Filistinli futbolcular antrenmanlarini Ayrim Duvari ve askeri kulelerin gölgesinde yapiyorQais Omar Darwesh Omar,Zeynep Hilal Karyagdi Duran- Filistinli antrenör Mahmud Cendiyye:"Sahanin etrafinda Ayrim Duvari ve gözetleme kuleleri bulunmasi futbolculari olumsuz etkiliyor. Antrenmanlar sirasinda psikolojik olarak rahat hissetmiyorlar. Askerler sik sik sahaya baskin yapip, göz yasartici gaz kullaniyor"- Genç sporcu Verid Rami:"Antrenmanlarda üzerimizdeki psikolojik baskilari atmaya çalisiyoruz
BEYTULLAHIM (AA) - KAYS EBU SEMRA - Isgal altindaki Bati Seria'da üç tarafi Israil'in Ayrim Duvari'yla çevrili Ayide Mülteci Kampi'ndaki Filistinli futbolcular, antrenmanlarini duvarin ve askeri kulelerin gölgesinde yapmaya çalisiyor.
Bati Seria'nin Beytüllahim kenti yakinlarinda 1948'de kurulan halihazirda 115 dönümlük bir alanda yer alan mülteci kampinda yaklasik 3 bin 200 Filistinli yasiyor.
Kampin çevresinin Ayrim Duvari'yla çevrili olmasi bölgede yasayan Filistinlileri her yönden sikintiya sokuyor. Bölge halki, özgürlüklerinin kisitlanmasinin yani sira sik sik Israil güçlerinin, herhangi bir sebeple attiklari göz yasartici gazlara veya saldirilarina maruz kalabiliyor.
Bu sartlar altinda Ayide Mülteci Kampi Akademisi'nde egitim gören genç futbolcular, antrenmanlarini duvarin ve kulelerin yakinindaki sahada askerlerin gözetimi esliginde "diken üstünde" yapiyor.
Antrenör Mahmud Cendiyye, akademideki futbolculari psikolojik baski altinda egitmek için çaba sarf ediyor.
Sahada bir gözüyle futbolculari takip eden diger gözüyle gözetleme kulesindeki askerleri izleyen Cendiyye, endise altinda çalismalarini sürdürüyor.
AA muhabirine konusan Cendiyye, 2020 yilindan bu yana antrenörlük yaptigini, isinde büyük ilerlemeler kaydetmesine ragmen Israil'in baskilarinin önlerindeki en büyük engeli teskil ettigini söyledi.
Cendiyye, "Sahanin etrafinda Ayrim Duvari ve gözetleme kuleleri bulunmasi futbolculari olumsuz etkiliyor. Antrenmanlar sirasinda psikolojik olarak rahat hissetmiyorlar. Askerler sik sik sahaya baskin yapip, göz yasartici gaz kullaniyor." dedi.
Kampin çocuklarinin olumsuz etkilerden uzak tutmaya çalistigini anlatan Cendiyye, antrenmanlarla onlara fiziki ve psikolojik destek de saglamaya çalistigini vurguladi.
Cendiyye, "Eger top Ayrim Duvari'na dogru kaçarsa geri almak mümkün degil. Sahanin nefes almak için uygun bir yer olmasi gerekirken, askerlerin bulunmasi özgürlügü kisitliyor ve olumsuz etki birakiyor." diye konustu.
- "Futbol evrensel bir dil, özgürlügü ifade eder ama isgalciler bunu anlamiyor"
Spor akademisinde egitim gören genç futbolculardan Verid Rami de "Antrenmanlarda üzerimizdeki psikolojik baskilari atmaya çalisiyoruz. Ama Ayrim Duvari ve gözetleme kulelerindeki Israil askerleri nedeniyle endiseler yakamizi birakmiyor." dedi.
Rami, "Topumuz duvara dogru kaçarsa geri alamiyoruz. Eger biri almaya çalisirsa ates açiyorlar. Duvar, özgürlügümüzü kisitliyor. Futbol evrensel bir dil, özgürlügü ifade eder ama isgalciler bunu anlamiyor." ifadelerini kullandi.
Ayide Mülteci Kampi Akademisi Program Koordinatörü Muhenned Ebu Surur ise Ayrim Duvari ve askeri gözetleme kulelerini gören sahanin çok kötü manzaraya ve seyircilere sahip oldugunu söyledi.
Ebu Surur, "Ayide Mülteci Kampinin üç tarafi 7 kule barindiran Ayrim Duvari'yla çevrili. Kulelerden ikisi futbol sahasinin çevresinde. Israil güçleri çok kez sahadaki çalismalari durdurdu." seklinde konustu.
Israil güçlerinin, neredeyse her gün kampa göz yasartici gaz attigini aktaran Ebu Surur, Akademi araciligiyla bölgenin olumsuz sartlarindan kurtulmak için sporu seven, spor yapan bir nesil hedeflediklerini sözlerine ekledi.
- Ayrim Duvari
Filistin'de 2000 yilinda patlak veren Aksa Intifadasi'nin (2. Intifada) ardindan Israil yönetimi, 2002'de "güvenlik" gerekçesiyle Bati Seria ile Israil arasina "Ayrim Duvari" insasina baslamisti.
Yüksekligi 4,5 ila 9 metre arasinda, uzunlugu 712 kilometrelik beton levhalardan olusan ve Filistinlilerin "Utanç Duvari" olarak nitelendirdigi duvar nedeniyle Bati Seria'daki 3 milyona yakin Filistinli, isgal altindaki Dogu Kudüs ve Israil'e geçemiyor.