Gezici Kütüphaneler depremzedelere destek için yollardaAise Hümeyra Akgün- Doç. Dr. Isil Ilknur Sert:- "Halk kütüphanelerinin bu yenilikçi yönünü deprem bölgesine tasimak, afet zamaninda kütüphanelerin ve kitabin can kurtarici oldugunu göstermek çok önemli"- "Yasam boyu ögrenmeyi destekliyoruz. Bu yolda kütüphaneciler olarak da rehber olmaya çalisiyoruz okurlara. Bütün halkimizi ücretsiz üye olunan kütüphanelere davet ediyoruz"

Gezici Kütüphaneler depremzedelere destek için yollardaAise Hümeyra Akgün- Doç. Dr. Isil Ilknur Sert:- "Halk kütüphanelerinin bu yenilikçi yönünü deprem bölgesine tasimak, afet zamaninda kütüphanelerin ve kitabin can kurtarici oldugunu göstermek çok önemli"- "Yasam boyu ögrenmeyi destekliyoruz. Bu yolda kütüphaneciler olarak da rehber olmaya çalisiyoruz okurlara. Bütün halkimizi ücretsiz üye olunan kütüphanelere davet ediyoruz"

ISTANBUL (AA) - AISE HÜMEYRA AKGÜN - "59. Kütüphane Haftasi", Kahramanmaras merkezli depremler dolayisiyla bu yil, "Kütüphane iyilestirir" temasi altinda kutlaniyor.

Hafta kapsaminda düzenlenen çok sayida etkinligin yani sira Kültür ve Turizm Bakanliginca depremden etkilenen illere gönderilen gezici kütüphaneler de depremzedelere moral ve motivasyon olmayi amaçliyor. Gezici kütüphanecilik hizmetleri kapsaminda, Milli Egitim Bakanligi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi ve çesitli sivil toplum kuruluslariyla ortaklasa çalismalar yürütülüyor.

Istanbul Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Isil Ilknur Sert, AA muhabirine yaptigi açiklamada, afet bölgesinde insanlarin ekmege, suya ve barinmaya oldugu kadar kitap ve kütüphaneye de ihtiyaç duyduklarini söyledi.

- "Halk kütüphanelerinin yenilikçi yönünü deprem bölgesine tasimak can kurtarici"

Kültür ve Turizm Bakanligi Kütüphaneler ve Yayimlar Genel Müdürlügünün gezici kütüphane çalismasini oldukça basarili buldugunu kaydeden Sert, "Tam zamaninda gezici kütüphaneleri devreye soktular ve çesitli illerde görev alan kütüphanecileri deprem bölgesine gönderdiler. Kütüphaneler ve Yayimlar Genel Müdürü Ali Odabas, yardimcisi Ahmet Aldemir'i bu noktada minnetle anmak istiyorum. Çok güzel isler yaptilar." dedi.

Doç. Dr. Sert, gezici kütüphanelerin, halk kütüphanelerinin bir yan hizmeti olduguna isaret ederek, söyle devam etti:

"Yani bunlar kolaylikla ulasilamayan köylere, kasabalara, ilçelere kitap göndermek için tasarlanmis olan otobüslerimiz. Geçmiste esekli kütüphanecimiz vardi Mustafa Güzelgöz, onun izinden yürüyen halk kütüphanelerimiz, onun izinde yine gezici kütüphanelerle hizmet veriyor. Halk kütüphanelerinin bu yenilikçi yönünü deprem bölgesine tasimak, afet zamaninda kütüphanelerin ve kitabin can kurtarici oldugunu göstermek çok önemli. Orada çocuklar ve yetiskinlerle arama kurtarma, gönüllü çalisma yapanlarin da morale ihtiyaci var."

Halk kütüphanelerinde çalisan bilgi ve belge yönetimi mezunu birçok görevlinin su anda afet bölgesinde aktif olduklarini aktaran Sert, "Orada etkinlikler yapmaya basladilar. Bazi ögrencilerimiz, mezunlarimiz palyaço kiligina girdi, bazilari masal etkinliklerinde bulundu. Bazilari boyama yaptirdi, bazilari kitap ayraci tasarlatti, sokak oyunlari oynatti. Çocuklarin nesesini gören çevredeki depremzedeleri de gülümsetti. Bu moral ve motivasyona o kadar ihtiyacimiz var ki. Ülkece kenetlendigimiz bu günlerde, bu görüntüleri görmek çok önemli." diye konustu.

Isil Ilknur Sert, gezici kütüphaneyi kullanan afetzede çocuklarin kütüphane görevlilerine sevgi dolu mektuplar yazdiginin altini çizdi.

Çocuklarin çizdigi resimlerin sergilendigini vurgulayan Sert, otobüs üzerine perde gerilerek açik hava sinemasi gösterimi yapildigini kaydetti.

- "Sahra kütüphanesi kurmak isteyen hocalarimiz var"

Doç. Dr. Isil Ilknur Sert, Kütüphaneler ve Yayimlar Genel Müdürlügü ve halk kütüphanelerinin yani sira üniversite kütüphaneleri ile sivil toplum örgütlerinin de afet bölgesinde bu tarz çalismalar yaptigina isaret ederek, sunlari söyledi:

"Oyuncaklar, kitaplar toplayip gönderdiler ve göndermeye de devam ediyorlar. Bunun organize bir sekilde yapilmasi lazim. Bizim egitimcilerle çalismamiz gerekiyor. Sahra kütüphanesi kurmak isteyen hocalarimiz da var. Bunlar bizim için çok güzel çalismalar. Yapilmasi gereken tabii ki çok sey var. Bizim öncelikle orayi unutmamamiz gerekiyor."

Marmara Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Asiye Kakirman Yildiz'in öncülügünde sahra kütüphanelerinin Gaziantep Belediyesiyle bölgede kuruldugunu ve çalismalarin devam ettigini söyleyen Sert, "Sadece Gaziantep Belediyesi degil baska belediyelerin de bu konuda mutlaka çaba göstermesi gerekiyor." dedi.

- "Yasam boyu ögrenmeyi destekliyoruz"

Sert, 59. Kütüphane Haftasi'nin bu yilki "Kütüphane Iyilestirir" temasina da deginerek, sözlerini söyle sürdürdü:

"Kütüphane gerçekten bizleri iyilestiriyor. Biliyorsunuz geçmis yüzyillarda kitaplar, tedavide kullanilan müzik gibi önemli araçlardan bir tanesi ve geçmisten bugüne baktigimizda özellikle bilgi tasiyicilarinin çok degistigini görüyoruz. Dijital, sayisal kütüphaneler demeye çalisiyoruz. Dijital kütüphanelere geçildigini gözlemliyoruz. Sadece basili kitaplar degil, ayni zamanda elektronik ortamdaki kaynaklar da artik bizim için çok önemli. Gelecegin kütüphanelerinden de bahsediyoruz. Artik bütün kütüphaneler duvarsiz. Bunlarin hepsinin arkasinda bilgi ve belge yönetimi mezunlarimiz var. Arsivlerde de arsivcilerimiz var. Biz her zaman sunu savunuyoruz, kütüphanelerde mutlaka kütüphaneci çalismali ve atanmali, istihdam edilmeli. Ayrica çesitli etkinliklerle insanlara kitabi okumayi ve kitaplarin içindekini hayata geçirmeyi sunmayi amaçliyoruz. Yasam boyu ögrenmeyi destekliyoruz. Bu yolda kütüphaneciler olarak da rehber olmaya çalisiyoruz okurlara. Bütün halkimizi ücretsiz üye olunan kütüphanelere davet ediyoruz. Mutlaka ödünç kitap alsinlar. Egitimde ve kültürde zaferler elde etmek istiyorsak bunu mutlaka kütüphanelerle basaracagiz."