyoaktif atik suyun okyanusa bosaltilmasinin ardindan kamu güvenligine dair endiseleri gidermek için ithal deniz ürünlerinin mense ülkelerinin isaretlenmesine yönelik özel denetim baslatmisti.

Okyanus ve Balikçilik Bakan Yardimcisi Park Sung-hoon,100 günlük yogun denetimin amacinin ithalatçilarin, distribütörlerin ve perakendecilerin deniz taragi, çipura gibi denizasiri ülkelerden gelen ürünlerin mense ülkesini uygun sekilde isaretleyip isaretlemedigini kontrol etmek oldugunu açiklamisti.

- Atik suyun tahliyesi süreci

Fukusima Dai-içi Nükleer Santrali'nde biriken radyoaktif özellikli atik suyun Pasifik Okyanusu'na bosaltilmasina bu yil 24 Agustos'ta baslanmisti.

Uluslararasi Atom Enerjisi Ajansi (UAEA), santraldeki incelemelerin ardindan raporunda, bosaltim planinin güvenlik standartlariyla uyumlu oldugu, insanlara ve çevreye verebilecegi zararin "ihmal edilebilir düzeyde" bulundugu sonucuna varmisti.

Mart 2011'de meydana gelen 9 büyüklügündeki depremin yol açtigi tsunami, Fukusima Dai-içi Nükleer Santrali'ndeki 4 nükleer reaktörden 3'ünde hasara neden olmus, radyoaktif serpinti nedeniyle santralin çevresi "tahliye bölgesi" ilan edilmisti.