Fransiz Bakan, uranyum anlasmasini Rusya'nin karli çikmamasi için bozmadiklarini savunduAlaattin Dogru
ANKARA (AA) - Fransa Enerji Bakani Agnes Pannier-Runacher, Rusya'nin yararina olmamasi için bu ülkeyle kullanilmis nükleer yakittan uranyum isleme anlasmasini iptal etmeyeceklerini açikladi.
Fransiz bakan, BFMTV televizyon kanalina yaptigi açiklamada, Fransa'nin Rus uranyumuna bagimli olmadigini söyledi.
Rusya ile 2018 yilinda yapilan uranyum isleme anlasmasinin iptali durumunda döviz olarak ödenecek cayma bedelinin Moskova'nin isine yarayacagini savunan Pannier-Runacher, Fransa'nin bu nedenle uygulanan yaptirimlara ragmen anlasmayi bozmayacagini ifade etti.
Pannier-Runacher, ülkesinin Rusya'nin uranyumuna bagimli olduguna iliskin haberlerin "yalan" oldugunu iddia etti.
Fransa'nin Rusya yararina isler yapmadigini savunan Fransiz Bakan, Rusya'nin Sovyet döneminde nükleer santral insa ettigi bazi Avrupa ülkelerinin bugün Rusya yerine Fransa'yi tercih etmek istedigini ileri sürdü.
- Fransa AB ambargolarina ragmen Rusya'dan uranyum satin aldi
Fransiz haftalik hiciv dergisi Canard Enchaine, Rusya-Ukrayna savasindan sonra Rusya'ya yönelik yaptirimlara ragmen, Fransa'nin bu ülkeden 2021'dekine kiyasla 3 kat fazla uranyum satin aldigini ortaya çikarmisti.
Fransa'da devletin yüzde 84'üne sahip oldugu, ana enerji saglayicisi konumundaki EDF sirketinin gümrük belgelerine dayandirilan habere göre, Fransa 2022'nin ilk 9 ayinda Rusya'dan 345 milyon avro degerinde 290 ton uranyum satin almisti.
Bu miktar, Fransa'nin uranyum rezervinin yaklasik yüzde 30'una, 2021'de Rusya'dan alinan uranyumun da yaklasik 3 katina tekabül ediyor.
Nükleer reaktörlerinin 56'sindan 24'ü bakimda olan Fransa'nin, enerji krizi sirasinda Rusya'dan söz konusu uranyumu nükleer santrallerden elektrik üretimi için ithal ettigi belirtiliyor.
Avrupa ülkelerinin Rusya'yi hedef alan ambargolarina ragmen Fransa'nin bu ülkeden perde arkasinda uranyum satin almasinin nedeni, Rus uranyumunun daha ucuza tedarik edilmesi olarak gösteriliyor.
Paris makamlari, o dönem uluslararasi basinin konuya iliskin sorularini ilk asamada yanitsiz birakmisti.