Gazze'de Eyyubiler dönemine ait "Kemaliye Medresesi" restore edilmeyi bekliyorMehmet Nuri Uçar,Nour Mahd Ali Abu Aisha- Eyyubiler döneminde 1237'de insa edilen ve Eyyubi mimarisinin en önemli temsilcilerinden biri olan Kemaliye Medresesi adini Eyyubi Sultani Kamil bin Adil'den aliyor - Gazze'deki Pasa Sarayi Müzesi Arkeoloji Müzesi Müdürü Neriman Hella: - "Tarih boyunca Gazze Seridi çok sayida medreseye sahip oldu. Bunlardan sadece Kemaliye Medresesi ayakta kalabildi"
GAZZE (AA) - NUR EBU IYSE (AA) - Gazze Seridi'nin dogusundaki Ez-Zeytun Mahallesi'nde modern dükkan ve konutlar arasinda adeta kaybolmus durumda olan Eyyubiler dönemine ait "Kemaliye Medresesi" restore edilmeyi bekliyor.
Eyyubiler döneminde 1237 yilinda insa edilen ve Eyyubi mimarisinin en önemli temsilcilerinden biri olan Kemaliye Medresesi, birtakim ciliz restorasyonlara ragmen yirmi yili askin süredir kaderine terk edilmis durumda. Gerekli restorasyon ve bakim çalismalarinin yapilmamasi nedeniyle yapida asinma izleri görülmeye baslanmis.
Binanin büyük pencerelerinin üzerinde açikça görünen iki motif disinda, iç ve dis tasariminda Islami geometrik veya bitkisel motifler yer aliyor. Ancak zamanla bazi motif ve dekorasyonlarin silindigi söyleniyor.
Eyyubilerin Haçlilarla yaptigi savaslarla mesgul olmalari sonucu yapilarda kullanilan süslemelerin azligi, tarihçiler tarafindan Eyyubi dönemi mimarisinin özelliklerinden biri olarak kabul ediliyor.
Kemaliye Medresesi, kapilarin tasariminda ve bazi dis revak ve eyvanlarda bulunan kemerlerle bezenmis olup iki kattan olusuyor. Her katta birkaç oda bulunuyor. Medrese içinde bulunan her oda genis bir avluya açiliyor.
- Medrese, adini Eyyubi Sultani Kamil bin Adil'den aldi
Gazze'deki Pasa Sarayi Arkeoloji Müzesi Müdürü ve ayni zamanda Turizm ve Eski Eserler Bakanliginda turist rehberi olan Neriman Hella, AA muhabirine yaptigi açiklamada, "Tarih boyunca Gazze Seridi çok sayida medreseye sahip oldu. Bunlardan sadece Kemaliye Medresesi ayakta kalabildi." dedi.
Medresenin, Selahaddin Eyyubi'nin yegeni Sultan Kamil bin Adil tarafindan 1237 yilinda yaptirildigini ve adini da ondan aldigini aktaran Hella, kuruldugu günden bu yana buranin Islam hukuku egitimleri için tahsis edildigini belirtti.
Hella, 570 metrekarelik bir alan üzerine insa edilen ancak zamanla 300 metrekareye kadar küçülen medresenin, bir zamanlar alimler, fakirler ve tüccarlarin barinmasi için de kullanildigini kaydetti.
Medresenin 1930'larda Gazze Belediye Baskani Fehmi Bey el-Hüseyni döneminde orta kademe için kiz okuluna dönüstürüldügünü belirten Hella, karsilastigi Filistinli bazi yasli kadinlarin kendisine bu okuldan mezun oldugunu söyledigini aktardi.
Bu tarihi yapinin mülkiyetinin Gazze Seridi içinde ya da disindaki bazi Filistinlilere ait oldugunu ve bu durumun bakanligin yapi üzerindeki kontrolünü ve restorasyon çalismalarini engelledigini söyleyen Hella, yapinin bazi sahiplerinin su anda ikinci katta yasadigini belirtti.
- Medrese ilgi görürse kültür merkezine dönüstürülebilir
Bakanligin, 2015 yili sonunda medresenin kontrolünü bünyesine aldigini ve 2021 yilinda Islam Üniversitesi'ndeki Miras Mimarlik Merkezi (Iyvan) ile isbirligi içinde küçük çapli bir restore çalismasi yaptigini ifade eden Hella, 2022 yilinda da bazi gönüllüler tarafindan temizliginin yapildigini söyledi.
Ancak bütün bunlara ragmen kapsamli bir restorasyon ve bakim için gerekli bütçenin bulunmadigina isaret eden Hella, günümüze kadar ayakta kalabilen Kemaliye Medresesi'nin periyodik olarak bakim ve temizlige ihtiyaci duydugunu, ilgi görmesi halinde de kültür merkezine dönüstürülecegini ifade etti.