Fransa'nin olimpiyatlardaki basörtüsü yasagina tepkiler büyüyorEsra Taskin- Basörtüsü nedeniyle resmi müsabakalardan menedilen Fransiz basketbolcu Salimata Sylla: - "Görünür Müslüman bir genç kadin olarak dislandigimizi görmek çok üzücü. Bizi istemeyen bir ülkede dogdugumuzu görmek, üzücü oldugu kadar asagilayici" - "Oldugumuz seyi istemiyorlar. Çok üzücü oldugunu düsünüyorum. Spor, herkesi kabul etmemiz gereken bir alan"
PARIS (AA) - ESRA TASKIN - Fransa'da 2024 Paris Olimpiyat Oyunlari'na milli sporcularinin basörtüsüyle katilmasina getirilen yasaga basörtülü Fransiz basketbolcu Salimata Sylla, "Bizi istemeyen bir ülkede dogdugumuzu görmek, üzücü oldugu kadar asagilayici." diyerek tepki gösterdi.
Din ve devlet islerinin 1905'ten bu yana ayri yürütüldügü Fransa'da kamu çalisanlari, "tarafsizlik" gerekçesiyle "basörtüsü, büyük haç kolye" gibi dini simgeleri takamiyor. Ayni yasak, 2004'ten bu yana üniversite hariç kamuya ait okullardaki ögrenciler için de geçerli.
Son yillarda bu yasagin sporculara da uygulanmaya baslanmasi tartismalara neden oluyor. Ülkede bir kesim, spor müsabakalarinda sporcularin dini simge takmasinin yasaklanmasini isterken diger kesim ise bu yasagin özellikle de Müslüman kadinlari spordan mahrum birakacagini savunuyor.
Ocaktan bu yana ülkesindeki resmi müsabakalardan basörtüsü nedeniyle menedilen "Sali" lakapli 26 yasindaki Fransiz basörtülü basketbolcu Salimata Sylla da yasaga karsi sesini yükseltenlerden.
Fransiz sporculara olimpiyat oyunlarinda uygulanacak basörtüsü yasagini AA muhabirine degerlendiren Sylla, "Enerjisine asik oldum." dedigi basketbola 11 yasinda basladi.
Spor Bakani'nin olimpiyatlarda Fransiz sporcular için basörtüsünün yasaklanacagini duyurmasina "çok fazla sasirmadigini" belirten Sylla, kadin sporcularin, spor basörtüsüyle her seviyedeki müsabakada oynayamadigini anlatti.
Sylla, "Basindan beri oynamamizi istemiyorlardi." diyerek, Spor Bakani Oudea-Castera'nin açiklamasi nedeniyle üzüldügünü dile getirdi.
Olimpiyat oyunlarinin dünyada en çok beklenen spor etkinligi olduguna dikkati çeken Sylla, "Belki de Fransa'da bir kez daha göremeyecegimiz bir etkinlik." ifadesini kullandi.
- "Fransa, bu spor etkinliginden hiçbir sekilde faydalanmamizi istemiyor"
Sylla, bir asir önce olimpiyat oyunlarinin Fransa'da düzenlendigini animsatarak, "Fransa, bu spor etkinliginden hiçbir sekilde faydalanmamizi istemiyor." dedi.
Parisli Sylla, "Görünür Müslüman bir genç kadin olarak dislandigimizi görmek çok üzücü. Bizi istemeyen bir ülkede dogdugumuzu görmek, üzücü oldugu kadar asagilayici da." yorumunda bulundu.
Sylla, Fransa'da dogdugunun, ebeveynlerinin bu ülkede çalistiginin altini çizerek, "Oldugumuz seyi istemiyorlar. Çok üzücü oldugunu düsünüyorum. Spor, herkesi kabul etmemiz gereken bir alan." ifadelerini kullandi.
Basketbolcu Sylla, sporda dine ve ten rengine dayali tartismalarin olmamasi gerektigini söyledi.
Birlesmis Milletlerin (BM) Fransiz oyunculara uygulanacak basörtüsü yasagina iliskin açiklamasini degerlendiren Sylla, "BM'nin tepkisinden, sonunda biraz destek oldugunu görmekten çok mutluyum." dedi.
Sylla, "görünür Müslüman kadinlarin" yillardir sevdikleri sporu yapamadiklarini kaydetti.
- "Spor yapmak için savasmaliyiz" yorumu
"BM'den bu tepkiyi, bu destegi almak, hala umudumuz oldugunu, vazgeçmememiz gerektigini, asil bir sey ve bir insan hakki için mücadele ettigimizi düsündürüyor." diyen Sylla, kendi ülkelerinde spor yapmak için "savasmalari" gerektigine dikkati çekti.
Sylla, "Neden Müslüman kadinlara ve genel olarak Islam'a bu kadar odaklanan tek ülkeyiz?" diye sordu.
Kamusal alanda spor basörtüsünü takma hakkinin oldugunu dile getiren Sylla, ocak ayindan bu yana basörtüsü nedeniyle resmi müsabakalardan menedildigini anlatti.
Sylla, "Oldugumuz kisi nedeniyle bizi bir kenara atmak istedikleri için spor yapmayi birakmamiz söz konusu olamaz." degerlendirmesini yapti.
- Sporda basörtüsü yasagi karmasasi
Danistay, 29 Haziran'da kadin futbolcularin Fransa Futbol Federasyonunun maçlarinda basörtüsü takma yasagini onaylarken kadin hentbolcular, Fransa Hentbol Federasyonunun maçlarina basörtüsüyle katilabiliyor.
Fransa Spor Bakani Amelie Oudea-Castera, 24 Eylül'de ülkesinin delegasyonundaki hiçbir kadinin 2024'te Paris'te düzenlenecek olimpiyat oyunlari sirasinda basörtüsü takamayacagini açiklamasi, "sporda basörtüsüne izin verilmeli mi?" tartismasini yeniden gündeme getirdi.
- BM, bu yasagi dogru bulmuyor
BM Insan Haklari Yüksek Komiserligi Sözcüsü Marta Hurtado, 26 Eylül'de olimpiyatlarda Fransiz sporcularin basörtüsü takmasinin yasaklanmasini dogru bulmadigini belirtti.
Hurtado, "Insan Haklari Ofisi, genel manada kimsenin bir kadina ne giyip giymemesi gerektigini dayatmamasi gerektigini belirtiyor." ifade etti.