Enerjisa Üretim, Werover ile birlikte hidroelektrik santraller için su alti ölçüm robotu gelistirdiGökçe Topbas
ANKARA (AA) - Enerjisa Üretim, bir start-up olan Izmir merkezli Werover ile birlikte hidroelektrik santraller için su alti ölçüm robotu Hydrov Profiler'i gelistirdi.
Sirketten yapilan açiklamaya göre, Enerjisa Üretim, hidroelektrik santrallerindeki su alti operasyonlarinda zaman ve büyük ölçüde su tasarrufu saglamanin yani sira is sagligi ve güvenligi risklerini minimuma indiren "Hydrov Profiler robotik teknolojisini" devreye aldi.
Türkiye'de ilk kez gelistirilen su alti ölçüm robotu ile hidroelektrik santrallerinin su altinda kalan bölümlerini ve tünellerini kapsayan operasyonlarini hizli ve güvenli bir sekilde gerçeklestirilebildiginin ifade edildigi açiklamada, su bilgiler paylasildi:
"Ileri teknolojik kamera sisteminin yani sira deniz radarlari ile (sonar) donatilmis olan Hydrov Profileri, ayni zamanda bir denizalti mantigiyla çalisiyor. Robotun üzerinde bulunan 360 derecelik sonar sayesinde görüsün sifir oldugu durumlarda bile tünel yüzeyi net bir biçimde görüntülenebiliyor. Böylece yapida hasar ya da göçme varsa bosaltma islemi yapilmaksizin tespit edilebiliyor. 450 metre derinlige kadar dalis yapabilen, 8 – 12 saat araliginda su altinda kalabilen Hydrov Profiler'in essiz özelliklerinden biri de sahada karsilasilan problemlere kisa zamanda müdahale sansi taniyan kompakt yapidaki batarya beslemeli sisteme sahip olmasi. Hydrov Profiler, su alti ölçüm robotu ile her 1 kilometrelik çalismasinda yaklasik 27 bin metreküp su tasarrufu sagliyor."
Açiklamada görüslerine yer verilen Enerjisa Üretim Isletme ve Teknik Genel Müdür Yardimcisi Emre Erdogan, enerji alaninda isleyisin ve üretimin zamanlamasina uygun çözümler gelistirmenin önemine dikkati çekerek, sunlari kaydetti:
"Start – up olan Werover ile gelistirdigimiz Hydrov Profiler aslinda denizalti mantigiyla çalisan ve yüksek teknolojiyle donatilmis bir su alti robotu. Bu proje her iki sirkete de inovasyon, arastirma ve gelistirme kültürü kazandirdi. Hydrov Profiler sayesinde hidroelektrik santrallerimizde uzunlugu 14 kilometreye ulasan tünellerin, ya da 300 metre derinligi olan bacalarin incelenmesi için çok ciddi bir zaman ve is gücü gerektiren, suyun tümüyle bosaltilmasini gerekli kilan eski uygulama yerine çok daha hizli, güvenli ve teknoloji tabanli bir takip ve ölçüm sistemine kavusmus olduk. Diger taraftan tümüyle yerli üretim olan bu teknolojinin gelistirilmesi asamasinda Werover ile kurdugumuz sinerji her iki sirketin bilgi birikimi yönünden önemli kazanimlar elde etmesini sagladi. Bu açidan hem sektörümüz hem de ülkemiz için çok degerli bir projeyi hayata geçirmenin mutlulugunu yasiyoruz."