Gazzeli girisimci kadinlar geri dönüsüm projesiyle tekstil atiklarindan yeni ürünler elde ediyorNour Mahd Ali Abu Aisha,Zeynep Tüfekçi Gülay,Muhammed Emin Canik- Proje kapsaminda atik malzemelerden yeni giysi, çanta, kirlent, puf ve çesitli ev gereçleri üretiliyor - "Igne ve Tig" projesine öncülük eden mühendis Inas el-Gul: - "Kadinlar ilk basta geri dönüsüme ikna olmadi ancak atiklardan elde edebilecekleri ürünleri gördüklerinde bunun önemini anladilar"
GAZZE (AA) - NUR EBU IYSE - Abluka altindaki Gazze'de bir grup Filistinli kadin, geri dönüsüm projesiyle ikinci el giysilerin yani sira fabrikalardan aldiklari tekstil ve deri parçasi gibi çesitli atiklari isleyerek yeniden kullanilabilir malzemeler üretiyor.
Tarim mühendisi Inas el-Gul öncülügünde baslatilan "Igne ve Tig" projesi kapsaminda tekstil atiklari girisimci kadinlarin elinde yeniden hayat buluyor.
Proje, agirlikli olarak fabrikalardan alinan tekstil atiklarinin yani sira ikinci el giysi, kumas, deri, ahsap, hasarli araç lastikleri ve demir gibi malzemelerin geri dönüstürülmesine dayaniyor.
Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentindeki atölyede aralarinda 2 isitme engellinin bulundugu 5 kadin, 2020'den bu yana, geri dönüsüm projesiyle kumas ve deri atiklarini isleyerek piyasadaki muadillerine göre daha yüksek kalitede ve düsük maliyetli ürünler üretiyor.
Filistinli girisimci kadinlar atik malzemelerden yeni giysi, çanta, kirlent, puf ve ev gereçleri gibi çesitli malzemeler ortaya çikariyor.
- Projenin baslama serüveni
Israil ablukasi altindaki Gazze'de ikamet eden Filistinli mühendis Gul, "Igne ve Tig" projesini AA muhabirine anlatti.
Kirsal kalkinma alaninda uzman Gul, 2020 yilinda yaptigi bilimsel arastirmalarda Gazze'deki en fazla atigin, özellikle kirsal bölgelerdeki kumas ve deri atiklari oldugu sonucuna ulastigini belirtti.
Girisime öncülük etme hikayesine deginen Gul, ulastigi sonuçtan hareketle bu malzemelerin geri dönüstürülmesinin önemini halka anlatmak ve bir girisim baslatmak için kirsal bölgelerde yasayan kadinlarla egitim kurslari ve toplantilar düzenledigini dile getirdi.
Gul, neticede Filistinli bir grup kadinla yaklasik 3 yil önce baslattiklari "Igne ve Tig" projesi kapsaminda ikinci el kiyafetlerin de arasinda oldugu atik tekstil malzemelerini isleyerek, tüketiciye faydali yeniden kullanilabilir ürünler ortaya koyduklarini söyledi.
- Karsilasilan en büyük zorluk: Elektrik krizi
Gazze'deki olumsuz sartlar nedeniyle bölgeye günde yaklasik 8 saat elektrik verildigini aktaran Gul, jeneratör kullanamadiklarini ve iste karsilastiklari en büyük zorlugun bu oldugunu kaydetti.
Gul, ürünlerin atölyeye gelerek yeniden dönüstürülme sürecini söyle anlatti:
"Önce ikinci el ya da atik malzemeleri ürünün cinsine, rengine, hacmine veya diger kriterlerine göre tasnif ediyoruz, yikama ve temizleme isleminin ardindan tasarlama, kesme, dikme, süsleme ve nakis gibi islemlere geçiliyor. Ben isi koordine ediyorum ve isçileri yönlendiriyorum. Asil isim, ürünleri tasarlamak ve kalip çikarmak."
Filistinli mühendis, düsük maliyetle geri dönüstürülmüs ürünlerin piyasadaki muadillerine göre daha ucuz olmasina ragmen yüksek kalitede oldugunu dile getirdi.
- Geri dönüsümün faydalari halkin ilgisini çekti
Gul, müsterileri geri dönüsümden elde edilen ürünleri satin alma fikrine ikna etmenin ilk basta zor oldugunu ancak sosyal medya ile bu ürünlere yönelik talebin ciddi sekilde arttigini söyledi.
Toplumda geri dönüsüm kültürünü yayginlastirmak için çok sayida etkinlik ve egitim düzenledigini belirten Gul, "Geri dönüsüm gelismis ülkelerin aksine Gazze'de yaygin bir sey degildi. Kadinlar ilk basta geri dönüsüme ikna olmadi ancak atiklardan elde edebilecekleri ürünleri gördüklerinde bunun önemini anladilar." ifadelerini kullandi.
Kirsal bölgede yasayan bazi Filistinlilerin su an ev esyalarini geri dönüsümden elde ettigini aktaran Gul, "Bazi kadinlar genellikle çöpe atacaklari eski kiyafetlerini bize verirdi ancak simdi bunlari kendileri, evlerinde ise yarayacak esyalara dönüstürüyorlar." diye konustu.
Geri dönüsüm projesini genisletme planina deginen Gul, Gazze'nin kirsal bölgelerinde geri dönüsüm kültürünü daha da yaymak için seyyar bir ekip olusturmak istedigini söyledi.
- Bölgede atiklarin yakilmasini azaltan proje çevre dostu bir uygulama oldu
Projenin çevreye katkisina dikkati çeken Filistinli girisimci kadin, sunlari kaydetti:
"Gazze Seridi'nin problemi atiklardan yakma yoluyla kurtulmasi. Bu durum tüm unsurlariyla çevre kirliligine yol açiyor ve insan üzerindeki etkileri uzun vadede hastaliklar yoluyla ortaya çikiyor. Geri dönüsüm sayesinde bölgede çok fazla olan tekstil ve deri atiklarini yakma islemi azaldi. Bu, hem canlilar hem de doga için çevre dostu bir uygulama oldu."
Gul, geri dönüsüm fikrinin Gazze Seridi'nin tamaminda yayginlasmasi durumunda 3 yil içinde tüm tekstil atiklarinin ortadan kalkacagina inandigini sözlerine ekledi.