Fen lisesi ögrencileri atik sulari su sümbülüyle aritacak Bilal Kahyaoglu- Kastamonu Fen Lisesinde egitim gören iki ögrenci, sudaki agir metallerin su sümbüllerinin kökleriyle dogal yollardan aritilmasini saglayan proje gelistirdi- Ögrencilerden Inci Büsra Yaman:- "Bizim yaptigimiz bu aritim sistemi hem kisisel kullanilabilecek hem de belediyelerin aritim tesislerine sunabilecegiz"
KASTAMONU (AA) - BILAL KAHYAOGLU - Kastamonu Fen Lisesinde egitim gören iki ögrenci, su sümbüllerinin, atik sularin aritilmasinda kullanilmasi için proje gelistirdi.
Fen Lisesi 11. sinif ögrencileri Inci Büsra Yaman ve Aysenur Kuru, su sümbüllerinin köklerini kullanarak sudaki agir metallerin dogal yollarla aritimini sagladi.
Su sümbülünün köklerinden filtreleme sistemlerine adapte edilebilecek özüt elde eden ögrenciler, bu maddeyi gözenekli membranla birlestirerek merkezi aritim sistemlerine uygulamayi amaçliyor.
Projeleriyle havacilik, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST'e de katilan ögrenciler, "En Iyi Sunum" ödülünü aldi.
Ögrencilerden Inci Büsra Yaman, AA muhabirine, Türkiye'ye ve insanliga faydali olmak istediklerini belirtti.
Bu nedenle dünyanin en büyük sorunlari arasinda yer alan su kirliligi üzerine çalisma yaptiklarini anlatan Yaman, "Suyun hangi yöntemlerle ayristirabilecegini arastirdik. Fiziksel, biyolojik ve kimyasal yöntemler vardi. Biz biyolojik yöntem seçmek istedik. Dogaya zarari olmasin istedik." dedi.
Arastirmalarin sonunda su sümbülüne ulastiklarini anlatan Yaman, söyle devam etti:
"Eylül ayindan beri çalismalarimizi gerçeklestiriyoruz. Dünyada çok büyük bir iklim krizi var. Ülkemiz de su kitligiyla karsi karsiya kalan ülkelerden birisi. Ciddi anlamda suya ulasimda sikintilar yasiyoruz. Özellikle sudaki agir metallerin kirliligi, sadece insan sagligini degil canli sagligini da çok kötü etkiliyor. Bizim yaptigimiz bu aritim sistemi hem kisisel kullanilabilecek hem de belediyelerin aritim tesislerine sunabilecegiz."
Aysenur Kuru da agir metallerin suyu yüksek oranda kirlettigini hatirlatti.
Doganin iyilestirici gücünden faydalanarak su sümbüllerine ulastiklarini ifade eden Kuru, "Su sümbülleri istilaci bir bitki. Yayilmalari çok kolay. Hatay'daki Asi Nehri'ni yilin belirli bir döneminde kapliyorlar. Erisim de zor olmayacak. Merkezi aritim sistemleri ve kisisel aritim olarak kullanmak istiyoruz." diye konustu.
- "Gelecegin Türkiye'sinin bizim ellerimizde oldugunu hissettik"
TEKNOFEST'e katilmaktan dolayi da çok mutlu olduklarini anlatan Kuru, "Bir seyleri basarmis hissediyorsunuz. 'Birileri benim fikirlerimi dinliyor, birileri bilime önem veriyor, benimle konusmak istiyorlar' diyorsunuz. Bakildigi zaman onlarin meslek hayati benim yasimdan katbekat fazla ama hepimizi ilgiyle dinlediler. Yardimci olmak için ellerinden geleni yaptilar. Bir genç olarak gelecegin Türkiye'sinin bizim ellerimizde oldugunu hissettik." ifadelerini kullandi.
Kimya ögretmeni ve proje danismani Sule Yagiz da projenin TEKNOFEST'te "En Iyi Sunum" ödülüne layik görüldügünü belirterek, sunlari kaydetti:
"Aslinda çocuklar kisiye özel filtre sistemi olusturmaya çalistilar. Bitki kaynakli oldugu için suya bir zarar verme ihtimali de yok. Ödülün yani sira çocuklarin kazanacagi çok önemli bir gelecek var. Üniversitelerimizden bir tanesinden teklif aldilar. Bu da çocuklarimizin gelecegiyle ilgili güzel gelismeler oldugunu bize gösteriyor."